English

Experti z OPCW jsou v Dúmě, kde již odebrali vzorky

Experti Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW) v sobotu zahájili práci v syrské Dúmě při vyšetřování chemického útoku, který tam byl údajně spáchán před dvěma týdny.

More from Týden.cz / Zahraničí

Mar 28

Damašek: Izrael provedl nálet v syrské provincii Aleppo

Týden.cz

Izrael v noci na čtvrtek podnikl nálet na cíle v syrské provincii Aleppo. Oznámila to syrská státní televize s tím, že protivzdušná obrana několik izraelských střel sestřelila.

Aug 11

Syrská protivzdušná obrana zasahovala, Damašek viní Izrael

Syrská protivzdušná obrana brzy ráno zasáhla proti "nepřátelskému cíli", který narušil syrský vzdušný prostor.

Jul 27

Syrští Kurdové poprvé jednají se syrským režimem v Damašku

Delegace arabsko-kurdské koalice podporované Spojenými státy vede v Damašku své vůbec první jednání s představiteli syrského vládnoucího režimu.

Jul 6

Ve vzorcích ze syrské Dúmy nebyla nervově paralytická látka

Ve vzorcích z místa dubnového útoku na syrské město Dúmá se neprokázala nervově paralytická látka, jakou je například sarin. Ve dvou vzorcích ale byly zbytky po chloru.

Jun 7

Syrští Kurdové jsou připraveni jednat s vládou v Damašku

Syrská kurdská správa, která má podporu Spojených států a kontroluje část severovýchodní Sýrie, oznámila, že je připravena vést rozhovory o budoucnosti tohoto regionu s představiteli syrské vlády. Se zástupci správy kurdského regionu v…

Apr 21

Experti z OPCW jsou v Dúmě, kde již odebrali vzorky

Experti Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW) v sobotu zahájili práci v syrské Dúmě při vyšetřování chemického útoku, který tam byl údajně spáchán před dvěma týdny.

Apr 18

OSN: Experti z OPCW se do Dúmy nedostanou

Experti mezinárodní Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW) se zřejmě do syrského města Dúmá nedostanou ani ve středu, důvodem je údajná úterní přestřelka.

Apr 17

Syrská armáda zahájila novou operaci jižně od Damašku

Armáda syrského prezidenta Bašára Asada zahájila jižně od Damašku novou vojenskou operaci namířenou proti islámským radikálům. S odkazem na nejmenovaný zdroj v syrské armádě o tom informovala agentura Reuters.

Apr 16

Mayová: Chemický útok v Dúmě mohl spáchat jen Asad!

UVNITŘ ANKETA. Chemický útok v syrské Dúmě nemohl spáchat nikdo jiný než syrský režim prezidenta Bašára Asada. V britském parlamentu to řekla premiérka Theresa Mayová, podle níž Rusko v Radě bezpečnosti OSN zablokovalo veškeré snahy o…

Apr 16

Experti se vydávají do Dúmy. Vyšetřovat budou chemický útok

Experti z mezinárodní Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW), kteří v sobotu dorazili do Damašku, by v pondělí měli přijet do města Dúmá ve východní Ghútě, kde budou vyšetřovat údajný chemický útok ze 7. dubna.

Apr 8

Evakuace bude. Povstalci ze syrské Dúmy se dohodli s vládou

Ze syrského města Dúmá ve východní Ghútě u Damašku dnes první skupina povstalců a jejich rodin zamířila na sever Sýrie do oblastí kontrolovaných povstaleckými skupinami a současně na kontrolní stanoviště syrské armády dorazila první…

Apr 8

Washington mluví o děsivém chemickém útoku v Dúmě

Týden.cz

Za děsivé označilo americké ministerstvo zahraničí zprávy o množství obětí údajného útoku chemickými zbraněmi na syrské město Dúmá, ovládané radikály. Pokud se prokáže pravdivost těchto informací, budou Spojené státy požadovat odpověď…

Dec 2

Izrael zaútočil raketami na pozice syrské armády u Damašku

Izrael zaútočil raketami na pozice syrské armády u Damašku. Syřané dvě z nich zneškodnili, další pravděpodobně zasáhly cíl, informovala agentura Reuters. Podle ní způsobil útok jen materiální škody.

Oct 27

Experti: Za dubnový chemický útok může syrská vláda

Za dubnový útok na syrské město Chán Šajchún, při kterém přišly o život desítky lidí, může syrská vláda. Informovala o tom ve čtvrtek OSN a Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW). Při útoku na město držené opozicí byl použit nervový…

Apr 13

Turečtí experti budou vyšetřovat chemický útok v Sýrii

Organizace pro zákaz chemických zbraní vyslala do Turecka své experty, aby vyšetřili okolnosti chemického útoku v syrském Idlibu. Minulý týden při něm zahynulo více než 80 lidí a zraněno bylo na 400 osob.

Jan 13

Syrská armáda obvinila Izrael z útoku na její letiště u Damašku

Velení syrské armády obvinilo Izrael z nočního bombardování letecké základny u Damašku a varovalo svého souseda před následky. Mluvčí izraelské armády odmítla zprávu komentovat.

Jan 3

Boje o údolí Barada u Damašku komplikují syrské příměří

Z údolí Barada u Damašku odcházejí civilisté a jsou odváděni do bezpečí. Podle syrské agentury SANA jsou takto eskortovány stovky lidí. Armáda dále útočí na povstalce v této oblasti, což ohrožuje příměří platné od konce minulého týdne.

Jan 31

Ženevské rozhovory o syrské krizi zastínilo násilí v Damašku

V Ženevě se po složitých přípravách konají rozhovory o řešení syrské krize. Se zástupci opozice, jejichž účast byla dlouho nejistá, se poprvé sešel zmocněnec OSN pro Sýrii Staffan de Mistura.

Oct 30

Syrský nálet u Damašku usmrtil desítky lidí

Při raketovém útoku syrské armády na tržiště ve městě Duma u Damašku zahynulo přes 40 lidí a 100 osob bylo zraněno. Oznámili to místní záchranáři.

Oct 14

Syrská armáda bojuje proti povstalecké čtvrti Damašku

Syrská armáda nasadila letectvo do boje proti povstalcům ve východní části Damašku. Rusové se této operace neúčastní. Do syrské metropole dorazila íránská delegace, která bude jednat o příštích společných vojenských akcích v boji proti…