English

Před jednáním o vládě se rýsuje spor o slučování rodin

Před možným zahájením rozhovorů konzervativní unie CDU/CSU a sociální demokracie (SPD) o vytvoření nové německé vlády se začínají objevovat první sporná témata.

More from Týden.cz / Zahraničí

Aug 26

Strana kancléřky Angely Merkelové míří k propadáku

Týden.cz

K nejhorším výsledkům od znovusjednocení Německa v roce 1990 směřuje v zemských volbách v Sasku a Braniborsku Křesťanskodemokratická unie (CDU) kancléřky Angely Merkelové.

Jun 2

Velká koalice by měla pokračovat, počítá CDU/CSU

Strany konzervativní unie CDU/CSU počítají s tím, že koaliční sociální demokracie (SPD) bude i po avizované rezignaci své předsedkyně Andreji Nahlesové pokračovat ve vládě velké koalice.

May 26

Německé vládní strany CDU/CSU a SPD v eurovolbách propadly

Německé vládní strany CDU/CSU a SPD v dnešních eurovolbách propadly. Konzervativní unie kancléřky Angely Merkelové získala podle aktualizovaných odhadů 28,3 procenta hlasů a sociální demokraté dokonce jen 15,6 procenta.

May 26

V Německu lidé volí do EP, favoritem je CDU/CSU

Německo rozhoduje o obsazení 96 křesel v Evropském parlamentu, který má 751 poslanců. Favoritem hlasování je konzervativní unie CDU/CSU kancléřky Angely Merkelové, která ale podle všeho stejně jako koaliční sociální demokracie (SPD)…

Jun 19

Rozpad spojenectví s CDU? CSU nemá špatné vyhlídky

Pokud by současný spor o migraci vedl k rozpadu tradičního spojenectví německých konzervativních stran CDU a CSU, mohla by se Křesťanskosociální unie rychle stát druhou nejsilnější stranou ve spolkové republice.

Feb 26

"CDU má profil sjeté pneumatiky." Je pro koalici s CSU a SPD

Křesťanští demokraté kancléřky Angely Merkelové podle očekávání schválili jasnou většinou koaliční smlouvu se sesterskou Křesťanskosociální unií a sociální demokracií.

Feb 7

CDU/CSU a SPD se dohodly na koaliční smlouvě

Týden.cz

Německo nejspíš znovu povede velká koalice. Konzervativní unie CDU/CSU kancléřky Angely Merkelové a sociální demokracie (SPD) se totiž podle serveru Spiegel Online po celonočním jednání dohodly na znění koaliční smlouvy.

Dec 15

SPD se vyslovila pro zahájení sondovacích rozhovorů s CDU/CSU

Vedení německé sociální demokracie (SPD) se vyslovilo pro zahájení sondovacích rozhovorů o vládě s konzervativní unií CDU/CSU kancléřky Angely Merkelové. Na tiskové konferenci v Berlíně o tom informoval předseda SPD Martin Schulz.

Dec 13

Německo: CDU/CSU a SPD začaly jednat o nové vládě

V Německu ve středu večer začalo jednání o vytvoření nové vlády mezi konzervativní unií CDU/CSU a sociální demokracií (SPD). Předpokládá se, že na něm strany zváží různá východiska ze současné komplikované situace. Konkrétnější rozhovory…

Oct 8

Merkelová může slavit. CDU a CSU se dohodly na kompromisu

Německé vládní strany CDU a CSU se podle agentury DPA na dnešním několikahodinovém jednání v Berlíně dohodly na stanovení horní hranice pro přijímání uprchlíků na 200 tisíc ročně.

Sep 25

Dlouholetá spolupráce CDU/CSU byla nakrátko ohrožena

Šéf Křesťanskosociální unie (CSU) Horst Seehofer dnes nakrátko otevřel debatu o tom, zda má jeho strana mít společnou frakci v parlamentu se sesterskou Křesťanskodemokratickou unií (CDU) kancléřky Angely Merkelové. Šlo o jednu z reakcí na…

Sep 24

CDU/CSU uškodila zřejmě i uprchlická politika

Konzervativní unii CDU/CSU podle průzkumu pro veřejnoprávní televizi ARD voliči zřejmě v nedělních parlamentních volbách potrestali mimo jiné za to, že podle nich zanedbala obavy Němců spojené s migrací nebo za to, že se za její vlády dále…

May 8

CDU Angely Merkelové ovládla zemské volby ve Šlesvicku-Holštýnsku

V nedělních zemských volbách v německé spolkové zemi Šlesvicko-Holštýnsko zvítězila s 32 procenty Křesťanskodemokratická unie kancléřky Angely Merkelové. Dosud vládnoucí sociální demokraté skončili druzí s 27,2 procenta.

Feb 6

Merkelová je oficiálně kandidátkou CDU/CSU

Týden.cz

Angela Merkelová se oficiálně stala kandidátkou konzervativní unie CDU/CSU na německou kancléřku. Na setkání špiček obou stran v Mnichově ji podle německých médií podpořila i bavorská CSU, která se k tomu dlouhé měsíce neměla.

Feb 3

Téma běženci. CDU a CSU nepomůže ani usmiřovací schůzka

Týden.cz

Jednotu na začátku volebního roku chtějí na nedělním a pondělním jednání vrcholných představitelů v Mnichově demonstrovat strany německé vládní konzervativní unie CDU/CSU. Ani "usmiřovací schůzka", jak jí přezdívají německá média, ale…

Dec 8

Šéf CSU Seehofer je se sjezdem sesterské CDU spokojen

Spokojenost s konzervativnějším tónem sjezdu Křesťanskodemokratické unie (CDU) kancléřky Angely Merkelové dal najevo šéf sesterské Křesťanskosociální unie (CSU) Horst Seehofer. Obě strany, jejichž vztahy v posledním roce prošly vážnou…

Oct 27

CDU Angely Merkelové opět čelí aféře se sponzorskými dary

Křesťanskodemokratická unie kancléřky Angely Merkelové čelí ve spolkové zemi Porýní-Falc několika finančním aférám.

Aug 29

(Ne)zvládnutý rok německé kancléřky

Zvládneme to – od památného výroku německé kancléřky o uprchlické krizi uplynul rok. Za tu dobu ho několikrát zopakovala, naposledy před několika dny. Jakou šanci má Německo migranty skutečně zvládnout?

May 9

Migrace dělí sesterské CDU a CSU. Merkelová nenahraditelná?

Vztahy mezi Křesťanskodemokratickou unií (CDU) německé kancléřky Angely Merkelové a bavorskou Křesťanskosociální unií (CSU) jsou napjatější než kdy dřív a je otázka, zda sesterské strany dokážou vytvořit společný program pro parlamentní…

Sep 29

Merkelová "sklízí" za migranty. Obliba CDU/CSU padá

Týden.cz

Podpora konzervativců německé kancléřky Angely Merkelové klesla na nejnižší úroveň za poslední rok. I tak by ale blok dvou křesťanskodemokratických stran nyní volby suverénně vyhrál ziskem 38,5 procenta hlasů.