English

Mayová vyhraje, tvrdí průzkumy. Není ovšem jasné o kolik

oslední průzkumy veřejného mínění před čtvrtečními parlamentními volbami v Británii ve středu potvrzují očekávané vítězství konzervativců premiérky Theresy Mayové.

More from Týden.cz / Zahraničí

Mar 10

V Portugalsku začalo hlasování v předčasných parlamentních volbách

Týden.cz

V Portugalsku začalo hlasování v předčasných parlamentních volbách, v nichž se podle průzkumů předpokládá nárůst krajní pravice. Šance na vítězství mají dvě hlavní politické strany, vládní levicová Socialistická strana (PS) a středopravá…

Jun 13

Britští konzervativci zahájili proces výběru nástupce Mayové

Britští konzervativní poslanci spustili proces výběru nástupce premiérky Theresy Mayové. Největší naděje z deseti uchazečů má bývalý ministr zahraničí Boris Johnson, nejmenší pak Andrea Leadsomová, která v dolní komoře parlamentu řídila…

Jun 7

Mayová už není lídryní britské Konzervativní strany

Britská premiérka Theresa Mayová oficiálně skončila jako vůdkyně vládních konzervativců. O své rezignaci informovala poslanecký klub strany známý jako Výbor 1922, který očekávaný vývoj potvrdil v tiskové zprávě.

May 24

Mayová končí v čele konzervativců

Premiérka Theresa Mayová 7. června skončí jako vůdkyně britských konzervativců. Oznámila to v pátek po schůzce s šéfem parlamentního výboru konzervativních poslanců Grahamem Bradym. V čele vlády zůstane, dokud si její strana nenajde nového…

May 21

Brexitový plán premiérky Mayové nepodpoříme, zní z opozice

Labouristická strana nemůže podpořit nově ohlášený brexitový plán britské premiérky Theresy Mayové, protože se nijak zásadně neliší od připravné dohody s Evropskou unií o odchodu Británie z evropského bloku, kterou britská Dolní sněmovna…

Apr 24

Konzervativci pravidla nezměnili, Mayová je prozatím v bezpečí

Poslanci britské Konzervativní strany nadále nemohou až do prosince vyvolat nové vnitrostranické hlasování o vyslovení nedůvěry premiérce Therese Mayové.

Dec 12

Konzervativce už do voleb 2022 nepovedu, řekla Mayová poslancům

Premiérka Theresa Mayová už britské konzervativce do do řádných voleb v roce 2022 nepovede. Řekla to podle vyjádření poslanců před takzvaným Výborem 1922 sdružujícím vlivné konzervativní zákonodárce.

Dec 1

Vládu premiérky Theresy Mayové opustil už šestý ministr

Vládu premiérky Theresy Mayové na protest proti dohodě o brexitu opustil v pátek už šestý ministr. Podle britského ministra vědy a univerzit Sama Gyimaha se Británie dohodou dojednanou premiérkou vzdává "svého hlasu a veta".

Nov 16

Máme podpisy k hlasování o nedůvěře Mayové, hlásí konzervativci

Konzervativci v britském parlamentu již shromáždili dostatek podpisů, aby mohli vyvolat hlasování o vyslovení nedůvěry kabinetu premiérky Theresy Mayové.

Sep 30

S předčasnými volbami nepočítáme, řekl šéf britských konzervativců

Britská vládnoucí Konzervativní strana počítá s tím, že se parlamentní volby budu konat v roce 2022. Před zahájením stranické výroční konference to řekl vůdce strany Brandon Lewis. Podle některých britských médií by tlak způsobený jednáním…

Sep 23

Posílení pozice. Přemýšlí Mayová o předčasných volbách?

Britská premiérka Theresa Mayová zvažuje, že kvůli záchraně brexitových rozhovorů a také své funkce vypíše na listopad předčasné parlamentní volby.

Jul 18

Mayová pohrozila rebelům ve své straně předčasnými volbami

Premiérka Theresa Mayová před úterním hlasováním o dodatku k zákonu o obchodních aspektech odchodu Británie z Evropské unie pohrozila rebelům ve své straně vypsáním předčasných voleb, pokud bude dodatek schválen.

Jul 15

Mayová varovala konzervativce: Brexit nakonec nemusí být

Britská premiérka Theresa Mayová varovala členy své Konzervativní strany, že vzhledem k pokusům poslanců zmařit její plán na odchod Británie z Evropské unie "nakonec nemusí vůbec žádný brexit být".

Jul 9

Rezignace Davise je důkaz chaosu ve vládě premiérky Mayové

Týden.cz

Poslanci opoziční britské Labouristické strany včetně jejího šéfa Jeremyho Corbyna označují rezignaci dosavadního ministra pro odchod Spojeného království z Evropské unie Davida Davise za důkaz chaosu ve vládě konzervativní premiérky…

Feb 1

Britský konzervativec může uspíšit pád premiérky Mayové

Jeden z významnějších členů britské Konzervativní strany chce rezignovat na svůj post ve vládě na protest proti způsobu vedení premiérky Theresy Mayové.

Dec 15

Konzervativci, který šel proti Mayové, prý vyhrožovali smrtí

Dva lidé údajně tento týden vyhrožovali smrtí britskému poslanci za Konzervativní stranu Dominiku Grieveovi. Ten se stal vůdcem odporu ve vládní straně proti premiérce Therese Mayové, když navrhl dodatek zákona o vystoupení z EU. Dodatek…

Jun 26

Vládu premiérky Mayové podpoří severoirští unionisté

Menšinovou konzervativní vládu britské premiérky Theresy Mayové podpoří severoirská Demokratická unionistická strana (DUP). Mayová se na tom dohodla s šéfkou DUP Arlene Fosterovou.

Apr 22

Konzervativci premiérky Mayové zvyšují před volbami náskok

Konzervativce premiérky Theresy Mayové by nyní volilo 45 procent Britů, opoziční labouristy o 19 procent méně. Vyplývá to ze zveřejněných výsledků průzkumu společnosti Opinium.

Apr 19

Předčasné volby v Británii. Parlament schválil návrh Mayové

Britská dolní sněmovna podpořila záměr premiérky Theresy Mayové vypsat předčasné parlamentní volby na 8. června. Pro hlasovala podle očekávání i velká část opozice. Výsledný poměr hlasů činil 522 ku 13.

Apr 18

Mayová usiluje o předčasné volby. Chce silný mandát

Britská premiérka Theresa Mayová v úterý nečekaně oznámila, že chce 8. června uspořádat předčasné volby.