English

Guaidó jednal se starosty o humanitární pomoci. Maduro je proti

Týden.cz

Předseda opozicí ovládaného parlamentu ve Venezuele Juan Guaidó, jehož za prozatímního prezidenta této jihoamerické země uznaly už více než čtyři desítky států, pokračuje ve schůzkách se zástupci různých vrstev venezuelské společnosti.

More from Týden.cz

Aug 28

Šéf venezuelské opozice Guaidó jmenoval svou vládu

Předseda venezuelského parlamentu a lídr tamní opozice Juan Guaidó, kterého od ledna uznává více než padesátka zemí prozatímním prezidentem Venezuely, oznámil složení své vlády. Učinil tak den poté, co prohlásil, že neočekává brzké…

Apr 2

Guaidó o ztrátě imunity: Zbabělost režimu, Maduro má strach

Týden.cz

Žádost venezuelského nejvyššího soudu ústavodárnému shromáždění o zbavení imunity opozičního lídra Juana Guaidóa je výrazem strachu tamního režimu z narůstajících protestů, domnívá se americký senátor Marco Rubio.

Mar 6

Maduro vyzval k demonstracím ve stejný den jako opozice

Týden.cz

Venezuelský prezident Nicolás Maduro dnes vyzval své stoupence, aby se v sobotu zúčastnili "anti-imperialistických" demonstrací. Na sobotu již přitom svolal protivládní demonstrace vůdce venezuelské opozice Juan Guaidó.

Mar 4

Guaidó se vrátil do Venezuely. Maduro zvažuje, zda jej zatknout

Vůdce venezuelské opozice Juan Guaidó se v pondělí odpoledne bezpečně vrátil do vlasti. Přistál na hlavním letišti Maiquetía u Caracasu, kde na něj v příletové hale čekali velvyslanci či konzulové několika států, informovala venezuelská…

Mar 3

Guaidó zavítal do Ekvádoru. Setkal s prezidentem Morenem

Vůdce venezuelské opozice Juan Guaidó v sobotu na svém jihoamerickém turné zavítal do Ekvádoru, kde se setkal s prezidentem Lenínem Morenem. Ten Guaidóovi vyjádřil podporu při provádění "hluboké transformace" ve Venezuele.

Feb 19

Maduro odmítl humanitární pomoc. Za léky raději zaplatí Rusům

Týden.cz

Venezuelský prezident Nicolás Maduro v televizi ohlásil nadcházející dodávku stovek tun léků, zaslaných z Ruska. "Ve středu legálně dorazí 300 tun humanitární pomoci z Ruska," prohlásil Maduro s tím, že půjde o "velmi drahé" léky, za které…

Feb 17

Pomoc pro Venezuelu je v Kolumbii. Guaidó dává armádě týden

Do kolumbijského pohraničního města Cúcuta přiletěl v sobotu americký vojenský dopravní letoun s humanitární pomocí pro Venezuelu, která by podle venezuelského opozičního vůdce Juana Guaidóa měla hranici překročit koncem příštího týdne.

Feb 10

Guaidó armádě: Blokovat humanitární pomoc je zločin

Bránit přísunu humanitární pomoci zablokované na kolumbijské hranici je téměř totéž co genocida, protože jde o zločin proti lidskosti.

Feb 7

Papež zprostředkovatel. O pomoc ho žádají Guaidó i Maduro

Opoziční vůdce a prozatímní prezident Venezuely Juan Guaidó v rozhovoru s italskou stanici Sky TG24 požádal papeže Františka, aby v současné krizi ve Venezuele sehrál roli zprostředkovatele.

Feb 6

Armáda blokuje průjezd humanitární pomoci. Maduro: Venezuelané nejsou žebráci

Venezuelská armáda zablokovala most na hranicích s Kolumbií ve snaze zabránit průjezdu konvoje s humanitární pomocí, jejíž první část ve středu podle kolumbijských úřadů dorazila k hranicím. Americký ministr zahraničí Mike Pompeo vyzval…

Feb 6

Guaidó jednal se starosty o humanitární pomoci. Maduro je proti

Týden.cz

Předseda opozicí ovládaného parlamentu ve Venezuele Juan Guaidó, jehož za prozatímního prezidenta této jihoamerické země uznaly už více než čtyři desítky států, pokračuje ve schůzkách se zástupci různých vrstev venezuelské společnosti.

Feb 5

Guaidó se obává, že armáda zcizí humanitární pomoc

Venezuelský opoziční vůdce Juan Guaidó se obává, že armáda loajální prezidentu Nicolási Madurovi ukradne humanitární pomoc, kterou chce do země stižené těžkou hospodářskou krizí dostat opozice.

Feb 4

Maduro označil snahu opozice o humanitární pomoc za lacinou show

Venezuelská opozice se chystá s pomocí USA, Kolumbie a Brazílie už během několika málo dní otevřít koridor pro humanitární pomoc do Venezuely.

Feb 4

Guaidó vyzval armádu, ať otevře koridor pro humanitární pomoc

Venezuelská opozice se chystá s pomocí USA, Kolumbie a Brazílie otevřít koridor pro humanitární pomoc do Venezuely, mělo by se tak stát zřejmě již v úterý či ve středu. Informoval o tom španělský deník El País. Podle něj jde o další krok,…

Jan 31

Guaidó představil nový plán. Prioritou je humanitární krize

Šéf venezuelského parlamentu ovládaného opozicí Juan Guaidó, kterého řada zemí v posledních dnech uznala za úřadujícího prezidenta Venezuely, na univerzitě v Caracasu představil plán národní obnovy. Takzvaný Plán země má zejména…

Jan 31

Guaidó: Opozice tajně jedná se zástupci armády a policie

Venezuelská opozice se tajně setkává s příslušníky venezuelské armády a bezpečnostních složek. V článku pro středeční list The New York Times to napsal vůdce venezuelských protivládních sil Juan Guaidó.

Jan 29

Maduro je diktátor a vládne protiprávně, tvrdí Guaidó

Venezuelský prezident Nicolás Maduro a příslušníci ozbrojených sil mohou být amnestováni. V rozhovoru se zpravodajskou stanicí CNN to řekl opoziční politik Juan Guaidó.

Dec 31

Humanitární pomoc pro Jemen se rozkrádá

Do Jemenu proudí mezinárodní humanitární pomoc za miliardy dolarů, a přesto miliony tamních obyvatel čelí hladu. Podle zjištění agentury AP se valná část pomoci k adresátům nedostane a je rozkradena.

May 20

Venezuela volí prezidenta: bojkot opozice, favoritem Maduro

Za dohledu 300 tisíc vojáků a policistů začaly ve Venezuele prezidentské volby. Navzdory tlaku domácí opozice, jejíž hlavní proud hlasování bojkotuje, a nelibosti zahraničí v nich o znovuzvolení na dalších šest let usiluje dosavadní…

Apr 25

Při protestech proti prezidentovi Madurovi zemřeli další lidé

Při demonstracích ve Venezuele zemřeli další dva lidé. Ve státě Lara byl při protestu proti hlavě státu zastřelen třiadvacetiletý muž, zatímco ve státě Mérida byl během pochodu prezidentových stoupenců zastřelen dvaapadesátiletý muž.…