English

IS vybojoval pět syrských vesnic na hranici s Tureckem

Bojovníci radikální organizace Islámský stát (IS) obsadili pět vesnic poblíž syrské hranice s Tureckem. Vytlačili z nich takzvanou umírněnou opozici, která drží enklávu severně od města Aleppo.

More from Týden.cz / Zahraničí

Mar 23

Islámský stát (IS) ovládal v Iráku a Sýrii území o rozloze Maďarska

Základní údaje o teroristické organizaci Islámský stát (IS), která byla před pěti lety (23. března) poražena na posledním zbytku svého území na východě Sýrie (to znamenalo definitivní konec samozvaného chalífátu, který IS vyhlásil v červnu…

May 1

Turecká tajná služba zabila vůdce Islámského státu, tvrdí Erdogan

Týden.cz

Turecká tajná služba zabila lídra teroristické organizace Islámský stát (IS), tvrdí to turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Podle něj byl abú Husajn Husajní Kurajší zabit v sobotu na severu Sýrie poblíž tureckých hranic. Informovala o…

Sep 2

Macron: Hlavní výzvy pro Irák jsou Islámský stát a zahraniční vměšování

Francouzský prezident Emmanuel Macron se při své středeční návštěvě Iráku zavázal, že zemi podpoří. Hlavními problémy, kterým tento stát čelí, jsou podle něj nyní ozbrojenci z teroristické organizace Islámský stát (IS) a zahraniční…

Nov 12

Turecko začalo s deportacemi zajatých bojovníků Islámského státu

Turecko začalo s deportací zajatých bojovníků teroristické organizace Islámský stát do jejich domovských zemí. Podle tureckého ministerstva vnitra již zemi opustil americký, německý a dánský příslušník IS. V příštích dnech Ankara plánuje…

Dec 26

Za sebevražedným útokem na ministerstvo stojí Islámský stát

K úternímu sebevražednému útoku na libyjské ministerstvo zahraničí se prostřednictvím své propagandistické agentury Amak přihlásila teroristická organizace Islámský stát (IS).

Oct 7

Ruské letectvo ničí Islámský stát nálety. Erdoğan chystá operaci

Přibližně 120 bojovníků z teroristické organizace Islámský stát a šedesátku zahraničních "žoldáků" zabily v uplynulých 24 hodinách ruské letouny při náletech v Sýrii. V sobotu to oznámilo ruské ministerstvo obrany. Terčem náletů byly podle…

Jun 29

Bojovníci Islámského státu jsou ve městě Rakka zcela obklíčení

Bojovníci teroristického hnutí Islámský stát (IS) jsou od čtvrtka zcela obklíčení ve městě Rakka, své poslední baště v Sýrii.

Jun 3

Schyluje se k bitvě o Rakku, "hlavní město" Islámského státu

Operace s cílem osvobodit město Rakka, které je baštou Islámského státu v Sýrii, bude zahájena v příštích několika dnech. V sobotu to oznámil mluvčí kurdských milicí YPG, které podporuje mezinárodní koalice.

May 20

Zapojí se Češi do obrany státu? Ministerstvo zvažuje možnosti

Týden.cz

Ministerstvo obrany by mohlo během letošního léta přijít s věcným návrhem zákona, který by měl v budoucnu pomoci k dobrovolnému zapojování obyvatel Česka do plnění úkolů ozbrojených sil.

May 12

Konec Islámského státu? Kurdové s USA plánují útok na baštu IS

Syrské kurdské síly podporované Spojenými státy předpokládají, že během léta zaútočí na hlavní baštu Islámského státu (IS), na město Rakka v severní Sýrii. Informovaly o tom tiskové agentury s odvoláním na velitele koalice Syrské…

Dec 5

Islámský stát hrozí Turecku útoky na ambasády

Novým mluvčím takzvaného Islámského státu (IS) se stal abú Hasan Muhadžir.

Sep 9

Stoltenberg ocenil úsilí Turecka v boji proti Islámskému státu

Severoatlantická aliance vítá zvýšené úsilí Turecka v boji s radikály z organizace Islámský stát v Sýrii. Po setkání s tureckým ministrem zahraničí Mevlütem Çavuşogluem to uvedl generální tajemník NATO Jens Stoltenberg.

May 11

Erdoğan: Turecko už zabilo tři tisíce bojovníků IS. Neplete se?

Turecký prezident Recep Tayyip Erdoğan v e středu řekl, že turecké vojenské síly už zabily asi tři tisíce bojovníků extremistického hnutí Islámský stát v Sýrii a v Iráku. Žádná jiná země přitom podle něj nepřekonala úsilí, s jakým proti…

Jan 13

Rusové brání Turecku útočit na Islámský stát, tvrdí premiér

Týden.cz

Turecký premiér Ahmet Davutoglu naznačil, že ruské letectvo záměrně klade překážky tureckým vzdušným silám v útocích na pozemní cíle radikálního Islámského státu.

Jan 4

Bojovníci Islámského státu napadli důležitý ropný přístav

Bojovníci hnutí Islámský stát v Libyi napadli významný přístav a ropný terminál As-Sidr. Oznámil to mluvčí mezinárodně uznávané libyjské vlády se sídlem v Tobrúku s tím, že vládnímu letectvu se podařilo útok odrazit.

Dec 15

Turecko zmařilo atentát Islámského státu na konzulát USA

Turecké úřady zadržely údajného člena radikální organizace Islámský stát (IS), který se prý chystal k sebevražednému atentátu u amerického konzulátu v Istanbulu.

Nov 25

Rusko je ochotné se spojit s Tureckem proti Islámskému státu

Rusko je připraveno vytvořit s Francií, Spojenými státy a dokonce i s Tureckem společné velení pro boj s organizací Islámský stát (IS) v Sýrii.

Jun 23

Kurdové se blíží k "hlavnímu městu" Islámského státu

Kurdské milice obsadily vojenskou základnu, kterou v minulých bojích získali radikálové z Islámského státu. Kurdové se tak přiblížili na 50 kilometrů k severosyrské Rakce, kde má IS svůj hlavní stan.

May 23

Bojovníci IS obsadili muzeum v Palmýře. Zatím nic neničí

Radikálové z organizace Islámský stát, kteří ovládli v předchozích dnech historické město Palmýra v Sýrii, obsadili také místní muzeum. Zatím se ale nenaplnily obavy památkářů z hrozícího bezuzdného ničení artefaktů.

Jan 17

Alarm. V Turecku až 3000 lidí napojených na Islámský stát

www.tyden.cz

V Turecku působí až 3000 lidí napojených na radikální Islámský stát (IS). S odvolání na tajnou službu o tom informoval turecký list Hürriyet. Policie prý zvýšila pohotovost, protože tyto lidi považuje za spící buňky, které mohou kdykoli…