English

Steinmeier: Odchod Británie z EU by uvrhl Evropu do další krize

Odchod Británie z osmadvacítky by Evropu uvrhl do další krizové situace, kterou by nebylo jednoduché zvládnout. Uvedl to v Berlíně německý ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier po schůzce se šéfem české diplomacie Lubomírem Zaorálkem.

More from Týden.cz / Zahraničí

Oct 2

Británie podle velvyslance usiluje o dohodu s EU o brexitu

www.tyden.cz

Britská vláda se snaží dosáhnout dohody s Evropskou unií o brexitu a kdyby se podařilo najít alternativu k takzvané irské pojistce, britský parlament by dohodu schválil.

Aug 30

Johnson: Británie bude s EU o brexitu jednat dvakrát týdně

Britští vyjednavači budou s činiteli Evropské unie v nadcházejícím měsíci jednat dvakrát týdně s cílem přepracovat brexitovou dohodu, kterou britský parlament třikrát odmítl. Ve čtvrtek to podle agentury Reuters řekl britský premiér Boris…

Mar 16

Pro občany EU žijících v Británii se toho moc po brexitu nezmění

Ačkoli v Británii stále panuje nejistota ohledně data a způsobu, kdy země opustí evropský blok, ujistila britská vláda občany ostatních států Evropské unie žijící ve Spojeném království, že se nemusejí bát žádných dalekosáhlých změn.

Dec 13

EU prověří, zda je možné dát Británii další ujištění k brexitu

Evropská unie je připravena prověřit, zda je možné Británii k takzvané irské pojistce poskytnout další ujištění, ty ale nesmějí být v rozporu s již dojednanou brexitovou dohodou.

Dec 6

V Británii zuří debata o brexitu, EU plánuje v tichosti

Zatímco v Británii je parlamentní debata o podobě brexitu v plném proudu a politici skloňují nespočet různých vyústění celého procesu, Evropská unie nedává najevo žádnou změnu přístupu a odmítá návrat k vyjednávání o dohodě o vystoupení.

Nov 25

"Střeva" brexitu: hlavní body dohody o odchodu Británie z EU

Premiéři a prezidenti 27 zemí Evropské unie v neděli podpořili návrh dohody o odchodu Británie z EU i politickou deklaraci o budoucích vztazích.

Jul 9

Británie skončí po brexitu jako kolonie EU, varoval Johnson

Britský ministr zahraničí Boris Johnson ve svém rezignačním dopise adresovaném premiérce Therese Mayové varoval, že se Británie stane po brexitu kolonií Evropské unie.

Oct 25

Davis: Odchod Británie z EU bez dohody je možnost

Odchod Británie z Evropské unie bez dohody o podmínkách brexitu je možnost, ale není to scénář, jemuž Londýn dává přednost, uvedl britský ministr pro brexit David Davis při slyšení v poslaneckém výboru pro rozluku s EU.

Aug 16

Jednání o vztahu Británie a EU po brexitu prý bude odloženo

Jednání o vztahu mezi Spojeným královstvím a Evropskou unií po odchodu Británie z osmadvacítky bude zřejmě nutné odložit na prosinec.

Jun 15

EU a Británie se dohodly. Jednání o brexitu brzy začne

Evropská unie a Británie se oficiálně dohodly, že jejich vyjednávači Michel Barnier a David Davis zahájí rozhovory o britském odchodu z EU v pondělí 19. června.

Mar 29

EU versus brexit. Co nás čeká po odchodu Británie?

Týden.cz

Británie odchází z EU. Tak rozhodlo referendum, které se uskutečnilo před více jak devíti měsíci. Pokud vše půjde podle plánu, k brexitu by mělo oficiálně dojít na jaře v roce 2019.

Mar 29

Británie spouští odchod z EU. Co bude s přistěhovalci?

Výběr hlavních událostí kolem chystaného britského odchodu z Evropské unie.

Mar 20

Británie na konci března oficiálně požádá o odchod z EU

Britská premiérka Theresa Mayová 29. března oficiálně oznámí Bruselu úmysl své země odejít z Evropské unie.

Feb 8

Další krok k brexitu. Poslanci posvětili vyjednávání o odchodu z EU

Poslanci Dolní sněmovny britského parlamentu ve třetím, závěrečném čtení schválili návrh zákona, který vládě premiérky Theresy Mayové umožní aktivovat článek 50 lisabonské smlouvy, a zahájit tak jednání o odchodu Británie z Evropské unie.

Nov 25

Muscat: Odchod Británie z EU bude ztrátou pro obě strany

Británie nemůže čekat, že její vztahy s Evropskou unií budou po takzvaném brexitu lepší, než jsou v současnosti. Řekl to v rozhovoru s BBC Joseph Muscat, premiér Malty, která v lednu převezme od Slovenska předsednictví Rady Evropské unie.…

Jul 20

Británie o odchod z EU do konce roku nepožádá

Británie žádost o vystoupení z Evropské unie do konce letošního roku nepodá. Během návštěvy Berlína to řekla britská premiérka Theresa Mayová. Podle německé kancléřky Angely Merkelové je v zájmu Británie i zbývajících zemí EU, aby Londýn…

Jun 15

Steinmeier: Odchod Británie z EU by uvrhl Evropu do další krize

Odchod Británie z osmadvacítky by Evropu uvrhl do další krizové situace, kterou by nebylo jednoduché zvládnout. Uvedl to v Berlíně německý ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier po schůzce se šéfem české diplomacie Lubomírem Zaorálkem.

Apr 28

Odchod z EU by podle některých ekonomů Británii pomohl

Odchod Británie z Evropské unie by pro britské hospodářství znamenal přínos, ekonomika by totiž mohla těžit ze snížení obchodních bariér a z omezení regulace.

Jan 18

Duda: Odchod Británie z EU? To by mohlo znamenat kolaps

Týden.cz

Polsko si přeje, aby Velká Británie v Evropské unii zůstala, řekl dnes v Bruselu polský prezident Andrzej Duda. Odchod ostrovní země by podle něj vedl k velké krizi a možná až kolapsu EU. Změna podoby vzájemných vztahů, o které Londýn…

Nov 12

Odchod Británie z EU by byl ztrátou pro všechny

Evropský tisk v reakci na požadavky britského premiéra Davida Camerona na reformu Evropské unie vesměs konstatuje, že by britský odchod z unie byl ztrátou pro všechny. Cameron pohrozil, že odchod v referendu podpoří, pokud unie jeho…