English

Válka? Raketový test KLDR sune Trumpa ke klíčovému kroku

Nová severokorejská zkouška balistické rakety ruku v ruce se selháváním diplomacie opět posunuly amerického prezidenta Donalda Trumpa k zásadnímu rozhodnutí: buď se smířit s faktem, že z KLDR se stala jaderná mocnost schopná zasáhnout…

More from Týden.cz / Zahraničí

Dec 9

Poradci pro národní bezpečnost vlád USA, Japonska a Jižní Koreje vyzvali k silnějšímu mezinárodnímu tlaku na KLDR kvůli jaderným zbraním

Týden.cz

Poradci pro národní bezpečnost vlád Spojených států, Japonska a Jižní Koreje dnes po společném jednání v Soulu vyzvali k silnějšímu mezinárodnímu tlaku na omezení vývoje jaderných zbraní a raket v Severní Koreji a její vojenské spolupráce…

Apr 26

Spojené státy reagují na jadernou hrozbu KLDR, s Jižní Koreou spolupracují na ochranných opatřeních

Spojené státy se chystají prohloubit vojenskou spolupráci s Jižní Koreou ve snaze minimalizovat hrozbu jaderného útoku KLDR a plánují mimo jiné poprvé po 40 letech vyslat do regionu ponorku s jadernými hlavicemi. Médiím to sdělili američtí…

Oct 4

Severní Korea odpálila další balistickou střelu, přeletěla území Japonska

Severní Korea v úterý odpálila další balistickou střelu, uvedly armády Japonska a Jižní Koreje. Podle japonských úřadů raketa přeletěla severní japonský ostrov Hokkaidó, než dopadla do moře.

May 9

Japonsko, Čína a Jižní Korea chtějí spolupracovat ohledně KLDR

Vrcholní představitelé Japonska, Číny a Jižní Koreje se v Tokiu dohodli na spolupráci při úsilí o odstranění jaderných zbraní ze Severní Koreje.

Apr 27

Japonsko žádá po KLDR konkrétní kroky k jadernému odzbrojení

Japonský premiér Šinzó Abe uvítal výsledky pátečního mezikorejského summitu jako krok k vyřešení hrozby, kterou představují severokorejské zbraně. Vyzval ale současně, aby KLDR přijala konkrétní opatření.

Apr 21

Rusko: Zastavení jaderných testů KLDR je šancí ke snížení napětí

Moskva považuje oznámení severokorejského vůdce Kim Čong-una o zastavení jaderných a raketových testů za šanci pro snížení napětí. Na svém facebooku to napsal šéf zahraničního výboru ruské Státní dumy Konstantin Kosačov.

Apr 21

Že Kim zastavil jaderné testy? Důkaz sebejistoty KLDR

Ačkoli severokorejský vůdce oznámil, že KLDR zastavuje jaderné a raketové testy a uzavře jadernou střelnici na severu země, neexistují známky toto, že se Pchjongjang chystá vzdát již existujících zbraní.

Apr 21

KLDR zastavuje jaderné a raketové testy, řekl Kim Čong-un

Severokorejský vůdce Kim Čong-un oznámil, že KLDR s okamžitou platností zastavuje jaderné a raketové testy a uzavře jadernou střelnici na severu země. S odvoláním na severokorejskou agenturu KCNA o tom informovala jihokorejská agentura…

Nov 29

Rusko: Balistická zkouška KLDR je provokace!

Severokorejská zkouška balistické rakety je provokací, která ohrožuje diplomatické řešení krize v regionu. Ve středu to v reakci na počínání Pchjongjangu uvedl kremelský mluvčí Dmitrij Peskov, napsala agentura Reuters.

Sep 2

Obavy z KLDR. Jižní Korea rozšíří svůj program balistických střel

Jižní Korea kvůli severokorejské hrozbě zvažuje rozšířit možnosti vlastního programu balistických střel. Jihokorejský prezident Mun Če-in se již dohodl s americkým prezidentem Donaldem Trumpem na revizi dohody, kterou se Soul dobrovolně…

Aug 8

KLDR už má malou jadernou hlavici, hlásí americká rozvědka

Severní Korea už vyvinula miniaturizovanou jadernou hlavici, kterou může být vyzbrojena balistická raketa. S odvoláním na odhad americké armádní rozvědky to napsal list The Washington Post. Je-li informace pravdivá, překročila by podle…

May 21

Severní Korea odpálila balistickou střelu

Severní Korea v neděli z oblasti severně od Pchjongjangu odpálila balistickou raketu, která uletěla asi 500 kilometrů a dopadla do moře východně od Korejského poloostrova.

Feb 13

Nervozita z testu KLDR. USA, Korea a Japonsko ho chtějí řešit

Spojené státy, Jižní Korea a Japonsko žádají kvůli nedělní raketové zkoušce KLDR svolání Rady bezpečnosti OSN.

Sep 21

Vzaz KLDR. Americké bombardéry přeletěly nad Jižní Koreou

Spojené státy znovu vyslaly své dva strategické bombardéry schopné nést jaderné zbraně nad území Jižní Koreje. Touto demonstrací síly reagovaly na pátou jadernou zkoušku KLDR, kterou Pchjongjang uskutečnil tento měsíc.

Sep 5

Kim dál chrastí zbraněmi. KLDR testovala další balistické rakety

Severní Korea odpálila tři rakety středního doletu typu Rodong, které doletěly do vzdálenosti asi tisíc kilometrů a dopadly do Japonského moře.

Jun 1

Žádná tolerance KLDR, shodují se Japonsko, Jižní Korea a USA

Záměr Severní Koreje pokračovat ve svém jaderném a raketovém programu nesmí být tolerován.

Mar 9

KLDR má hlavice pro balistické rakety, tvrdí Kim Čong-un

Severní Korea pokročila ve zmenšování jaderných hlavic tak, že mohou být umístěny na balistických raketách. Prohlásil to severokorejský vůdce Kim Čong-un.

Jan 11

Kim Čong-un: Odpálíme další jaderné bomby. KLDR zesílila propagandu

Severokorejský vůdce Kim Čong-un po údajném úspěšném testu vodíkové bomby otevřel propagandistická stavidla. Slova vůdcovy chvály zazněla na adresu severokorejských vědců a Kim podle médií slíbil, že odpáleny budou další jaderné bomby.…

Nov 20

Dohoda. KLDR a Jižní Korea projednají zmírnění napětí

www.tyden.cz

KLDR v pátek navrhla uspořádat příští týden jednání s Jižní Koreou, s níž má od srpnové eskalace napětí velmi vyhrocené vztahy. Jednání by podle mohlo připravit schůzku předních činitelů, první od zmíněného letního konfliktu.

May 9

KLDR otestovala podvodní balistické rakety

www.tyden.cz

Severní Korea provedla test nové balistické rakety určené pro ponorky. Informovala o tom oficiální tisková agentura KCNA, podle níž vypálení raket osobně nařídil a sledoval vůdce izolovaného severokorejského režimu Kim Čong-un.