English

Merkelová má z dohody o brexitu smíšené pocity, Macron chce změny

Německá kancléřka Angela Merkelová označila nadcházející odchod Británie z Evropské unie za tragický, nicméně ocenila dosažení dohody o tom, jak by se brexit měl odehrát, kterou podpořil mimořádný unijní summit.

More from Týden.cz / Zahraničí

Nov 16

Německo chce přísnější karanténu, do médií to řekla kancléřka Merkelová

Týden.cz

Německá kancléřka Angela Merkelová by kvůli stále vysokým počtům nových případů nemoci covid-19 ráda zpřísnila stávající karanténní opatření.

Jan 6

Merkelová, Macron a Johnson chtějí zmírnění napětí v Iráku

Německá kancléřka Angela Merkelová, francouzský prezident Emmanuel Macron a britský premiér Boris Johnson vyzvali ve společném prohlášení ke zmírnění napjaté situace v Iráku. Spirála násilí a útoky na koaliční síly podle nich musí skončit.…

Dec 22

Merkelová jako kancléřka překoná Adenauera

Týden.cz

Německá kancléřka Angela Merkelová dnes dohnala prvního kancléře poválečné spolkové republiky Konrada Adenauera co do počtu dní v úřadě.

Oct 2

Británie podle velvyslance usiluje o dohodu s EU o brexitu

www.tyden.cz

Britská vláda se snaží dosáhnout dohody s Evropskou unií o brexitu a kdyby se podařilo najít alternativu k takzvané irské pojistce, britský parlament by dohodu schválil.

Aug 30

Johnson: Británie bude s EU o brexitu jednat dvakrát týdně

Britští vyjednavači budou s činiteli Evropské unie v nadcházejícím měsíci jednat dvakrát týdně s cílem přepracovat brexitovou dohodu, kterou britský parlament třikrát odmítl. Ve čtvrtek to podle agentury Reuters řekl britský premiér Boris…

Jul 26

Johnson a Macron si promluví o odchodu Británie z EU

Francouzský prezident Emmanuel Macron se v nejbližších týdnech setká s novým britským premiérem Borisem Johnsonem, aby s ním projednal britský odchod z Evropské unie. Podle agentury to uvedla francouzská státní tajemnice pro EU Amélie de…

Apr 2

"EU nesmí být rukojmím!" Macron kritizuje jednání Británie

Evropská unie nemůže být trvale rukojmím politické krize ve Spojeném království. Při setkání s irským premiérem Leem Varadkarem to řekl francouzský prezident Emmanuel Macron.

Mar 26

Macron, Merkelová, Juncker chtějí před Čínou ukázat jednotnou EU

O recipročně vyrovnaný obchod mezi Čínou a evropskými zeměmi se v Paříži mimo jiné zasazovali francouzský prezident Emmanuel Macron, předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker a německá kancléřka Angela Merkelová při jednání s čínským…

Mar 12

Starosti Británie jsme zohlednili. Tvrdí Merkelová o Brexitu

Týden.cz

Evropská unie učinila jasné a dalekosáhlé návrhy, aby reagovala na obavy Britů týkající se brexitu. Teď je na britském parlamentu, aby rozhodl.

Nov 25

Merkelová má z dohody o brexitu smíšené pocity, Macron chce změny

Německá kancléřka Angela Merkelová označila nadcházející odchod Británie z Evropské unie za tragický, nicméně ocenila dosažení dohody o tom, jak by se brexit měl odehrát, kterou podpořil mimořádný unijní summit.

Sep 7

Macron a Merkelová chtějí v rámci EU dál úzce spolupracovat

Německá kancléřka Angela Merkelová a francouzský prezident Emmanuel Macron nadále spoléhají na spolupráci svých zemí při jednáních o budoucnosti Evropy. Řekli to před začátkem pracovní schůzky v jihofrancouzském přístavním městě Marseille,…

Jul 11

Merkelová uvítala britský návrh na podobu vztahů s EU

Týden.cz

Německá kancléřka Angela Merkelová v úterý uvítala návrh britské vlády na podobu vztahů Británie s Evropskou unií po odchodu země z evropského bloku. Plán označila za krok kupředu. Sedmadvacítka nyní bude o návrhu jednat a zaujme k němu…

Jul 9

Británie skončí po brexitu jako kolonie EU, varoval Johnson

Britský ministr zahraničí Boris Johnson ve svém rezignačním dopise adresovaném premiérce Therese Mayové varoval, že se Británie stane po brexitu kolonií Evropské unie.

Jan 20

Macron chce být neústupný. Británie si nesmí diktovat

Británie může mít po brexitu s Evropskou unií zvláštní obchodní smlouvu, plný přístup na jednotný vnitřní trh EU však Londýn bez přijetí daných pravidel nezíská.

Jan 14

Britská opozice nechce nové referendum o brexitu

Britská opoziční Labouristická strana nepodporuje konání druhého referenda o členství Británie v Evropské unii a ani k němu nevyzývá, řekl to v neděli vůdce labouristů Jeremy Corbyn.

Aug 16

Jednání o vztahu Británie a EU po brexitu prý bude odloženo

Jednání o vztahu mezi Spojeným královstvím a Evropskou unií po odchodu Británie z osmadvacítky bude zřejmě nutné odložit na prosinec.

Jul 10

Evropský parlament kritizuje britský návrh ohledně brexitu

Evropský parlament jako diskriminační kritizuje britský návrh přístupu k unijním občanům poté, co Spojené království opustí Evropskou unii.

Jun 15

EU a Británie se dohodly. Jednání o brexitu brzy začne

Evropská unie a Británie se oficiálně dohodly, že jejich vyjednávači Michel Barnier a David Davis zahájí rozhovory o britském odchodu z EU v pondělí 19. června.

May 15

Merkelová a Macron našli shodu. Společně chtějí zreformovat EU

Německá kancléřka Angela Merkelová v pondělní podvečer v Berlíně s vojenskými poctami přivítala nového francouzského prezidenta Emmanuela Macrona. Nyní je čeká asi hodinové jednání o budoucnosti Evropské unie i dalších tématech.

Oct 15

Kancléřka Merkelová chce zpřísnit sankce vůči Rusku

Německá kancléřka Angela Merkelová se chce v Evropské unii zasadit o zpřísnění sankcí vůči Rusku kvůli jeho vojenským aktivitám v Sýrii. Informoval o tom německý list Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung s odvoláním na zdroje z…