English

Zeman vs. Sobotka 2015: střety kvůli migraci, shody v ekonomice

Týden.cz

I obvinění z předsudků, lži, ohrožení bezpečnosti Česka nebo legitimizování šíření nenávisti provázely letos vztahy premiéra Bohuslava Sobotky a prezidenta Miloše Zemana.

More from Týden.cz

Apr 3

Neproveditelné nápady, zpražil premiéra Babiše ministr školství

Týden.cz

Ministr školství, mládeže a tělovýchovy Robert Plaga (ANO) odmítl nápady premiéra Andreje Babiše (ANO), jak co nejdříve umožnit návrat dětí do škol. Například metrové rozestupy ve třídách jsou podle ministra školství "neproveditelné".

Mar 4

Parlament přijal demisi premiéra, tím končí celá vláda

www.tyden.cz

Ukrajinský parlament na středečním mimořádném zasedání přijal rezignaci, kterou mu v úterý poslal předseda vlády Oleksij Hončaruk. Informovala o tom ukrajinská média.

Sep 12

Husa na provázku uvede Oidipa s hudbou Bohuslava Martinů

www.tyden.cz

Scénické provedení hry Oidipus s hudbou Bohuslava Martinů bude mít 2. října světovou premiéru v brněnském Divadle Husa na provázku. Inscenace je součástí 50. ročníku festivalu Moravský podzim, jehož hlavním tématem je Martinů a Francie.

Jul 20

Srbský prezident označil demisi premiéra Kosova za politický trik

Srbský prezident Aleksandar Vučić označil páteční oznámení demise kosovského premiéra Ramushe Haradinaje za pouhý "politický trik". Haradinaj rezignaci oznámil v souvislosti s tím, že ho žalobce zvláštního tribunálu v Haagu předvolal jako…

Apr 5

Národní divadlo moravskoslezské uvede operu od Bohuslava Martinů

www.tyden.cz

Národní divadlo moravskoslezské (NDM) uvede v příštím týdnu lyrickou operu Julietta aneb Snář od Bohuslava Martinů. Půjde o ostravskou premiéru této opery o třech dějstvích, kterou sám skladatel považoval za svou nejzdařilejší.

Jan 11

Lanškrounské muzeum vystaví devadesát grafik Bohuslava Reynka

www.tyden.cz

Muzeum v Lanškrouně na Orlickoústecku v sobotu 19. ledna zahájí výstavu grafik Bohuslava Reynka. Představí kolem 90 děl ze soukromých sbírek. Některá budou vystavená poprvé. Výstava potrvá do 19. března. Řekla to ředitelka muzea Marie…

Nov 6

Jste kriminálník, označil rumunský prezident "premiéra"

Rumunský prezident Klaus Iohannis ostře kritizoval šéfa vládní strany, kterého označil za "kriminálníka na vrcholu státního aparátu".

Aug 26

Dva afghánští ministři podali demisi. Prezident ani jednu nepřijal

Afghánský prezident Ašraf Ghaní nepřijal demise, které v sobotu podali ministři vnitra a obrany a šéf bezpečnostního velitelství. Informovala o tom agentura Reuters s tím, že důvodem rezignací byly odlišné názory na řešení bezpečnostní…

Apr 25

Vzkaz ČSSD pro ANO: S demisí našich ministrů končí i premiér

Týden.cz

ČSSD chce do koaliční smlouvy s hnutím ANO začlenit podmínku, že po demisi všech pěti ministrů sociální demokracie by musel do týdne rezignovat také premiér spolu se zbytkem kabinetu.

Jan 23

ČSSD kritizuje Pelikána. K výroku premiéra se nevyjádřil

Týden.cz / Domácí

Sociální demokraté kritizují ministra spravedlnosti Roberta Pelikána (ANO) kvůli tomu, že mlčí k výrokům premiéra a šéfa hnutí ANO Andreje Babiše o trestních řízeních na objednávku.

Aug 11

Dvě třetiny Izraelců jsou pro demisi premiéra, pokud bude obviněn

Dvě třetiny Izraelců jsou pro to, aby premiér Benjamin Netanjahu podal demisi v případě, že bude obviněn z korupce a zpronevěry, informoval deník The Jerusalem Post.

Jun 18

Rychetský: Demise premiéra je demisí celé vlády

Týden.cz

Demise předsedy vlády je jednoznačně demisí celého vládního kabinetu. Uvedl to v neděli předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský v pořadu Otázky Václava Moravce.

May 25

Senátoři vyzvali premiéra, aby nepřijal demisi Valachové

Týden.cz / Domácí

Senátní podvýbor pro sport vyzval premiéra Bohuslava Sobotku, aby nepřijal demisi ministryně školství Kateřiny Valachové. Ministryně se rozhodla rezignovat ke konci května v souvislosti s kauzou dotací ve sportu.

May 5

Tisk: "Pomstychtivý prezident premiéra ponížil"

Týden.cz

Čtvrteční konfrontací prezidenta Miloše Zemana a premiéra Bohuslava Sobotky na Pražském hradě vyvrcholila dávná nevraživost obou politiků a byla trapným a bizarním divadlem v přímém přenosu, píší páteční deníky a zpravodajské servery.

Dec 22

Rumunský prezident odložil nominaci nového premiéra

Rumunský prezident prozatím odkládá nominaci nového premiéra. Sociálnědemokratická strana (PSD), která zvítězila v nedávných volbách, do funkce navrhla málo známou bývalou ministryni Sevil Shhaidehová, která nemá téměř žádné politické…

Sep 27

Na pražskou premiéru filmu Anthropoid dorazili ministři i hvězdy

www.tyden.cz

Slavnostní premiéra česko-britského filmového dramatu Anthropoid o atentátu na říšského protektora Reinharda Heydricha uvítala v Praze na červeném koberci režiséra Seana Ellise a herce Cilliana Murphyho, představitele parašutisty Jozefa…

May 20

Izraelský ministr obrany rezignoval, nemá důvěru premiéra

Izraelský ministr obrany Moše Jaalon oznámil rezignaci, kterou zdůvodnil nedostatkem důvěry v premiéra Benjamina Netanjahua. O výměně izraelského ministra obrany se hovoří již několik dní, tento týden již premiér Netanjahu nabídl vedení…

Apr 14

Ukrajina má nového premiéra, Jaceňuk podal demisi

Týden.cz

Ukrajinský parlament schválil demisi dosavadního šéfa vlády Arsenije Jaceňuka a novým premiérem jmenoval dosavadního předsedu parlamentu Volodymyra Hrojsmana. Zastupitelé zároveň vyhověli žádosti dřívějšího kabinetu a odvolali rezoluci,…

Oct 23

Neznámé snímky Bohuslava Martinů vystaví muzeum v Poličce

www.tyden.cz

Městské muzeum v Poličce vystaví dosud nepublikované fotografie ze soukromí hudebního skladatele Bohuslava Martinů. Snímky místního rodáka pocházejí ze sbírkových fondů instituce.

Dec 27

Otřes v Bělorusku. Lukašenko odvolal premiéra i ministry

www.tyden.cz

Běloruský prezident Alexandr Lukašenko odvolal premiéra, některé ministry a také šéfa centrální banky. Podle tiskové agentury TASS novým předsedou vlády jmenoval Andreje Kobjakova a do čela Národní banky Pavla Kallaura. Důvod změn agentura…