English

Členství Ukrajiny v NATO? Rusko ničí americké plány

Týden.cz

Americko-ruské vztahy jsou již nyní špatné a ještě je zhoršují američtí diplomaté vysíláním protichůdných poselství ohledně budoucích vztahů Ukrajiny se Severoatlantickou aliancí. Napsal to expert na východoevropské reformy Josh Cohen.

More from Týden.cz

Feb 10

Severoatlantická aliance se podle svého šéfa Jense Stoltenberga musí připravit na konfrontaci s Ruskem

Týden.cz

Severoatlantická aliance se podle svého šéfa Jense Stoltenberga musí připravit na konfrontaci s Ruskem, která by mohla trvat desetiletí. Spojenci by proto měli rychleji rozšířit své obranné kapacity. Stoltenberg to podle agentury DPA řekl…

Feb 5

Česká republika si připomene 25 let od vstupu do Severoatlantické aliance

Česko bude v NATO čtvrtstoletí, na konferenci přijede lord Robertson

Jan 24

Finsko uvedlo, že musí zvážit i variantu vstupu do Severoatlantické aliance bez Švédska

Týden.cz

Společný vstup Finska a Švédska do Severoatlantické aliance zůstává pro finskou vládu prioritou, Helsinky ale musejí zvážit i variantu vstupu do NATO bez Švédska.

Mar 10

Babiš: Členství v NATO je závazek, aliance čelí novým výzvám

Týden.cz / Domácí

Členství v NATO chápe ČR jako aktivní závazek spoluodpovědnosti za ostatní země. Aliance by měla být schopna čelit novým výzvám jako je kybernetická bezpečnost či dezinformační kampaně. Prohlásil to ve Varšavě český premiér Andrej Babiš na…

Aug 22

NATO odmítá, že síly aliance ve východní Evropě ohrožují Rusko

Severoatlantická aliance ve středu odmítla tvrzení ruského prezidenta Vladimira Putina, že síly NATO ve východní Evropě znamenají pro Rusko hrozbu.

Jul 11

Merkelová: Německo vděčí alianci za mnohé, ale do NATO i přispívá

Nejednoduchou diskusi čeká na summitu Severoatlantické aliance v Bruselu německá kancléřka Angela Merkelová. Při příchodu do nové centrály bloku řekla, že její země vděčí alianci za mnohé, a připomněla sjednocení země po pádu takzvané…

Jul 11

Americký Senát podpořil NATO po Trumpových kritikách aliance

Americký Senát vystoupil na obranu Severoatlantické aliance poté, co šéf Bílého domu Donald Trump před aliančním summitem NATO ostře kritizoval.

Jun 25

NATO souhlasilo s rozhovory o vstupu Makedonie do aliance

Šéfové států a vlád Severoatlantické aliance na summitu v Bruselu příští měsíc rozhodnou o zahájení přístupových rozhovorů s Makedonií, předpokládá generální tajemník NATO Jens Stoltenberg.

Jun 8

NATO a EU chtějí společně zprůjezdnit Evropu pro vojáky aliance

Pevnější mosty a méně byrokracie mají přispět k tomu, že přesuny vojenských jednotek po Evropě budou v budoucnu rychlejší, hladší a jednodušší. Spolupracovat na tom velmi úzce chtějí Severoatlantická aliance i Evropská unie. Novinářům to…

Jul 10

Ukrajina prý začíná jednat o členství v NATO

Ukrajina a Severoatlantická aliance se dohodly začít jednat o akčním plánu dosažení členství Ukrajiny v alianci, uvedl ukrajinský prezident Petro Porošenko po dnešním setkání s generálním tajemníkem NATO Jensem Stoltenbergem.

May 25

Trudeau o NATO: Kanada chce tvořit jádro aliance

Severoatlantická aliance zůstává i v současnosti zásadní pro udržování míru a bezpečnosti ve světě, prohlásil v Bruselu kanadský premiér Justin Trudeau.

Dec 19

NATO jednalo s Ruskem. Spory ohledně Ukrajiny trvají

Týden.cz

Více než tři hodiny spolu v Bruselu jednali velvyslanci zemí Severoatlantické aliance se svým ruským protějškem Alexandrem Gruškem. Podle generálního tajemníka aliance Jense Stoltenberga toto letos teprve třetí jednání Rady NATO-Rusko opět…

Nov 13

Šéf NATO: Aliance se bez amerického vedení neobejde

Spojené státy ani Evropa nemohou samostatně zajistit vlastní obranu a bezpečnost. Uvedl to generální tajemník Severoatlantické aliance Jens Stoltenberg v článku pro nedělní britský The Observer. Zdůraznil potřebu silného amerického vedení,…

May 6

Členství Ukrajiny v NATO? Rusko ničí americké plány

Týden.cz

Americko-ruské vztahy jsou již nyní špatné a ještě je zhoršují američtí diplomaté vysíláním protichůdných poselství ohledně budoucích vztahů Ukrajiny se Severoatlantickou aliancí. Napsal to expert na východoevropské reformy Josh Cohen.

Apr 3

Trump kritizoval země NATO. "USA se bez aliance obejdou"

Spojené státy by měly přimět své spojence v rámci NATO, aby "platili svůj odpovídající podíl" nebo Severoatlantickou alianci opustili. Prohlásil to v sobotu republikánský prezidentský kandidát Donald Trump, jehož ostré výroky jsou terčem…

Feb 19

Jste spokojení s členstvím v NATO? Přitakala většina Čechů

Týden.cz / Domácí

S členstvím Česka v Severoatlantické alianci (NATO) bylo v lednu spokojeno 56 procent obyvatel. Opačný názor zastávalo 27 procent lidí. Uvádí to zveřejněný průzkum centra pro výzkum veřejného mínění.

Dec 2

Černá Hora v NATO? Pozvánku k jednání o členství už má

Ministři zahraničí zemí Severoatlantické aliance jednomyslně vyzvali Černou Horu k jednání o vstupu do této organizace. Černohorský premiér Milo Djukanović označil 2. prosinec 2015 za historický den státu.

Sep 21

Ukrajina nepřipravena na členství v NATO, řekl Porošenko

www.tyden.cz

Na první návštěvu Ukrajiny po svém loňském jmenování generálním tajemníkem NATO přijel do Lvova Jens Stoltenberg. Hlavním bodem jeho dvoudenní návštěvy bude v úterý účast na schůzi ukrajinské Rady národní bezpečnosti a obrany, nejvyššího…

Aug 2

Leninopád pod Kyjevem aneb Dekomunizace Ukrajiny

Ukrajina zakázala komunistům účast ve volbách. Jde o další krok v dekomunizaci země, která svým rozsahem nemá v dějinách obdoby – padnou tisíce pomníků, některá města dostanou nová jména. Sovětská minulost je však silná, hlavně na východě.

Mar 2

Lavrov: K dosažení míru musí Kyjev zrušit blokádu Donbasu

www.tyden.cz

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov v projevu před Radou Organizace spojených národů pro lidská práva vyzval Ukrajinu, aby ukončila "faktickou" blokádu Donbasu a obnovila hospodářské vazby i poskytování služeb na východě země.