English

Snímek Dcera zobrazuje zkušenost každého z nás, řekla animátorka v Rozstřelu

iDNES.cz

Studentka FAMU Darja Kaščejevová loni získala studentského Oscara za krátkometrážní animovaný snímek Dcera. Nyní má před sebou cestu za tím věhlasným, velkým Oscarem. Do sálu losangelského Dolby Theatre usedne už 10. února. O tom, co od…

More from iDNES.cz

Aug 31

Smutek českého filmu. Lidé se loučili s filmovým historikem Pavlem Taussigem

iDNES.cz / Kultura

Ve strašnickém krematoriu se ve čtvrtek 31. srpna lidé naposledy rozloučili s filmovým historikem, scenáristou a publicistou Pavlem Taussigem. Mezi smutečními hosty byl i Ivo Mathé, bývalý generální ředitel České televize.

Mar 21

Komiks má jako terapii. Oceněná autorka ho přetvoří i do animovaného filmu

www.idnes.cz

Nápad na komiks, kde hlavním hrdinou bude Kámen osudu, dostala už před třemi lety. Jeho tvorbu označuje dvaadvacetiletá studentka Vysoké školy uměleckoprůmyslové v Praze Julie Černá za terapii, při níž si vypsala své srdce.

Dec 19

Sněhurka jen pro dospělé: podívejte se na peprný animovaný film zdarma

www.idnes.cz

Tradiční pohádku o Sněhurce a sedmi trpaslících zná snad každý, belgický animátor Picha však přišel s poněkud netradiční verzí. V jeho filmu určeném pouze dospělým divákům není nouze o lechtivost a sexuální provokace. Uživatelé iDNES…

May 27

Filmový festival baví Zlín, otevřela jej animovaná Cesta do Tvojzemí

www.idnes.cz

Ve Zlíně ve čtvrtek začal 62. ročník mezinárodního filmového festivalu pro děti a mládež. Slavnostní zahájení patřilo 3D animovanému filmu Cesta do Tvojzemí. Podobně jako řadu dalších snímků si ho diváci mohou ve Zlíně vychutnat ve světové…

Nov 9

O evropského Oscara bojuje český animovaný film Myši patří do nebe

iDNES.cz / Kultura

Evropská filmová akademie vyhlásila nominace 34. ročníku Evropských filmových cen. V kategorii Nejlepší celovečerní animovaný film je jedním z vybraných děl český snímek Myši patří do nebe.

Jul 16

Dva filmy posluchačů FAMU mají šanci na studentského Oscara

iDNES.cz / Kultura

Americká filmová akademie zveřejnila užší výběr snímků, které se ucházejí o studentského Oscara. Jsou na něm i dvě práce zahraničních posluchačů pražské FAMU, snímky Kanya a Projekt Adam Basma.

May 31

Snímek Dcera zviditelnil český animovaný film doma i ve světě, říká producentka

www.idnes.cz

Původně chtěla být Alena Vandasová veterinářkou, nakonec ji ale oslovil animovaný film. Matka tří dcer nedávno s manželem pomohla na svět i té čtvrté, filmové. Loutkový film Dcera, který partneři vzali pod křídla své produkční společnosti…

Apr 27

VIDEO: Nový trailer na Ratcheta & Clanka vypadá jak animovaný film

iDNES.cz

Chystaná exkluzivita konzole PlayStation 5 sice na první pohled působí infantilně, nenechte se však zmýlit. Stejně jako ty nejlepší animáky od Pixaru si ji užijí i dospělí.

Dec 7

Borci ve své práci. Děti poděkovaly záchranářům animovaným filmem

www.idnes.cz

Originálním způsobem poděkovaly všem, kteří bojovali proti koronaviru, pracovnice Střediska volného času Tanvald. Za pomoci dětí vytvořily krátký animovaný film s názvem Děkujeme!

Jan 23

Chystá se animovaný film podle Zaklínače

iDNES.cz

Kromě druhé řady seriálu chystá Netflix o Zaklínačovi ještě animovaný film. Bude se jmenovat The Witcher: Nightmare of the Wolf a opět ho zaštítí producentka Laureen S. Hissrichová.

Jan 13

Český animovaný snímek Dcera nominovali na Oscara, Marhoul neuspěl

iDNES.cz / Zprávy

Americká filmová akademie vyhlásila nominace na Oscary. Mezi pětici v kategorii krátký animovaný film se dostal i český snímek Dcera, za který má studentka pražské FAMU Daria Kashcheeva už Oscara studentského. Marhoulovo Nabarvené ptáče se…

Dec 17

České filmy Nabarvené ptáče a Dcera se dostaly do užších nominací na Oscara

iDNES.cz / Zprávy

Americká filmová akademie do užšího výběru nominací na Oscary v kategorii mezinárodní hraný film vybrala i drama Nabarvené ptáče českého režiséra Václava Marhoula. Česko uspělo také v kategorii krátký animovaný film, kde byl do užšího…

May 23

KOMENTÁŘ: Oč se bojuje na FAMU? Možná i o tíživý stav našeho filmu

iDNES.cz / Kultura

Na FAMU to zase vře, většina akademického senátu filmové fakulty chce odvolat jejího děkana, ale národu je to srdečně jedno. A má pravdu.

Oct 15

Weinsteina kvůli sexuálnímu skandálu vyhodili z americké filmové akademie

iDNES.cz

Americká Akademie filmového umění a věd, která uděluje filmové ceny Oscar, vyloučila filmového producenta Harveyho Weinsteina. O členství přišel kvůli sexuálním skandálům. Weinsteinovi také hrozí, že přijde o Řád čestné legie.

Jul 6

Nagano: zrození hrdinů. Jágr a Hašek vstoupí do animovaného filmu

iDNES.cz / Kultura

V roce 1998 vyhráli naši hokejisté olympiádu v Naganu, dvacet let poté, tedy v roce 2018, by měl vstoupit do kin celovečerní animovaný film o jejich triumfu.

Jun 19

Animovaný film Hledá se Dory měl rekordní start, překonal i Shreka

iDNES.cz / Kultura

Film Hledá se Dory, jenž navazuje na hit Hledá se Nemo, utržil za svůj první víkend v kinech USA a Kanady přes 136 milionů dolarů. Připsal si tak rekord: je to vůbec nejúspěšnější start animovaného snímku v historii.

Apr 22

Čeští vojáci se učili od instruktorů americké akademie a bojovali o vlajku

iDNES.cz

Pět desítek velitelů družstev české armády v pátek dopoledne dokončilo třítýdenní kurz, který v Přáslavicích na Olomoucku vedlo vedlo pět instruktorů americké armády z Velitelství akademie pro poddůstojníky v německém Grafenwoehru. Čeští…

Sep 14

Benátky ocenily první animovaný film pro dospělé, co by mohl mít Oscara

iDNES.cz / Kultura

Vyhlášení vítězů 72. festivalu v Benátkách zase jednou ukázalo, jak klíčovou roli může sehrát v rozhodování poroty její předseda. Dalo se čekat, že Mexičan Alfonso Cuarón podpoří filmy z Latinské Ameriky, a po pravdě řečeno neudělal špatně.