English

Česko neposílá jen zbraně. Na Ukrajině pomáhá s teplem, vodou i operačními sály

Seznam Zprávy

Desítky českých kogeneračních jednotek pomáhají Ruskem napadené Ukrajině zvládat výpadky dodávek tepla a elektřiny. Moskva totiž stále častěji útočí na velké elektrárny, před zimou chce vyřadit z provozu co nejvíce zdrojů energie.

More from Seznam Zprávy

Jul 17

Rusko a Ukrajina si vyměnily po 95 zajatcích, uvedly Moskva a Kyjev

www.seznamzpravy.cz

Výměnu zajatců podle Moskvy i Kyjeva pomohly zprostředkovat Spojené arabské emiráty, podobně jako červnovou výměnu 90 zajatců z každé strany.

Jul 7

Rusko na Ukrajině zničilo dva systémy protivzdušné obrany Patriot

www.seznamzpravy.cz

Rusko na Ukrajinu vypálilo střely Iskander, které měly sestřelit dva systémy protivzdušné obrany Patriot. Kyjev zase hlásí zničení třinácti ruských dronů. Informace nelze bezprostředně ověřit.

Jun 7

Moskva tvrdí, že Kyjev použil americké zbraně k útoku na civilní cíle v Rusku

www.seznamzpravy.cz

Kreml obvinil USA, že nesou zodpovědnost za smrt žen a dětí v Belgorodské oblasti u hranic s Ukrajinou. Rusko rozhořčeně reaguje na rozhodnutí, kterým Západ povoluje Ukrajině použít jím dodané zbraně k útokům na ruské území.

Feb 9

„Je nemožné, aby Rusko na Ukrajině prohrálo,“ řekl v rozhovoru Putin

www.seznamzpravy.cz

V rozhovoru s kontroverzním americkým moderátorem Tuckerem Carlsonem prezident Putin uvedl, že strategická porážka Ruska ve válce na Ukrajině je nemožná. Mluvil také o tom, že Moskva nemá zájem napadnout Polsko ani Pobaltí.

Jan 25

Záhada pádu vojenského letounu v Rusku. Kyjev i Moskva žádají odpovědi

Seznam Zprávy

Moskva svolala mimořádné zasedání Rady bezpečnosti OSN, Kyjev volá po mezinárodním vyšetřování. Přesvědčivé důkazy o pádu ruského letadla v Bělgorodské oblasti zatím nepředložila ani jedna strana.

Dec 7

Fotky: Kyjev zdobí vánoční strom. I ten Ukrajině pomáhá vzdálit se Rusku

Seznam Zprávy

Vánoční strom navzdory pokračující válce prozářil centrum Kyjeva. Letošní Vánoce Ukrajinci poprvé oficiálně oslaví stejně jako na Západě podle gregoriánského kalendáře už 25. prosince.

Dec 29

My ani Rusko na útok nemáme, tvrdí Kyjev. Moskva ale hromadí síly v Luhansku

www.seznamzpravy.cz

Válka zamrzla a nikdo teď nemá kapacitu na útok, řekl v rozhovoru pro BBC šéf ukrajinské vojenské rozvědky Kyrylo Budanov. Rusové se mezitím seskupují v Luhansku, podle amerického Institutu pro studium války možná právě k útoku.

Dec 5

Moskva obvinila Kyjev z útoků na dvě ruská letiště

www.seznamzpravy.cz

Moskva obvinila Ukrajinu z pokusu o provedení dronového útoku na dvě ruská armádní letiště. Ruská protivzdušná obrana sice drony sestřelila, při útoku ale údajně zemřeli tři ruští vojáci.

Nov 23

Bombardování Kyjeva, odsouzení Ruska a Česko v kosmu

www.seznamzpravy.cz

Hlavní zpravodajská relace Televize Seznam

Nov 15

Putin otevřel ruskou armádu cizincům. Přitom už za Rusko padli

www.seznamzpravy.cz

Ruský prezident podepsal průlomový dekret, který umožňuje cizincům sloužit v ruské armádě. Existují přitom důkazy, že za Rusko bojovali už dřív. Aktuálně po Kremlu žádá Zambie, aby vysvětlil, jak mohl ve válce padnout její občan.

Oct 24

Rusko už zas blokuje vývoz obilí, volá Kyjev. Letní dohodu Moskva kritizuje

www.seznamzpravy.cz

Ukrajina kritizuje Rusko z porušování dohody o vývozu ukrajinského obilí z léta tohoto roku. O jejím prodloužení se bude brzy jednat. Do budoucích rozhovorů může promluvit i problém íránských dronů.

Oct 9

Putin viní Kyjev za Krymský most. FSB eviduje „značný nárůst“ útoků na Rusko

www.seznamzpravy.cz

Ruský prezident označil útok na Krymský most za teroristický čin. Ruská kontrarozvědka FSB mezitím mluví o tom, že za poslední týden zaznamenala „značný nárůst“ útoků na ruské území.

Oct 9

Vývoj na Ukrajině a v Rusku, covid v Česku a prodejci energií

www.seznamzpravy.cz

Hlavní zpravodajská relace Televize Seznam.

Sep 29

Na ruskou anexi zareagujeme tvrdě, varoval Moskvu Zelenskyj

www.seznamzpravy.cz

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj varoval, že Ukrajina zareaguje „velmi tvrdě“ na pokus Ruska anektovat další části jejího území.

Aug 25

Putin nařídil zvětšit ruskou armádu

www.seznamzpravy.cz

Rusko má dlouhodobě problémy s nedostatkem personálu na ukrajinské frontě, přesto se pravděpodobně z politických důvodů zdráhá vyhlásit mobilizaci. Putin tak rozhodl o zvětšení armády poprvé od roku 2017.

Apr 15

„Putin si na námořnictvu zakládá.“ Křižník Moskva a další ztráty, které Rusko zabolely

Seznam Zprávy

Potopení ruského křižníku Moskva jen jako pomyslný vrchol ledovce ruských ztrát na Ukrajině, které každým dnem rostou. Ruská armáda podle Ukrajiny i nezávislých pozorovatelů ztratila například téměř tři tisíce obrněných vozidel.

Mar 1

Naši reportéři na Ukrajině: Před Kyjevem pokračuje lov na ruské diverzanty

Seznam Zprávy

Reportéři Seznam Zpráv přinášejí rozhovor s ukrajinskými policistkami ze Žitomiru. Město ležící zhruba 130 kilometrů před Kyjevem, ostřelují každou chvíli ruské rakety.

Jan 16

Hackerský útok na Ukrajině byl závažnější než se myslelo. Kyjev viní Rusko

Seznam Zprávy

Ukrajinské ministerstvo pro digitální transformaci viní z pátečních hackerských útoků Rusko a potvrdilo, že má pro to důkazy. Kreml vinu vytrvale odmítá.

Jul 7

Rusko otestovalo nový systém protivzdušné obrany

Seznam Zprávy

Ruské ministerstvo obrany informovalo o úspěšných testech nového systému protivzdušné obrany S-500, a to včetně střeleb.

Jul 2

Putin Forever. Rusko dává prezidentovi bianko šek na dalších 16 let

Seznam Zprávy

Vladimir Putin v čele Ruska až do roku 2036. O tom, ale také o dalších ústavních změnách se rozhodlo v celostátním referendu. O co všechno v hlasování šlo a jakou roli Putin v dnešním Rusku má?