English

Jestli nebudete féroví, utneme všechny dohody! hrozí Turci EU

Poradce tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana pohrozil vypovězením dohod mezi Tureckem a Evropskou unií, bude-li EU v jednáních s Ankarou používat taktiku dvojího metru.

More from Týden.cz / Zahraničí

Mar 2

Evropská komise chce dialog s Ankarou

Podle tureckých médií v pondělí ráno zemřel na řecko-turecké hranici syrský uprchlík, když se snažil dostat do Řecka. Deník Daily Sabah napsal, že muže ze syrského Halabu (Aleppa) zastřelila řecká policie.

Oct 5

Erdogan: Ankara podnikne pozemní a vzdušnou operaci v Sýrii

Týden.cz

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan prohlásil, že Ankara podnikne pozemní a vzdušnou operaci v Sýrii východně od Eufratu, kde Turecko a USA ještě nezřídily plánovanou bezpečnou zónu.

Apr 1

Erdogan vyhrál místní volby, ztratil Ankaru a asi i Istanbul

Turecká vládní strana prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana vyhrála nedělní místní volby a se svým spojencem nacionalistickou Stranou národní akce (MHP) ovládla přes polovinu radnic v zemi.

Feb 21

Ankara kritizuje návrh na pozastavení přístupových jednání s EU

Turecko kritizovalo zahraniční výbor Evropského parlamentu, který ve středu Evropskou komisi a unijní státy vyzval, aby pozastavily přístupová jednání s Ankarou.

Jan 18

Erdoğan chce po EU další miliardy za uprchlíky

Turecký prezident Recep Tayyip Erdoğan by se koncem března měl v Bruselu nebo Sofii sejít s vrcholnými představiteli Evropské unie, včetně předsedy Komise Jeana-Claudea Junckera a šéfa Evropské rady Donalda Tuska.

Jan 13

Erdogan: Nestáhnou-li se Kurdové na severu Sýrie, Ankara zaútočí

Pokud se kurdská milice YPG v severosyrské oblasti Afrín do týdne nestáhne, Turecko tyto oddíly rozdrtí, řekl turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Podle kurdských milic ostřelovaly v sobotu Afrín turecké síly granáty, ale nikdo nebyl…

Oct 20

Putin: EU má dvojí metr, je-li proti nezávislému Katalánsku!

Ruský prezident Vladimir Putin obvinil Evropskou unii, že měří "dvojím metrem", když odmítá nezávislost Katalánska a podporuje nezávislost Kosova.

Oct 1

Erdoğan: Turecko už nepotřebuje vstoupit do EU

Turecko již nepotřebuje vstoupit do Evropské unie, ale pozastavená jednání o připojení k unii jednostranně neopustí. V projevu v tureckém parlamentu to dnes podle agentury Reuters řekl prezident Recep Tayyip Erdoğan.

Aug 19

Erdoğan Gabrielovi: Jak to mluvíš s tureckým prezidentem?

Turecký prezident Recep Tayyip Erdoğan v sobotu doporučil německému ministru zahraničí Sigmarovi Gabrielovi, aby vůči němu dodržoval patřičné meze.

May 25

Obnova spolupráce. EU našla s Ankarou společnou řeč

Evropská unie a Turecko, jejichž vztahy doznaly v posledních měsících značných trhlin, se shodly na nutnosti pokračování vzájemné spolupráce. Uvedli to ve čtvrtek představitelé orgánů EU a turecký prezident Recep Tayyip Erdogan po setkání…

May 18

Erdogan o útoku na Kurdy: Ankara "se nebude nikoho ptát"

Týden.cz

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan řekl svému americkému protějšku Donaldu Trumpovi během nedávné návštěvy v Bílém domě, že Ankara "se nebude nikoho ptát" a bude jednat, pokud bude čelit jakémukoli útoku syrských kurdských milic YPG.

Mar 18

Erdoğan: Dá-li Bůh, tak v Turecku obnovíme trest smrti

Turecký prezident Recep Tayyip Erdoğan předpokládá, že turecký parlament schválí opětovné zavedení trestu smrti po referendu z 16. dubna o rozšíření pravomocí hlavy státu. On sám takovému kroku nebude bránit.

Mar 15

Knaus: Za pár migrantů miliardy od EU? Ankara necukne

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan přes občasné hlasité výhrůžky nevypoví dohodu o migraci mezi Evropskou unií a Tureckem, protože je pro něj výhodná.

Dec 13

EU potřebuje Ankaru, Rakušané ale nechtějí ustoupit

Tvrdý postoj Rakouska, které trvalo na zmrazení přístupových rozhovorů mezi EU s Tureckem, v úterý v Bruselu znemožnil přijetí společného postoje celé unie k rozšiřování bloku.

Nov 3

Zrušte Turkům víza. Hned! požaduje Ankara po Bruselu

Turecko znovu pohrozilo ukončením dohody s EU o vracení migrantů, a to ještě před koncem letošního roku.

Sep 3

Víza pro Turky za uprchlíky? EU chce pokračovat v plnění dohod

Týden.cz

Evropská unie a Turecko budou pokračovat v naplňování dohod ohledně liberalizace vízového styku pro Turky cestující do EU a omezení migračního proudu do unie, řekla novinářům šéfka unijní diplomacie Federica Mogheriniová.

Apr 28

Zkouška pro EU a Ankaru. Dohodu prověří bezvízový styk

Týden.cz

Dohoda mezi Evropskou unií a Tureckem výrazně snížila počty migrantů, kteří připlouvají do Řecka.

Mar 7

Je to záměrná lest na Ankaru, Amnesty ostře kritizuje EU

Organizace Amnesty International před pondělním summitem EU-Turecko věnovaným migrační krizi obvinila evropské politiky, že se tlakem na Ankaru snaží vyhnout své odpovědnosti za uprchlíky.

Mar 19

Summit EU spojil sankce vůči Rusku s plněním dohod z Minsku

www.tyden.cz

Summit Evropské unie se rozhodl, že evropské hospodářské sankce vůči Rusku je třeba sladit s plněním minských mírových dohod o urovnání ukrajinské krize.

Mar 19

Merkelová: Cílem dohod s Ukrajinou není vstup do EU

www.tyden.cz

Cílem asociačních dohod, které Evropská unie loni uzavřela s Ukrajinou, Moldavskem a Gruzií, není vstup těchto zemí do EU ani do Severoatlantické aliance. Ve Spolkovém sněmu to dnes před cestou na evropský summit řekla německá kancléřka…