English

Francouzské stíhačky z letadlovky bombardovaly islamisty

www.tyden.cz

Bojové letouny Rafale francouzské letadlové lodi Charles de Gaulle poprvé udeřily v Iráku. Plavidlo se zapojilo do vojenské operace Francie proti radikálům z organizace Islámský stát už v pondělí.

More from tyden.cz

Mar 23

Islámský stát (IS) ovládal v Iráku a Sýrii území o rozloze Maďarska

Základní údaje o teroristické organizaci Islámský stát (IS), která byla před pěti lety (23. března) poražena na posledním zbytku svého území na východě Sýrie (to znamenalo definitivní konec samozvaného chalífátu, který IS vyhlásil v červnu…

Feb 12

Boj s IS vyšel Irák téměř na bilion korun, Francie jedná o obnově země

Francouzský ministr zahraničí Jean-Yves Le Drian přijel do Bagdádu, aby jednal o obnově Iráku. Má se podle agentury AFP sejít s iráckými představiteli.

Dec 9

Islámský stát v Iráku definitivně poražen. Boje trvaly tři roky

Týden.cz

Irácký premiér Hajdar Abádí ohlásil definitivní porážku teroristické organizace Islámský stát v Iráku.

Jul 17

Irák ocenil pomoc Čechů v boji s IS

Týden.cz

Irák si v boji proti Islámskému státu cení pomoci od české vlády i českých neziskových organizací.

Nov 5

V Iráku zahynulo 17 civilistů, IS se v boji o Mosul tvrdě brání

Nejméně 17 civilistů zabily v pátek večer exploze dvou náloží, které neznámí útočníci umístili na silnici, kudy projížděl konvoj s iráckými rodinami prchajícími před bojovníky Islámského státu.

Jul 22

Odveta za Nice. Francie dodá Iráku děla proti Islámskému státu

Francie dodá Iráku dělostřelecké zbraně, aby podpořila Bagdád v boji proti takzvanému Islámskému státu (IS). Oznámil to francouzský prezident François Hollande. Současně vyloučil nasazení francouzských pozemních jednotek v zemi.

Jul 14

Hollande: Francie znovu na boj s IS nasadí letadlovou loď

Francie na podzim znovu nasadí do boje s radikály z hnutí Islámský stát letadlovou loď Charles de Gaulle. Oznámil to francouzský prezident François Hollande.

May 3

Americký voják zahynul v Iráku při boji proti IS

Na severu Iráku u města Irbíl zahynul americký voják. Na návštěvě Německa to oznámil americký ministr zahraničí Ash Carter. List The Wall Street Journal s odvoláním na Pentagon napsal, že je to první americký voják z nynější asistenční…

Mar 30

Česko vyšle instruktory do Iráku, vycvičí piloty pro boj s IS

Týden.cz

Vláda chce poslat do Iráku 35 leteckých instruktorů, kteří pomohou s výcvikem pilotů pro české stroje L-159. Kabinet schválil návrh ministerstva obrany, misi ještě musí schválit obě parlamentní komory. Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek…

Jan 25

Česko zásobí Irák a Jordánsko samopaly a náboji pro boj s IS

Týden.cz / Domácí

Česká republika pošle další vojenskou pomoc do Iráku a také do Jordánska. O pondělním rozhodnutí vlády na twitteru informoval premiér Bohuslav Sobotka. Irácké a kurdské armádě ministerstvo obrany podle dřívějšího vyjádření pošle přes 6500…

Jan 20

USA a Francie: Náš boj je úspěšný! IS je na ústupu

Týden.cz

Islámský stát je v současnosti v Iráku a Sýrii na ústupu. Mezinárodní koalice pod vedením Spojených států nyní usiluje o to, aby zlikvidovala "mocenská centra" této organizace v syrském městě Rakka a v severoiráckém Mosulu.

Dec 16

Americký ministr obrany jednal v Iráku o boji proti IS

Do Iráku dnes dorazil na neohlášenou návštěvu americký ministr obrany Ashton Carter, který s tamními politiky jednal o boji proti radikálům z takzvaného Islámského státu (IS). Prezident Barack Obama tento týden řekl, že Cartera pověřil,…

Nov 18

Z Francie vyplula letadlová loď Charles de Gaulle k boji s IS

www.tyden.cz

Z vojenské námořní základny v Toulonu na jihu Francie vyplula francouzská letadlová loď Charles de Gaulle. Směřuje do východního Středomoří, kde se zapojí do bojů proti samozvanému Islámskému státu (IS).

Nov 5

Francie vysílá proti IS letadlovku Charles de Gaulle

Francie na podporu vojenských operací proti radikálům z Islámského státu v Iráku a v Sýrii vyšle do Perského zálivu svoji jedinou letadlovou loď. Oznámil to francouzský prezident François Hollande. Kdy letadlová loď Charles de Gaulle…

Oct 7

Irák možná požádá Rusko o vstup do bojů proti IS i na svém území

Rusko a Írán by měly převzít vedení boje proti Islámskému státu v Iráku.

Sep 27

Francie zaútočila na Islámský stát v Sýrii, Rusové radí Iráku

Týden.cz

Francie zahájila letecké údery na pozice organizace Islámský stát v Sýrii. Paříž nálety provedla údajně na základě informací získaných monitorovacími lety nad Sýrií, které probíhaly v uplynulých dvou týdnech.

Aug 1

NATO podpoří Irák v boji proti organizaci Islámský stát

Severoatlantická aliance poskytne Iráku nepřímou pomoc v boji proti radikální islamistické organizaci Islámský stát. Zástupci osmadvaceti členských zemí NATO schválili na přání Bagdádu zahájení výcvikového programu, jehož cílem je posílení…

Jul 18

IS prý použil při bojích v Sýrii a Iráku jedovatý plyn

Týden.cz

Bojovníci Islámského státu prý poprvé použili koncem června v severovýchodní Sýrii proti bojovníkům kurdských milicí zatím blíže neupřesněný jedovaný plyn.

Jul 13

OSN: V bojích s IS zahynulo v Iráku už 15 tisíc civilistů

www.tyden.cz

Přinejmenším 15 tisíc civilistů zahynulo a dalších 30 tisíc bylo od počátku loňského roku v Iráku zraněno v bojích s radikální organizací Islámský stát.

Feb 23

Francie nasadila proti Islámskému státu letadlovou loď

www.tyden.cz

Do vojenské operace Francie proti organizaci Islámský stát v Iráku se zapojila francouzská letadlová loď Charles-de-Gaulle.