English

Otrávený agent se bude probírat na summitu EU

Případ otravy někdejšího dvojitého agenta Sergeje Skripala a jeho dcery nervovou látkou v Británii, za který je podle premiérky Theresy Mayové nejspíš odpovědné Rusko, by se mohl příští týden dostat mezi témata summitu EU.

More from Týden.cz / Zahraničí

Jun 10

Orbán: Embargo EU na ruský plyn by zničilo evropskou ekonomiku

Zavedení embarga Evropské unie na dovoz zemního plynu z Ruska by zničilo evropskou ekonomiku, která se už potýká s negativními dopady růstu inflace v důsledku vyšších cen energií.

Sep 21

Británie obvinila třetího Rusa v případě pokusu o otravu Sergeje Skripala

Britská policie oznámila, že obvinila třetího Rusa v případě pokusu o vraždu bývalého ruského dvojího agenta Sergeje Skripala v Salisbury v roce 2018.

Jun 22

EU řeší, zda omezit podíl britských pořadů ve vysílání, zabírají místo evropským

Evropská unie zvažuje zásah proti "nepřiměřenému" množství britského televizního a filmového obsahu na unijních plátnech a obrazovkách po odchodu Británie z EU.

Feb 7

Jeden z agentů podezřelých z útoku na Skripala neodletěl

Třetí ruský agent podezřelý z loňské otravy bývalého důstojníka ruské rozvědky Sergeje Skripala a jeho dcery může být stále na území Spojeného království. Podle informací deníku The Daily Telegraph na poslední chvíli zrušil svou rezervaci…

Nov 16

Britská víza útočníkům na Skripala zařídila ruská tajná služba

Rusové Anatolij Čepiga a Alexandr Miškin, podezřelí z útoku jedem na bývalého ruského agenta Sergeje Skripala, si zřejmě opatřili britské vízum s pomocí ruské tajné služby FSB. Zjistila to mezinárodní investigativní skupina Bellingcat…

Oct 1

Agent zodpovědný za otravu Skripala může i za útěk Janukovyče

Podplukovník ruské vojenské rozvědky Anatolij Čepiga, který se měl pod krycím jménem Ruslan Boširov podílet na pokusu o otrávení bývalého ruského agenta Sergeje Skripala v Británii, řídil tajný útěk Viktora Janukovyče do Ruska.

Sep 9

Ruští agenti podezřelí z otravy Skripala často létali do Ženevy

Dva příslušníci ruské vojenské rozvědky GRU, které britští vyšetřovatelé podezírají z pokusu o otravu bývalého ruského agenta Sergeje Skripala a jeho dcery, létali podle jejich informací před činem velmi často do švýcarské Ženevy.

Sep 5

Britové znají jména Rusů, kteří útočili na Skripala. Mayová: Jsou to agenti GRU

Týden.cz

Britští prokurátoři tvrdí, že mají dostatek důkazů k obvinění dvojice Rusů z plánu na vraždu bývalého ruského agenta Sergeje Skripala a jeho dcery Julije. Britské úřady na Alexandra Petrova a Ruslana Boširova vydaly evropský zatykač.

Aug 13

USA vs. Rusko. Další kolo obviňování kvůli otravě agenta Skripala

Moskva se v pondělí znovu důrazně ohradila proti tvrzení západních států o jejím podílu na otravě bývalého špiona Sergeje Skripala a jeho dcery v Británii.

Jul 19

Britská policie zná osoby odpovědné za útok na Skripala

Britská policie identifikovala osoby odpovědné za útok na bývalého ruského agenta Sergeje Skripala a jeho dceru jedem novičok. Oznámila to ve čtvrtek britská média, která se odvolávají na informace vyšetřovatelů.

Apr 12

OPWC dala Británii za pravdu. Skripala otrávili novičokem

Týden.cz

Testy čtyř laboratoří Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW) potvrdily výsledky britských testů nervově paralytické látky použité k otravě bývalého dvojitého agenta Sergeje Skripala z Ruska a jeho dcery na počátku března.

Mar 20

Ruští diplomaté opustili Británii. Londýn je označil za ilegální agenty

Skupina 23 ruských diplomatů a jejich rodinných příslušníků vyhoštěných z Velké Británie ruským zvláštním letadlem odletěla z londýnského letiště Stansted do Moskvy.

Mar 15

Evropské velmoci obviňují Rusko z útoku na bývalého agenta

Šéfové států a vlád Británie, Spojených států, Francie a Německa se ve společném prohlášení shodli, že za útokem na bývalého dvojitého agenta Sergeje Skripala a jeho dceru stálo Rusko.

Mar 11

Britská policie vyšetřuje otravu ruského agenta. Našla stopy jedu

Britská policie dál intenzivně vyšetřuje pokus o vraždu bývalého ruského agenta Sergeje Skripala a jeho dcery, kteří jsou už týden v kritickém stavu po kontaktu s nervově- paralytickou látkou. Případ řeší přes dvě stovky policistů z…

Mar 10

"Neprodleně". Britská rozvědka si agenta Skripala velmi cenila

Bývalý ruský tajný agent Sergej Skripal, který se i se svou dcerou stal v Británii terčem pokusu o vraždu nervovým plynem, byl dlouhá léta velmi ceněným spolupracovníkem britské tajné služby MI6. Britská rozvědka za jeho informace ochotně…

Oct 6

Bývalý britský agent vypovídal o stycích Trumpa s Moskvou

Bývalého agenta britské rozvědky, který loni informoval americkou kontrašpionáž o údajném kompromitujícím materiálu na budoucího prezidenta Donalda Trumpa, vyslechli vyšetřovatelé z týmu Roberta Muellera, pověřeného zkoumáním ruského vlivu…

May 21

V Británii vládne nespokojenost. Mayové se tenčí náskok

Náskok britské Konzervativní strany premiérky Theresy Mayové před opoziční Labouristickou stranou se podle nejnovějších průzkumů veřejného mínění výrazně snížil.

Apr 19

Předčasné volby v Británii. Parlament schválil návrh Mayové

Britská dolní sněmovna podpořila záměr premiérky Theresy Mayové vypsat předčasné parlamentní volby na 8. června. Pro hlasovala podle očekávání i velká část opozice. Výsledný poměr hlasů činil 522 ku 13.

Jan 12

Kompro na Trumpa dodal do USA bývalý agent britské MI6

Autorem informací o údajných kompromitujících materiálech, shromažďovaných v Rusku na budoucího prezidenta USA Donalda Trumpa, je bývalý agent britské rozvědky MI6 Christopher Steele.

Aug 5

Bývalý šéf CIA: Trump zobe Putinovi z ruky. Je z něj ruský agent

Týden.cz

Za hrozbu pro národní bezpečnost Spojených států označil bývalý ředitel Ústřední zpravodajské služby Michael Morell republikánského kandidáta na prezidenta Donalda Trumpa.