English

Zbytečně dráždíme Rusko! Němcům vadí manévry NATO

Týden.cz

Nynější vojenské manévry Severoatlantické aliance ve východní Evropě jsou kontraproduktivní a jen vyostřují napětí ve vztazích s Ruskem. V rozhovoru pro nadcházející vydání nedělníku Bild am Sontag to prohlásil německý ministr zahraničí…

More from Týden.cz

May 17

Rusko nedisponuje dostatkem vojáků pro průlom u Charkova, řekl vrchní velitel NATO v Evropě

Ruská armáda nedisponuje dostatečným počtem vojáků k dosažení strategického průlomu v oblasti Charkova na severovýchodě Ukrajiny. Podle agentury Reuters to dnes prohlásil americký generál Christopher Cavoli, který je vrchním velitelem sil…

May 16

Rusko nemá dost vojáků pro průlom u Charkova, řekl vrchní velitel NATO v Evropě

Ruská armáda nedisponuje dostatečným počtem vojáků k dosažení strategického průlomu v oblasti Charkova na severovýchodě Ukrajiny. Podle agentury Reuters to dnes prohlásil americký generál Christopher Cavoli, který je vrchním velitelem sil…

Feb 10

Severoatlantická aliance se podle svého šéfa Jense Stoltenberga musí připravit na konfrontaci s Ruskem

Týden.cz

Severoatlantická aliance se podle svého šéfa Jense Stoltenberga musí připravit na konfrontaci s Ruskem, která by mohla trvat desetiletí. Spojenci by proto měli rychleji rozšířit své obranné kapacity. Stoltenberg to podle agentury DPA řekl…

Apr 12

Postoj Ruska v kauze sochy Koněva má Zeman za kontraproduktivní

Týden.cz / Domácí

Trestní stíhání, kterým vyšetřovací výbor Ruské federace reagoval koncem týdne na odstranění sochy maršála Koněva v Praze, je podle prezidenta Miloše Zemana kontraproduktivním vměšováním se do cizích záležitostí.

Apr 1

NATO bude řešit vztahy s Ruskem. Nasměruje Moskvu k INF?

Ministři zahraničí členských zemí Severoatlantické aliance tento týden ve Washingtonu důrazně vyzvou Ruskou federaci, aby se včas vrátila k podmínkám smlouvy o likvidaci raket středního a krátkého doletu (INF). Novinářům to v Bruselu řekl…

Feb 13

Konec dohody: ministři obrany NATO diskutují o vztahu k Rusku

Ministry obrany zemí NATO čeká odpoledne v Bruselu diskuse o konkrétní reakci aliance na avizovaný konec existence americko-sovětské smlouvy o zákazu raket krátkého a středního doletu.

Sep 11

Manévry v Rusku. Největší cvičení od konce studené války

Ve východoasijské části Ruska v úterý začaly největší manévry ruských ozbrojených sil od konce studené války, do kterých bylo povoláno téměř 300 tisíc vojáků.

Aug 22

NATO odmítá, že síly aliance ve východní Evropě ohrožují Rusko

Severoatlantická aliance ve středu odmítla tvrzení ruského prezidenta Vladimira Putina, že síly NATO ve východní Evropě znamenají pro Rusko hrozbu.

Jul 13

Napětí v Evropě? To NATO, my určitě ne! hájí se Rusko

Závěrečný dokument summitu Severoatlantické aliance v Bruselu dokazuje, že NATO nemá zájem objektivně hodnotit bezpečnostní situaci v euroatlantickém prostoru, upřednostňuje sledovat svět přes stereotypy studené války.

Sep 19

VIDEO: Rusko vzrušila nehoda na manévrech s Putinem

Mluvčí Kremlu odmítl komentovat nehodu na vojenských manévrech Západ 2017, kde na cvičišti u Petrohradu rakety z bitevního vrtulníku prý zasáhly a zranily dva novináře. Stalo se to ještě před příjezdem prezidenta Vladimira Putina.

Aug 29

Moskva se snaží rozptýlit obavy z rusko-běloruských manévrů

Zprávy světových médií o "ruské hrozbě" kvůli chystaným rusko-běloruským manévrům nemají nic společného s realitou, prohlásil v úterý náměstek ruského ministra obrany Alexandr Fomin.

Aug 18

Kišiněv protestuje proti účasti Ruska na manévrech v Podněstří

Moldavské ministerstvo zahraničí si povolalo ruského velvyslance a předalo mu protest proti opakované účasti ruských vojáků na manévrech v separatistickém Podněstří.

Jul 4

Rusko v Polsku nechceme. Máme NATO

Kdyby šlo vše podle Poláků, mělo by být radši trochu více NATO: od varšavského summitu aliance očekávají viditelné posílení východního křídla. Vedle konfliktu na Ukrajině hraje roli také historická nedůvěra vůči Moskvě.

Jun 18

Zbytečně dráždíme Rusko! Němcům vadí manévry NATO

Týden.cz

Nynější vojenské manévry Severoatlantické aliance ve východní Evropě jsou kontraproduktivní a jen vyostřují napětí ve vztazích s Ruskem. V rozhovoru pro nadcházející vydání nedělníku Bild am Sontag to prohlásil německý ministr zahraničí…

May 25

Švédsko se otevřelo manévrům NATO. Co na to Moskva?

Švédský parlament ratifikoval dohodu, která do této neutrální severské země umožní širší přístup Severoatlantické alianci pro vojenská cvičení nebo pro případ války v regionu. Krok může být důsledkem zvýšeného napětí s Ruskem.

Apr 19

Rusko se chystá na agresi vůči NATO, tvrdí polský ministr

Rusko nadále představuje pro Severoatlantickou alianci vážnou hrozbu, přičemž jeho kroky nasvědčují tomu, že se Moskva systematicky připravuje na akt agrese vůči NATO.

Mar 2

Šéf NATO v Evropě: Snaha USA učinit z Ruska partnera selhala

Týden.cz

Dvě dekády snahy Spojených států učinit z Ruska partnera nepřinesly žádoucí výsledek. V branném výboru Senátu amerického Kongresu to v úterý prohlásil vrchní velitel vojsk NATO v Evropě Philip Breedlove.

May 28

Šéf NATO: Agresivita Ruska mění rovnováhu v Evropě

Týden.cz

Rusko nerespektuje mezinárodní smlouvy, které samo podepsalo, a nátlakem prosazuje v menších sousedních státech svou vůli. V ostře kritickém projevu na adresu Moskvy to ve Washingtonu prohlásil generální tajemník Severoatlantické aliance…

Apr 30

Čína a Rusko si zastřílejí při manévrech ve Středomoří

www.tyden.cz

Moskva a Peking demonstrují svou rostoucí vojenskou moc. Obě země chtějí poprvé v historii uspořádat společné vojenské cvičení ve Středozemním moři, tedy v bezprostřední blízkosti Evropy.

Jan 14

NATO nechce s Ruskem konfrontaci. Moskva ale musí...

www.tyden.cz

Severoatlantická aliance nechce konfrontaci s Ruskem, naopak s ním chce udržovat konstruktivní vztahy. K tomu je ale nutné, aby Rusko dodržovalo základní mezinárodní principy, mezi něž patří dodržování suverenity ostatních států, tedy i…