English

Rakousko chce zastavit jednání EU s Tureckem

Rakouský ministr zahraničí Sebastian Kurz v pondělí v reakci na výsledky tureckého nedělního referenda zopakoval, že Evropská unie by měla zastavit vstupní jednání s Tureckem.

More from Týden.cz / Zahraničí

May 14

Evropská komise žaluje Rakousko u soudu EU

Evropská komise zažalovala Rakousko u Soudního dvora Evropské unie kvůli takzvané indexaci přídavků na děti pracujících cizinců. Podle ní je opatření diskriminační a v rozporu s unijním právem. Sdělila to mluvčí komise.

Jan 7

Sebastian Kurz je znovu rakouským kancléřem

Tehdy sedmadvacetiletý Sebastian Kurz se před šesti lety jako nejmladší šéf diplomacie v členské zemi EU stal novou hvězdou rakouské i evropské politiky. V roce 2017 dovedl vídeňský rodák tradiční lidovce – byť v lehce pozměněném hávu – k…

Sep 27

Rakousko chce kvůli většímu vlivu v EU spolupracovat s V4

Rakouská vláda, která vzejde z nedělních předčasných parlamentních voleb, se bude snažit prohloubit vztahy se státy visegrádské čtyřky (Česko, Maďarsko, Polsko, Slovensko), aby spolu s nimi získala větší vliv na rozhodování v Evropské unii.

May 2

Srbský ministr: EU nás nechce? Fajn, obrátíme se na Rusko

Srbský prorusky orientovaný ministr obrany Aleksandar Vulin varoval, že jeho země může upustit od svých snah o vstup do EU a místo toho se obrátit k Rusku.

Nov 16

Ministrem pro brexit bude Barclay, jednání s EU povede premiérka

Novým ministrem pro odchod Británie z Evropské unie se stal Stephen Barclay, který dosud zastával post náměstka na ministerstvu zdravotnictví. Oznámil to mluvčí britské vlády. Další jednání s EU bude do mimořádného summitu EU vést osobně…

Jul 27

Kurz chce, aby si EU udržela s Británií co nejužší vazby

Rakousko chce, aby si Británie po brexitu zachovala s Evropskou unií co nejužší vazby. Po setkání z britskou premiérkou Theresou Mayovou na okraj hudebních a divadelních slavností v Salcburku to v pátek řekl kancléř Sebastian Kurz, jehož…

Jul 5

Kurz: Chci posunout jednání o azylové reformě EU

Rakousko se jako nová předsednická země Evropské unie pokusí dál posunout jednání o reformě unijního azylového systému, které se táhne už několik let. Novinářům to ve Vídni řekl rakouský kancléř Sebastian Kurz. Neskrýval přitom, že příliš…

Jun 11

Kancléř Kurz: Rakousko má závazek k Židům a k Izraeli

Rakousko má závazek vůči Židům a Izraeli a v Evropě bude bojovat proti antisemitismu. Podle izraelského listu The Times of Israel to při setkání s izraelským protějškem Benjaminem Netanjahuem řekl rakouský kancléř Sebastian Kurz.

May 7

Pellegrini navštíví Rakousko, setká se s Kurzem

Týden.cz

Slovenský premiér Peter Pellegrini, který se úřadu ujal v březnu, navštíví Rakousko. Kromě jiného se setká se svým rakouským protějškem, lidovcem Sebastianem Kurzem.

Mar 23

Lídři EU se shodli, čeho chtějí při jednání o brexitu dosáhnout

Lídři 27 zemí EU v pátek dopoledne potvrdili svůj společný pohled na to, co chtějí od začínajících rozhovorů s Londýnem o budoucnosti vztahů mezi EU a Británií po odchodu země z bloku.

Jan 24

Británie chce být rovnocenná s EU, prohlásil ministr pro brexit

Británie bude usilovat o rovnocennost, nikoli o harmonizaci svých předpisů se směrnicemi Evropské unie po odchodu z evropského bloku. Prohlásil to ve výboru britského parlamentu ministr pro brexit David Davis.

Jan 5

Rakousko se s V4 paktovat nechce. Je pro reformu EU

Novopečený rakouský kancléř Sebastian Kurz v pátek odmítl tvrzení, že Rakousko za jeho vlády vytvoří těsnější alianci s takzvanou visegrádskou čtyřkou.

Dec 17

Nový kancléř Kurz nejdříve navštíví Brusel

Týden.cz

První zahraniční cesta nového rakouského kancléře Sebastiana Kurze povede do Bruselu. V úterý, tedy den po jmenování nové vlády, se nejmladší šéf vlády v Evropě setká s předsedou Evropské rady Donaldem Tuskem i s předsedou Evropské komise…

Sep 21

Francouz chce platit pokuty za muslimky v Rakousku. Ministr nesouhlasí

Týden.cz

Muslimský podnikatel z Francie Rachid Nekkaz je ochoten platit pokuty, které ženám v Rakousku od října hrozí za zahalování obličeje na veřejnosti. Jeho postoj kritizoval rakouský ministr zahraničí Sebastian Kurz.

May 10

Erdoğan chce pokračovat v jednání o vstupu do EU

Turecko chce pokračovat v přístupových jednáních s Evropskou unií. V dopise zaslaném Evropské unii to napsal turecký prezident Recep Tayyip Erdoğan. V Bruselu ve středu jedná turecký ministr pro evropské záležitosti Ömer Çelik.

Apr 17

Rakousko chce zastavit jednání EU s Tureckem

Rakouský ministr zahraničí Sebastian Kurz v pondělí v reakci na výsledky tureckého nedělního referenda zopakoval, že Evropská unie by měla zastavit vstupní jednání s Tureckem.

Nov 22

Budou někdy Turci v EU? Europoslanci chtějí stop jednání

Evropští poslanci se v úterý na plenárním zasedání ve Štrasburku vyslovovali pro zmrazení přístupových jednání s Tureckem kvůli postupu vlády v Ankaře po potlačeném červencovém pokusu o státní převrat.

May 13

Rakousko si vybralo nového kancléře, Christian Kern nahradí Faymanna

Novým rakouským kancléřem a předsedou sociální demokracie (SPÖ) se stane dosavadní šéf rakouských drah Christian Kern. Na pátečním jednání se na tom podle shodli zástupci strany. Do funkce kancléře prezident Heinz Fischer jmenuje Kerna v…

Sep 15

Nechcete uprchlíky? Tak žádné peníze z EU! hrozí německý ministr

Evropská unie by měla omezit vyplácení peněz ze strukturálních fondů zemím, které odmítají kompromis při rozdělování běženců v osmadvacítce.

Jun 13

Rakousko přestalo vyřizovat žádosti o azyl. Chce kvóty v EU

Rakousko přestalo vyřizovat žádosti o azyl, sdělila ministryně vnitra Johanna Miklová-Leitnerová. Vídeň se tak podle ní snaží tlačit na další země Evropské unie, aby více pomáhaly v přebírání přistěhovalecké vlny na starý kontinent.