English

Jižní Korea a spojenec KLDR? Američané mají obavy z voleb

Favorit prezidentských voleb v Jižní Koreji Mun Če-in by mohl znovu otevřít průmyslovou oblast Kesong. Tento komplex společně provozovaly od roku 2004 do roku 2016 Severní a Jižní Korea.

More from Týden.cz / Zahraničí

Jun 6

Skupina severokorejských aktivistů vyslala z Jižní Koreji do KLDR balony s letáky kritizujícími Kim Čong-una

Týden.cz

Skupina aktivistů v Jižní Koreji dnes oznámila, že do KLDR vyslala deset balonů s letáky, které kritizují severokorejského diktátora Kim Čong-una. Stalo se tak navzdory varování ze strany Severní Koreje, která uvedla, že přes hranici…

Apr 26

Spojené státy reagují na jadernou hrozbu KLDR, s Jižní Koreou spolupracují na ochranných opatřeních

Spojené státy se chystají prohloubit vojenskou spolupráci s Jižní Koreou ve snaze minimalizovat hrozbu jaderného útoku KLDR a plánují mimo jiné poprvé po 40 letech vyslat do regionu ponorku s jadernými hlavicemi. Médiím to sdělili američtí…

Jun 24

Kim Čong-un rozhodl, že KLDR nepoužije armádu proti Jižní Koreji

Týden.cz

Severokorejský vůdce Kim Čong-un v úterý rozhodl o tom, že KLDR pozastaví svoje plány na podniknutí vojenských kroků vůči Jižní Koreji. Podle agentury Reuters to uvedla státní severokorejská tisková agentura KCNA.

Jan 15

Už nejsou nepřátelé. KLDR však zůstává pro Jižní Koreu hrozbou

Jižní Korea ve svém novém obranném dokumentu již neoznačuje KLDR za nepřítele. Zpráva, která stanovuje jihokorejské obranné cíle na další dva roky, nicméně nadále uvádí, že severokorejské zbraně hromadného ničení představují hrozbu pro mír…

Jan 10

Jižní Korea chce odměnit KLDR výjimkami ze sankcí

Jihokorejský prezident Mun Če-in ve čtvrtek vyzval KLDR, aby podnikla jasnější kroky v oblasti jaderného odzbrojení, které by Spojené státy mohly odměnit uvolněním restrikcí namířených proti severokorejskému režimu.

Sep 18

Jihokorejský prezident přiletěl do KLDR, vítal ho Kim a jásot

Letoun jihokorejského prezident Mun Če-ina přistál na letišti v severokorejské metropoli Pchjongjangu, kde ho na začátek mezikorejského summitu osobně přivítal severokorejský vůdce Kim Čong-un společně s tisíci jásajících Severokorejců.

Jul 31

KLDR jednala s Jižní Koreou. Zásadní oznámení se nečekají

Generálové z Jižní Koreje a KLDR jednali v demilitarizované zóně mezi oběma Korejemi. Cílem setkání bylo snížit napětí na Korejském poloostrově. S odkazem na sdělení jihokorejského ministerstva obrany o tom informovala agentura AP.

May 2

Odchod vojáků USA v případě míru s KLDR? Mun Če-in to odmítá

Jihokorejský prezident Mun Če-in odmítl, že by v případě podpisu mírové dohody se Severní Koreou odešli z jihokorejského území američtí vojáci.

Sep 28

Od KLDR čekáme další provokace, hlásí Jižní Korea

Jižní Korea očekává, že Severní Korea příští měsíc provede další provokativní akce. Ty by mohly připadnout na výročí založení vládnoucí Korejské strany práce nebo na dobu konání sjezdu čínské komunistické strany.

Sep 21

Mun Če-in: Řešení krize kolem KLDR nesmí ohrozit mír

Týden.cz

Jihokorejský prezident Mun Če-in dnes ve všeobecné rozpravě Valného shromáždění OSN v New Yorku prohlásil, že při řešení severokorejské jaderné krize nesmí být ohrožen mír. Členské státy světové organizace vyzval, aby přísně dodržovaly…

May 23

Jižní Korea varovně pálila na objekt letící z KLDR

Jihokorejská armáda v úterý vypálila desítky varovných střel směrem k blíže neupřesněnému objektu, který přiletěl ze Severní Koreje nad společnou hranici obou znepřátelených zemí.

May 10

Jižní Korea má nového prezidenta, je ochotný navštívit KLDR

Týden.cz

Novým jihokorejským prezidentem se stal liberál Mun Če-in. Po sečtení všech hlasů to uvedla místní volební komise. Liberální politik už v parlamentu složil i slavnostní přísahu, a oficiálně se tak ujal své funkce. V proslovu následně uvedl…

Sep 21

Vzaz KLDR. Americké bombardéry přeletěly nad Jižní Koreou

Spojené státy znovu vyslaly své dva strategické bombardéry schopné nést jaderné zbraně nad území Jižní Koreje. Touto demonstrací síly reagovaly na pátou jadernou zkoušku KLDR, kterou Pchjongjang uskutečnil tento měsíc.

Mar 7

KLDR pohrozila Jižní Koreji a USA preventivním útokem

Severní Korea pohrozila preventivním jaderným úderem proti Jižní Koreji a Spojeným státům kvůli jejich společným vojenským manévrům. Americké ministerstvo zahraničí v pondělí zareagovalo prohlášením, že USA berou hrozbu vážně, a vyzvalo…

Jan 13

Jižní Korea varovně střílela na bezpilotní letoun KLDR

www.tyden.cz

Jižní Korea vypálila varovné výstřely na údajný severokorejský bezpilotní letoun, který byl spatřen na společné hranici. Jde o další vyostření vzájemných vztahů po severokorejském jaderném testu, který Pchjongjang uskutečnil minulý týden.

Jan 7

Jižní Korea obnoví propagandistické vysílání na hranici s KLDR

Jižní Korea v pátek obnoví propagandistické vysílání z tlampačů na hranici se Severní Koreou. Soul uvedl, že jde o odvetné opatření po oznámení Pchjongjangu, že KLDR úspěšně otestovala miniaturizovanou vodíkovou bombu.

Nov 20

Dohoda. KLDR a Jižní Korea projednají zmírnění napětí

www.tyden.cz

KLDR v pátek navrhla uspořádat příští týden jednání s Jižní Koreou, s níž má od srpnové eskalace napětí velmi vyhrocené vztahy. Jednání by podle mohlo připravit schůzku předních činitelů, první od zmíněného letního konfliktu.

Aug 25

Jižní Korea vypnula tlampače s propagandou proti KLDR

Jižní Korea vypnula mohutné tlampače, které vysílaly do KLDR jihokorejskou propagandu. Splnila tak svou část dohody, kterou v pondělí obě země uzavřely ve snaze zmírnit napětí na Korejském poloostrově.

Aug 10

Jižní Korea: KLDR nás provokuje, tvrdě zaplatí

Jižní Korea obvinila sousední KLDR, že její vojáci v hraničním demilitarizovaném pásmu umístili miny a ty minulý týden zmrzačily dva jihokorejské vojáky. Soul pohrozil komunistickému režimu v Pchjongjangu, že na jeho činy tvrdě odpoví.

Dec 20

Jižní Korea se přidala k obvinění KLDR z hackerských útoků

www.tyden.cz

Jižní Korea se připojila k americkému obvinění Severní Koreje, že stojí za útokem na počítačové servery filmové společnosti Sony Pictures. Soul v této souvislosti připomněl podobné útoky proti jihokorejským bankám a médiím z loňského roku.…