English

Evropská komise zahajuje řízení se sedmi členskými zeměmi EU, které překračují stanovené rozpočtové deficity, patří mezi ně i Slovensko

Týden.cz

Evropská komise (EK) zahajuje řízení se sedmi členskými zeměmi Evropské unie, které překračují stanovené rozpočtové deficity. V tiskové zprávě dnes uvedla, že doporučí unijním orgánům zahájit disciplinární řízení s Belgií, Francií, Itálií,…

More from Týden.cz

Jun 28

Prezidenti a premiéři zemí EU navrhli do čela Evropské komise opět Ursulu von der Leyen

www.tyden.cz

Prezidenti a premiéři zemí Evropské unie navrhli do čela Evropské komise opět Ursulu von der Leyenovou, potvrdily diplomatické zdroje. Novým předsedou Evropské rady bude portugalský premiér António Costa a šéfkou unijní diplomacie estonská…

Apr 2

Evropská komise se obává vývoje situace v Maďarsku

Evropská komise se znepokojením sleduje vývoj v Maďarsku, kde vláda získala v rámci nouzového stavu časově neohraničenou možnost řídit zemi pomocí dekretů.

May 15

Českem, Polskem a Maďarskem se začne zabývat soud EU

Soudní dvůr Evropské unie se začne zabývat žalobou Evropské komise na Česko, Polsko a Maďarsko kvůli jejich odmítání podílet se před několika lety na přerozdělování žadatelů o azyl z Řecka a Itálie podle stanovených kvót.

May 3

Turecko do EU? Přestaňte klamat, vyzvalo Maďarsko Brusel

Evropská unie by měla přestat oklamávat Turecko, že má vyhlídky na členství v bloku a místo toho mu nabídnout komplexní strategické partnerství. V pátek to řekl maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó po schůzce se svým tureckým…

Mar 14

Soud EU zamítl žalobu komise na ČR kvůli sporu s Polskem o odpad

Soudní dvůr Evropské unie ve čtvrtek zamítl žalobu Evropské komise proti České republice za to, že nepřevzala od Polska 20 tisíc tun směsi, kterou Poláci považovali za nebezpečný odpad.

Feb 4

Kvůli závadnému hovězímu přiletí do Polska inspektoři Evropské komise

Do Polska přiletí v pondělí inspektoři Evropské komise, aby se na místě seznámili s případem porážení nemocných krav a následného prodeje jejich masa. Hovězí z problematických polských jatek se dostalo do řady členských zemí Evropské unie,…

Feb 1

Slovenský parlament vybídl k dialogu EU s Maďarskem a Polskem

Slovenský parlament schválil usnesení, kterým vybídl k dialogu Maďarska a Polska s unijními institucemi ve věci možného řízení EU vůči Budapešti a Varšavě kvůli údajně vážnému ohrožení hodnot Unie či zásad právního státu.

Jan 24

Evropská komise stupňuje právní kroky proti Maďarsku

Evropská komise ve čtvrtek oznámila, že stupňuje právní kroky proti Maďarsku kvůli rozhodnutí Budapešti zavést tresty za podporu nelegální migrace.

Jul 1

Po dementi z Česka, Maďarska a Polska panuje v CSU skepse

V bavorské Křesťanskosociální unii (CSU) panuje skepse ohledně změn v přístupu k migraci, na kterých se německá kancléřka Angela Merkelová dohodla s partnery v Evropské unii.

Jun 28

Evropská komise zažaluje Polsko, půjde o justiční reformu

Evropská komise (EK) zažaluje Polsko u unijního soudu, a to kvůli kontroverznímu zákonu, na jehož základě bude začátkem července nuceno odejít do důchodu asi 40 procent soudců polského nejvyššího soudu.

Jun 20

Evropská komise se i nadále obává situace v Polsku

Týden.cz

Přes pokračující dialog mezi Evropskou komisí a Varšavou hrozí podle názoru unijní exekutivy nadále jasné riziko vážného narušení kvality právního státu v Polsku.

May 2

Peníze v EU? Spokojená Jourová i naštvané Polsko a Francie

Polsko se postaví proti jakémukoli unijnímu rozpočtovému plánu, který nebude vyváženě přistupovat k potřebám jednotlivých členských států.

Mar 1

Polsku hrozí porušení evropských hodnot, míní Brusel

V Polsku hrozí kvůli tamní justiční reformě jednoznačné riziko porušení evropských hodnot, včetně vlády práva, míní Evropský parlament. Vyplývá to z přijatého usnesení k měsíce se vlekoucímu sporu mezi EU a Varšavou o reformu soudního…

Jan 4

Evropská komise podala na Česko žalobu kvůli uprchlíkům

Evropská komise podala u Soudního dvora Evropské unie žalobu proti Česku, Maďarsku a Polsku kvůli jejich odmítání programu přerozdělování žadatelů o azyl.

Jul 27

Přijdete o peníze z EU. Rakousko hrozí Polsku a Maďarsku

Týden.cz

Rakouský kancléř Christian Kern pohrozil Polsku a Maďarsku krácením unijních prostředků, pokud nebudou dodržovat pravidla Evropské unie. Stejně nepřijatelné je však podle něj odmítání relokace uprchlíků, řekl německému deníku Frankfurter…

Jul 22

Maďarsko podpořilo Polsko. Označilo Evropskou komisi za inkvizici

Týden.cz

Maďarsko použije všechny právní prostředky, aby v Evropské unii prokázalo solidaritu s Polskem. Řekl to maďarský premiér Viktor Orbán v souvislosti s kontroverzním polským zákonem o nejvyšším soudu, který prosazuje národně-konzervativní…

Jul 19

Brusel ostře varoval Polsko kvůli reformě soudnictví

Poslední návrhy změn soudního systému v Polsku, které projednává polský parlament, výrazným způsobem zvyšují ohrožení vlády práva v zemi, domnívá se Evropská komise. Informoval o tom její první místopředseda Frans Timmermans.

Jul 18

Rakouský prezident si pochvaloval přijetí v Česku i Maďarsku

Rakouský prezident Alexander Van der Bellen řekl, že ho potěšilo srdečné přijetí, jakého se mu dostalo během nedávných návštěv České republiky a Maďarska.

Mar 23

Polsko nebude kvůli útokům v Bruselu brát migranty

Polsko od nynějška přestává na svém území přijímat uprchlíky v rámci programu přerozdělení migrantů v Evropské unii. V reakci na úterní teroristické útoky v Bruselu to řekla premiérka Beata Szydlová.

Nov 19

Evropská komise žaluje Česko kvůli směrnici o řidičských průkazech

Týden.cz / Byznys

Evropská komise poslala Česko a další čtyři země unie k Soudnímu dvoru EU. Státy podle komise nepřevedly správně do národního práva unijní směrnici o řidičských průkazech.