English

Česko by se v EU mělo od V4 odloučit, navrhuje Rychetský

Týden.cz

Česko by se mělo v Evropské unii snažit, aby nebylo příliš spojováno s visegrádskou skupinou (V4), kterou tvoří se Slovenskem, Maďarskem a Polskem. Vývoj v Maďarsku a Polsku míří špatným směrem, řekl na pražské konferenci Evropské dialogy…

More from Týden.cz

Jun 21

Česko přebírá od Slovenska předsednictví Visegrádské skupiny

Týden.cz

Na okraj Evropské rady v Bruselu předalo Slovensko předsednickou štafetu ve Visegrádské skupině (V4) České republice. Celkově sedmé předsednictví v samostatné české historii se uskuteční od 1. července 2019 do 30. června 2020.

May 15

Českem, Polskem a Maďarskem se začne zabývat soud EU

Soudní dvůr Evropské unie se začne zabývat žalobou Evropské komise na Česko, Polsko a Maďarsko kvůli jejich odmítání podílet se před několika lety na přerozdělování žadatelů o azyl z Řecka a Itálie podle stanovených kvót.

Feb 19

EU marně probírala kvalitu právního státu v Polsku a Maďarsku

Především míru složitosti a politické citlivosti vleklé diskuse mezi státy EU o kvalitě právního státu v Polsku a Maďarsku potvrdilo její další kolo na bruselském jednání ministrů odpovědných za evropskou problematiku.

Feb 1

Slovenský parlament vybídl k dialogu EU s Maďarskem a Polskem

Slovenský parlament schválil usnesení, kterým vybídl k dialogu Maďarska a Polska s unijními institucemi ve věci možného řízení EU vůči Budapešti a Varšavě kvůli údajně vážnému ohrožení hodnot Unie či zásad právního státu.

Nov 14

Brexit? Česko, Polsko či Maďarsko mohou dostat tvrdý direkt

Týden.cz

Česko, Polsko a Maďarsko by mohly být těžce zasaženy plánovaným odchodem Británie z Evropské unie, a to kvůli výraznému poklesu finančních prostředků z EU, změnám v klíčových dodavatelských řetězcích a menšímu přílivu peněz od lidí z…

Oct 25

Lajčák: Pro Česko i Slovensko je členství v EU životním zájmem

Evropská unie je nejlepší garancí udržení našeho národního způsobu života. Kdo si myslí, že roztříštěné národní státy by lépe čelily sílícím mocnostem z jiných civilizačních okruhů, mýlí se. Na konferenci věnované 100. výročí vzniku…

Oct 18

Řízení EU proti Maďarsku? Krajní řešení, míní Slovensko

Případné zahájení řízení proti Maďarsku kvůli údajně vážnému ohrožení hodnot EU považuje Slovensko za krajní řešení pro případ, že selhaly všechny jiné možnosti.

Oct 12

Prezidenti Slovenska a Polska obhajovali sankce EU vůči Rusku

Prezidenti Slovenska a Polska po schůzce hlav států čtyř středoevropských zemí z uskupení visegrádská čtyřka (V4) obhajovali sankce, které EU uvalila na Rusko v roce 2014 kvůli anexi poloostrova Krym.

Jul 1

Po dementi z Česka, Maďarska a Polska panuje v CSU skepse

V bavorské Křesťanskosociální unii (CSU) panuje skepse ohledně změn v přístupu k migraci, na kterých se německá kancléřka Angela Merkelová dohodla s partnery v Evropské unii.

May 26

Volejbalistky srazily i Slovensko a vedou skupiny Evropské ligy

www.tyden.cz

České volejbalistky vyhrály v Evropské lize i třetí zápas bez ztráty setu, nad Slovenskem v Praze zvítězily 25:17, 25:20 a 25:19. V čele skupiny C mají čtyřbodový náskok před Běloruskem, které doma nečekaně podlehlo Španělsku 1:3.

Feb 13

Proceduru Evropské komise vůči Polsku označilo Slovensko za krajní řešení

Slovensko je pro pokračování dialogu mezi Evropskou komisí a Polskem a návrh EK na postup proti Varšavě ohledně možného porušení zásad právního státu označilo až za krajní řešení.

Jan 22

KMV koupí v Česku, na Slovensku i v Maďarsku pobočky PepsiCo

Týden.cz / Byznys

Karlovarské minerální vody (KMV) koupí od nadnárodní společnosti PepsiCo její pobočky v Česku, Maďarsku a na Slovensku s celkovými ročními tržbami 4,2 miliardy korun.

Dec 20

EU udělila subvenci na plynovod mezi Polskem a Slovenskem

Týden.cz / Byznys

Slovenský přepravce zemního plynu Eustream a jeho polský partner Gaz-System získaly od Evropské unie (EU) 107,7 milionu eur (2,8 miliardy Kč) na výstavbu 59kilometrového plynovodu mezi oběma zeměmi. Firmy to uvedly ve svém dnešním sdělení.

Jul 27

Přijdete o peníze z EU. Rakousko hrozí Polsku a Maďarsku

Týden.cz

Rakouský kancléř Christian Kern pohrozil Polsku a Maďarsku krácením unijních prostředků, pokud nebudou dodržovat pravidla Evropské unie. Stejně nepřijatelné je však podle něj odmítání relokace uprchlíků, řekl německému deníku Frankfurter…

Jul 22

Maďarsko podpořilo Polsko. Označilo Evropskou komisi za inkvizici

Týden.cz

Maďarsko použije všechny právní prostředky, aby v Evropské unii prokázalo solidaritu s Polskem. Řekl to maďarský premiér Viktor Orbán v souvislosti s kontroverzním polským zákonem o nejvyšším soudu, který prosazuje národně-konzervativní…

Jul 18

Rakouský prezident si pochvaloval přijetí v Česku i Maďarsku

Rakouský prezident Alexander Van der Bellen řekl, že ho potěšilo srdečné přijetí, jakého se mu dostalo během nedávných návštěv České republiky a Maďarska.

Feb 17

Polsko a Slovensko propojí plynovody. Přispěje na to i EU

Týden.cz / Byznys

Provozovatelé plynovodů z Polska a Slovenska Gaz System a Eustream získali od Evropské unie dotaci 108 milionů eur (2,9 miliardy Kč) na výstavbu propojení svých plynovodních sítí. Uvedl to polský státní provozovatel Gaz System.

Feb 7

Jak dál v EU? Klíčové jednání Merkelové v Polsku

Německá kancléřka Angela Merkelová bude v Polsku jednat s vrcholnými představiteli země, jejíž vláda má zásadně odlišný pohled na budoucí podobu Evropské unie. Během návštěvy, kterou média označují za jedno z nejdůležitějších německo…

Mar 10

Čínský prezident v Česku: jednání se Zemanem, snídaně se Sobotkou

www.tyden.cz

Čínský prezident Si Ťin-pching přiletí do Česka 28. března, odletí o dva dny později. Navštíví Pražský hrad i zámek v Lánek. V plánu je i byznys fórum, řekl hradní mluvčí Jiří Ovčáček.

Dec 21

Česko a Polsko jsou největšími producenty kaprů v EU

www.tyden.cz

Polsko je spolu s Českem největším producentem kaprů v Evropské unii. Ročně se tu podle statistik ministerstva zemědělství z chovných vodních nádrží vyloví přes 18 tisíc tun ryb k prodeji. V obou zemích prudce roste zájem o kapry právě…