English

Euroskupina řeší překlenovací pomoc pro Řecko

Týden.cz / Byznys

Ministři financí eurozóny v pondělí jednali mimo jiné o tom, jak zajistit zadluženému Řecku překlenovací financování na dobu před dohotovením tříletého záchranného programu.

More from Týden.cz / Byznys

Jun 14

Ministři financí se neshodli, odkud naplnit rozpočet eurozóny

Týden.cz / Byznys

Ministři financí zemí Evropské unie v noci na pátek v Lucemburku nedokázali najít společnou představu toho, jak a z jakých zdrojů by měl být v budoucnosti naplňován rozpočtový nástroj eurozóny.

Oct 9

Dijsselbloem zůstane v čele euroskupiny do poloviny ledna

Týden.cz / Byznys

Nizozemec Jeroen Dijsselbloem zůstane v čele takzvané euroskupiny až do konce svého funkčního období v polovině ledna, i když už nebude ministrem financí.

Aug 29

Merkelová: Společný ministr financí eurozóny? Proč ne!

Týden.cz / Byznys

Německá kancléřka Angela Merkelová si dokáže představit, že by země eurozóny měly do budoucna společného ministra financí.

May 23

Dohodu o pomoci Řecku ministři financí eurozóny ještě "neupekli"

Týden.cz / Byznys

Ministři financí členských zemí eurozóny se v pondělí nedokázali dohodnout na uvolnění další části finanční pomoci pro silně zadlužené Řecko.

Dec 15

Babiš: Řecko nepatří do eurozóny ani do "schengenu"

Týden.cz / Byznys

Řecko podle ministra financí a šéfa hnutí ANO Andreje Babiše nepatří do eurozóny ani do schengenského prostoru volného pohybu osob.

Nov 15

Dijsselbloem: Řecko a eurozóna se shodly v mnoha bodech reforem

Týden.cz / Byznys

Řecko a jeho evropští věřitelé dospěli k dohodě v mnoha otázkách v programu reforem, které Atény zavádějí výměnou za další půjčky. V prohlášení to uvedl šéf skupiny ministrů financí eurozóny Jeroen Dijsselbloem.

Sep 12

Nové vyjednávání o pomoci Řecku? Ne! řekl Dijsselbloem

Týden.cz / Byznys

Možnost nového politického vyjednávání o podmínkách třetího záchranného programu pro Řecko po neformálním jednání ministrů financí zemí eurozóny vyloučil šéf euroskupiny, nizozemský ministr Jeroen Dijsselbloem. V mnoha oblastech, například…

Jul 14

Podle ekonomů stále hrozí odchod Řecka z eurozóny

Týden.cz / Byznys

Pondělní dohoda možná odvrátila bezprostřední odchod Řecka z eurozóny, podle ekonomů však nadále existuje zhruba třiceti procentní pravděpodobnost, že se tato silně zadlužená země nakonec s jednotnou evropskou měnou rozloučí. Vyplývá to z…

Jul 13

Euroskupina řeší překlenovací pomoc pro Řecko

Týden.cz / Byznys

Ministři financí eurozóny v pondělí jednali mimo jiné o tom, jak zajistit zadluženému Řecku překlenovací financování na dobu před dohotovením tříletého záchranného programu.

Jul 8

Řecko zažádalo o nový úvěr, euroskupina rozhodne

Týden.cz / Byznys

Silně zadlužené Řecko oficiálně požádalo eurozónu o novou úvěrovou pomoc. Oznámil to mluvčí Evropského stabilizačního mechanismu. Žádost by měli při telefonické konferenci posoudit ministři financí členských zemí eurozóny, tedy takzvaná…

Jun 30

Řecko neuhradí splátku MMF, potvrdil ministr financí. A doufá

Týden.cz / Byznys

Řecký ministr financí Janis Varufakis potvrdil, že Atény neuhradí Mezinárodnímu měnovému fondu dlužnou splátku ve výši zhruba 1,6 miliardy eur (téměř 44 miliard korun).

Jun 25

Jednání o Řecku skončilo, euroskupina se sejde v sobotu

Týden.cz / Byznys

Zadlužené Řecko se ani ve čtvrtek nedohodlo s mezinárodními věřiteli a s ostatními státy eurozóny na vyřešení jeho kritické finanční situace. Ministři financí eurozóny a zástupci dalších věřitelských institucí se mají s řeckými zástupci…

Jun 25

Zeman: Řecko z eurozóny pravděpodobně vystoupí

Týden.cz

Pravděpodobnost vystoupení Řecka z eurozóny je podle prezidenta Miloše Zemana vyšší než padesátiprocentní. Prezident uvedl, že západní banky se už na tuto možnost připravily a stáhly svá aktiva z řeckých bank.

Jun 24

Jednání ministrů financí eurozóny průlom nepřineslo

Týden.cz / Byznys

Jednání ministrů financí zemí platících eurem, kteří debatovali o řecké finanční krizi, skončilo. Diskuse ale bude pokračovat ve čtvrtek od jedné hodiny odpoledne, ministři se tedy sejdou jen několik hodin před začátkem summitu Evropské…

Jun 15

Varufakis: Nechci odchod Řecka z eurozóny. Sází na Merkelovou

Týden.cz / Byznys

Řecký ministr financí Janis Varufakis se v rozhovoru, který v pondělí zveřejnil německý list Bild, postavil proti odchodu Řecka z eurozóny.

Apr 25

"Plán B" pro Řecko? Ministři eurozóny prolomili tabu

www.tyden.cz

Někteří ministři financí eurozóny poprvé připustili, že uvažují o plánech postupu v případě, že se Řecko nedokáže do konce června dohodnout s mezinárodními věřiteli na dalším financování. Prolomili tak dosavadní tabu kolem možnosti odchodu…

Apr 20

Varufakis varuje: Odchod Řecka z eurozóny spustí lavinu

www.tyden.cz

Pokud by Řecko muselo opustit eurozónu, odstartoval by tento krok lavinu v celé Evropě a nákaza nedůvěrou ve společnou měnu by se nevyhnutelně začala šířit dál. S tímto varováním přišel řecký ministr financí Janis Varufakis v rozhovoru pro…

Mar 3

Další bilion pro Řecko? Euroskupina jednání popírá

www.tyden.cz

Eurozóna jedná o třetím záchranném programu pro Řecko v objemu 30 až 50 miliard eur (825 miliard až 1,4 bilionu Kč).

Feb 12

Rozpory. Ministři eurozóny se s Řeckem nedohodli

www.tyden.cz

Ministři financí eurozóny se nedokázali s Řeckem dohodnout na závěrečném prohlášení ani na pokračování rozhovorů před novým jednáním naplánovaným na pondělí. Novinářům to v Bruselu sdělil šéf Euroskupiny Jeroen Dijsselbloem. Řecký ministr…

Jan 14

Moody's: Odchod Řecka z eurozóny? Spíš ne

www.tyden.cz

Odchod Řecka z eurozóny je nyní méně pravděpodobný než v době vrcholící dluhové krize. Nižší je i riziko, že se problémy Řecka rozšíří do dalších zemí používajících euro. Uvedla to mezinárodní ratingová agentura Moody's Investors Service.