English

Turci na koberečku u EU. Co se po nich chce a co za to

Evropská unie musí účinně chránit své vnější hranice, jinak se schengenský prostor volného pohybu stane historií, prohlásil předseda jednání členských zemí EU Donald Tusk.

More from Týden.cz / Zahraničí

Jun 19

Evropská komise zahajuje řízení se sedmi členskými zeměmi EU, které překračují stanovené rozpočtové deficity, patří mezi ně i Slovensko

Týden.cz

Evropská komise (EK) zahajuje řízení se sedmi členskými zeměmi Evropské unie, které překračují stanovené rozpočtové deficity. V tiskové zprávě dnes uvedla, že doporučí unijním orgánům zahájit disciplinární řízení s Belgií, Francií, Itálií,…

May 3

Evropská komise mluví o podpoře výroby munice na území členských zemí EU

Týden.cz

Evropská komise plánuje kvůli válce na Ukrajině podpořit výrobu munice v členských zemích Evropské unie částkou 500 milionů eur (11,8 miliardy korun) ze společných fondů. Počítá s tím plán, který dnes představil eurokomisař pro vnitřní trh…

Jan 31

Nový začátek EU. Brusel vzhlíží k budoucnosti bez Británie

Británie byla pro Evropskou unii přínosem a jejím odchodem Evropané ztrácejí, je však pro ně zároveň novým začátkem.

Jan 30

Odhlasováno! Británie má zelenou, může z EU odejít

Evropský parlament schválil dohodu o vystoupení Británie z Evropské unie, která Spojenému království umožní v pátek o půlnoci spořádaně evropský blok po 47 letech opustit.

Feb 25

Brusel neočekává, že by Británie odešla z EU později

Evropská komise předpokládá, že Británie odejde z EU podle plánu 29. března, řekla v pondělí novinářům v Bruselu mluvčí EK.

Dec 6

Mayová: Británie ještě může zůstat v EU!

Týden.cz

Před klíčovým hlasováním britského parlamentu o brexitové dohodě, které se uskuteční příští úterý, premiérka Theresa Mayová varovala, že ve hře je stále i možnost, že Británie z Evropské unie vůbec neodejde.

Oct 12

Kiska: EU potřebuje vzájemnou empatii členských států

Evropská unie potřebuje vzájemnou empatii členských zemí toho bloku, jež mají jiný pohled na vývoj v EU, řekl slovenský prezident Andrej Kiska po dvoudenním summitu s kolegy z Česka, Maďarska a Polska.

Jun 21

Británie zveřejnila podmínky pro občany EU a kritizuje Brusel

Británie slibuje občanům zemí Evropské unii, kteří po odchodu Spojeného království z evropského bloku budou v zemi chtít nadále žít, jednoduchý proces získání statusu usedlíka. K žádosti budou muset předložit doklady totožnosti z…

May 17

Donald Tusk: Budoucnost balkánských zemí je uvnitř EU

Budoucnost zemí západního Balkánu je uvnitř Evropské unie, prohlásil před novináři na závěr summitu EU se šesticí států regionu předseda Evropské rady Donald Tusk.

Jan 30

Brusel zemím EU: Líp chraňte čistý vzduch, nebo půjdete k soudu

Pokud členské země Evropské unie bezodkladně neodstraní své nedostatky v ochraně čistého ovzduší, nebude Evropská komise váhat s právními kroky vůči nim. Novinářům to po jednání s představiteli ministerstev životního prostředí devíti států…

Nov 14

Mayová: Británie bude dál chránit Evropu před hrozbou z Ruska

Británie bude navzdory odchodu z Evropské unie dál spolupracovat se svými spojenci ve snaze chránit Evropu před agresivní politikou Ruska, která ohrožuje mezinárodní řád.

Oct 13

Lidé se přiotrávili v budově EU v Bruselu

Asi patnáct lidí museli ošetřit lékaři v budově Evropské rady v Bruselu poté, co se přiotrávili výpary ze směsi chemických látek. V budově s názvem Europa se konají summity EU.

Mar 29

Británie spouští odchod z EU. Co bude s přistěhovalci?

Výběr hlavních událostí kolem chystaného britského odchodu z Evropské unie.

Nov 21

Brexit zvedl podporu EU v dalších členských zemích

Výsledky červnového britského referenda o odchodu země z Evropské unie zvýšily podporu evropského projektu ve zbylých členských zemích.

Sep 7

Británie postaví u Calais zeď. Chce tak chránit kamiony

Britové postaví ve francouzském přístavním městě Calais čtyři metry vysokou zeď jako další opatření proti pokusům migrantů naskakovat na kamiony, a dostat se tak přes Lamanšský průliv.

Jan 27

Nechráníte dobře hranice! kárá Brusel Řecko

Týden.cz

Řecko má vážné nedostatky při ochraně vnějších hranic schengenského prostoru, vyplývá ze zprávy takzvaného schengenského hodnocení, kterou projednala Evropská komise.

Dec 10

Británie a Polsko zajedno. Chtějí silnější role členských států EU

Británie a Polsko se shodují, že je třeba posílit roli národních parlamentů v rámci Evropské unie. Konzervativní premiéři obou zemí David Cameron a Beata Szydlová to uvedli po dnešní pracovní snídani ve Varšavě.

Nov 12

Odchod Británie z EU by byl ztrátou pro všechny

Evropský tisk v reakci na požadavky britského premiéra Davida Camerona na reformu Evropské unie vesměs konstatuje, že by britský odchod z unie byl ztrátou pro všechny. Cameron pohrozil, že odchod v referendu podpoří, pokud unie jeho…

Nov 10

Cameron chce reformu EU, jinak Británie odejde

Týden.cz

Britský premiér David Cameron v úterý oznámí požadavky reforem Evropské unie, které budou podmínkou pro setrvání Británie v unii. Měl by tak učinit v dopise předsedovi Evropské rady Donaldu Tuskovi. Dopis má připravit cestu k podrobným…

Nov 9

Cameron: Chce to reformu EU, jinak Británie nezůstane

Pokud Evropská unie chce, aby Británie zůstala jejím členem, musí být v budoucnu flexibilnější, řekl v pondělí britský premiér David Cameron. Zdůraznil, že svá slova ohledně možného odchodu své země z unie myslí "smrtelně vážně".