English

Druhé referendum o EU? Většina Britů je proti

Většina Britů nesouhlasí s případným druhým referendem o členství země v Evropské unii. Téměř polovina se domnívá, že nová britská premiéra Theresa Mayová by měla ve výkonu funkce pokračovat a nevypisovat nové parlamentní volby. Ukázaly to…

More from Týden.cz / Zahraničí

Dec 17

Mayová odmítla další referendum o brexitu, nechce dělit zemi

Britská premiérka Theresa Mayová potvrdila, že má v úmyslu nechat v britském parlamentu hlasovat o dohodě o odchodu Británie z Evropské unie ve třetím lednovém týdnu, tedy od 14. ledna. V projevu v Dolní sněmovně Mayová zároveň odmítla…

Dec 6

Mayová: Británie ještě může zůstat v EU!

Týden.cz

Před klíčovým hlasováním britského parlamentu o brexitové dohodě, které se uskuteční příští úterý, premiérka Theresa Mayová varovala, že ve hře je stále i možnost, že Británie z Evropské unie vůbec neodejde.

Nov 25

"Střeva" brexitu: hlavní body dohody o odchodu Británie z EU

Premiéři a prezidenti 27 zemí Evropské unie v neděli podpořili návrh dohody o odchodu Británie z EU i politickou deklaraci o budoucích vztazích.

Nov 21

Mayová: Smetení dohody ohrozí odchod Británie z EU

Týden.cz

Britská premiérka Theresa Mayová se na půdě parlamentu vrátila k dřívějšímu tvrzení, že odmítnutí navrhované brexitové dohody by mohlo ohrozit odchod Británie z Evropské unie jako takový.

Nov 15

Většina Britů je proti brexitu, chce druhé referendum

Většina Britů se nyní staví proti odchodu své země z Evropské unie a přála by si o budoucnosti Británie rozhodnout v druhém referendu. Vyplývá to z průzkumu, který ve čtvrtek zveřejnila britská stanice Sky News.

Jul 9

Nové referendum o brexitu? Jasné ne! uvedla Mayová

Britský premiérka Theresa Mayová v pondělí rezolutně odmítla možnost konání referenda o konečné dohodě o odchodu Británie z Evropské unie či možnost odkladu termínu brexitu.

Jun 17

Mayová "může spojit Brity". Peníze z brexitu dá na zdravotnictví

Britská vláda po odchodu z Evropské unie zvýší investice do zdravotnictví o 20 miliard liber (590 miliard korun), částečně díky uspořeným prostředkům odesílaným dosud do unijních fondů.

Apr 9

Britové litují brexitu. Chtějí nové referendum, odhalil průzkum

Většina Britů si přeje, aby se mohla v novém referendu vyjádřit ke konečné podobě dohody o brexitu, kterou by měla premiérka Theresa Mayová vyjednat se zástupci Evropské unie.

Mar 28

Mayová: Výsledky referenda o brexitu platí

Týden.cz

Britská premiérka Theresa Mayová v parlamentu řekla, že výsledky předloňského referenda o odchodu země z EU platí nehledě na obvinění, podle nějž měla kampaň za brexit Vote Leave výhodu v podobě neoprávněného přístupu k datům o milionech…

Jan 27

Britové se ptají: Bude další referendum o brexitu?

Týden.cz

Britové jsou ve své většině nakloněni uspořádání druhého referenda o brexitu, tedy o odchodu země z Evropské unie. Vyplývá to z průzkumu, o kterém na svém webu informoval list The Guardian.

Dec 3

Polovina Britů chce další referendum o brexitu

Polovina Britů je pro uskutečnění dalšího referenda o tom, zda má jejich země opustit Evropskou unii. Vyplývá to podle agentury Reuters z průzkumu veřejného mínění, jehož výsledky zveřejnil list Mail on Sunday. Třetina respondentů…

Nov 24

Mayová: EU a Británie musí rozhovory o brexitu posunout společně

Británie a Evropská unie musí udělat společný krok a posunout jednání o britském odchodu z EU do další fáze. Při příchodu na summit EU a zemí Východního partnerství to v pátek v Bruselu prohlásila britská premiérka Theresa Mayová. Na okraj…

May 2

Jednání o brexitu povede za Brity Mayová. A prý bude tvrdá

Jednání o vystoupení Británie z Evropské unie za Británii povede premiérka Theresa Mayová. Řekl to její mluvčí, který tak reagoval na kritiku, že vláda podcenila složitost rozhovorů.

Apr 29

Tusk: O EU po brexitu teď s Brity jednat nechceme

Předseda Evropské rady Donald Tusk v sobotu opět zdůraznil, že Evropská unie si v jednáních s Londýnem o vystoupení Británie z bloku přeje nejprve jednat o podobě a podmínkách takzvaného brexitu. Teprve pak bude možné řešit budoucnost,…

Mar 13

Skotská premiérka trvá na referendu. Mayová je "proti"

Skotská první ministryně Nicola Sturgeonová chce příští týden požádat parlament o svolení, aby se mohlo konat nové referendum o nezávislosti Skotska.

Sep 4

Mayová: Británie chce být po brexitu lídrem volného obchodu

Týden.cz / Byznys

Británie by chtěla být po odchodu z Evropské unie světovým vůdcem volného obchodu. Prohlásila to britská premiérka Theresa Mayová před odletem na summit skupiny největších světových ekonomik G20 v Číně. Premiérka chce, aby její země hrála …

Jul 15

Mayová chce před jednáním o brexitu společný postup celé Británie

Britská vláda nepožádá o aktivaci článku 50 lisabonské smlouvy, která zahájí rozhovory o odchodu země z Evropské unie, dokud se na společném postupu neshodne celé Spojené království. Po setkání se skotskou první ministryní Nicolou…

Jul 13

Británie má druhou premiérku. Camerona střídá Mayová

Do čela britské vlády nastoupila Theresa Mayová, která je po Margaret Thatcherové druhou ženou v tomto úřadu v dějinách Británie.

Jul 11

Nová premiérka Mayová: Udělám vše, aby se z brexitu stal úspěch

Britský premiér David Cameron ve středu odstoupí a uvolněné funkce se ujme nynější ministryně vnitra Theresa Mayová. Cameron to oznámil s tím, že Mayová má jeho plnou podporu.

Jun 25

Kotleba chce také referendum. Jako Britové

Krajně pravicová slovenská parlamentní strana Kotleba - Lidová strana Naše Slovensko oznámila, že začne se sběrem podpisů za vypsání referenda o vystoupení Slovenska z Evropské unie.