English

Turecko přes rok sledovalo tajné zprávy stoupenců Gülena

Týden.cz

Turecké tajné služby začaly už více než rok před pokusem o puč sledovat zakódované zprávy, které si vyměňovali stoupenci duchovního Fethullaha Gülena, kterého Ankara označuje za strůjce nezdařeného vojenského převratu z 15. července.

More from Týden.cz

Jun 9

Kvůli napojení na Gülena vydali v Turecku zatykače na 414 lidí

V Turecku pokračuje další vlna zatýkání v souvislosti s pokusem o převrat, který se v zemi odehrál už před čtyřmi lety a který podle Ankary zorganizovali příznivci nyní zakázaného hnutí duchovního Fethullaha Gülena.

Feb 12

Ankara chce zatknout přes tisíc osob kvůli pokusu o puč

Turecko vydalo zatykače na 1112 osob, které podezírá z napojení na hnutí duchovního Fethullaha Gülena, jež podle turecké vlády stálo za pokusem části armády o puč v létě 2016.

Nov 15

Bílý dům zvažuje, že duchovního Gülena vydá do Turecka

Bílý dům hledá cesty, jak dostat tureckého duchovního Fettulláha Gülena ze Spojených států, aby bylo možné přimět tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana k uvolnění tlaku na Saúdskou Arábii kvůli vraždě novináře Džamála Chášukdžího.

Oct 1

Bratr duchovního Gülena byl odsouzen k dlouhému trestu

Bratr duchovního Fethullaha Gülena, kterého turecká vláda označuje za hlavního strůjce předloňského pokusu o státní převrat, byl odsouzen na deset a půl let do vězení

Apr 13

Turecko vydalo zatykače na dalších 140 lidí kvůli pokusu o puč

Turecké úřady vydaly zatykače na dalších 140 lidí kvůli jejich údajnému napojení na hnutí duchovního Fethullaha Gülena, jehož příznivce Ankara viní z předloňského pokusu o převrat.

Nov 16

Ankara kvůli převratu dočasně suspendovala čtvrtinu diplomatů

Po loňském neúspěšném pokusu o státní převrat suspendovalo turecké ministerstvo zahraničí čtvrtinu svých diplomatů. Podezírá je ze spoluviny. Na rozpočtové schůzi ministerstva to řekl šéf turecké diplomacie Mevlüt Çavuşoglu.

Nov 12

Turecko popřelo zprávu o přípravě únosu duchovního Gülena

Turecko popřelo zprávu, že připravovalo únos duchovního Fethullaha Gülena z USA. Ankara Gülenovi připisuje hlavní vinu na loňském nezdařeném puči a žádá USA o jeho vydání.

Jul 15

Od puče v Turecku uplynul rok. Erdogan se zúčastní pietních aktů

Týden.cz

Desítky až stovky tisíc lidí se v Istanbulu účastnily pochodu k Mostu mučedníků, aby si připomněly první výročí nezdařeného puče proti režimu prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana. Při puči bylo 250 lidí zabito a přes dva tisíce zraněno.

Jul 14

Turecko kvůli pokusu o puč vyhodilo další tisíce policistů a úředníků

Další tisíce policistů, vojáků, úředníků a učitelů byly v pátek propuštěny v Turecku v reakci na loňský pokus o převrat, od něhož v sobotu uplyne přesně rok.

Oct 4

Turecko: kvůli puči odvolali přes 12 tisíc policistů

Turecké úřady v souvislosti s červencovým zmařeným pučem postavily mimo službu více než 12 tisíc policistů. Podezírají je z napojení na hnutí duchovního Fethullaha Gülena, kterého Ankara viní ze zosnování plánů na převrat. Oznámilo to…

Sep 28

Turecko kvůli vyšetřování puče zadrželo 32 tisíc lidí

Turecko zadrželo 32 tisíc osob v souvislosti s vyšetřováním hnutí, které vláda viní z červencového potlačeného pokusu o převrat, oznámil turecký ministr spravedlnosti Bekir Bozdag. Turci viní ze zosnování puče duchovního Fethullaha Gülena,…

Sep 13

Turecko oficiálně požádalo USA o zatčení duchovního Gülena

www.tyden.cz

Turecko oficiálně požádalo Spojené státy o zatčení islámského duchovního Fethullaha Gülena, jehož Ankara obviňuje ze zosnování červencového pokusu o převrat.

Aug 23

Ankara žádá o vydání duchovního Gülena, o puč ale nejde

Týden.cz

Spojené státy oznámily, že z Turecka obdržely žádost o vydání duchovního Fethullaha Gülena. Přijetí žádosti potvrdil mluvčí ministerstva zahraničí Mark Toner. Žádost ale není odůvodněna podílem na nedávném nezdařeném puči turecké armády, z…

Aug 4

Ankara vydala zatykač na Gülena, Washington mlčí

Turecko vydalo zatykač na islámského duchovního Fethullaha Gülena, který žije v americkém exilu a kterého Ankara viní ze zosnování pokusu o státní převrat v polovině července. Podle agentury Anadolu vydal zatykač soud v Istanbulu.

Jul 30

Turecko přes rok sledovalo tajné zprávy stoupenců Gülena

Týden.cz

Turecké tajné služby začaly už více než rok před pokusem o puč sledovat zakódované zprávy, které si vyměňovali stoupenci duchovního Fethullaha Gülena, kterého Ankara označuje za strůjce nezdařeného vojenského převratu z 15. července.

Jul 25

Nevydání Gülena bude mít vliv na vztahy s USA, uvedla Ankara

Jestliže Washington nevydá duchovního Fethullaha Gülena, který je podle Ankary osnovatelem zmařeného pokusu o puč z 15. července, bude to mít vliv na vztahy mezi Tureckem a Spojenými státy.

Jul 23

Turci zadrželi synovce údajného strůjce převratu Gülena

V Turecku byl zadržen synovec muslimského duchovního Fethullaha Gülena, kterého prezident Recep Tayyip Erdoğan označuje za strůjce nedávného neúspěšného vojenského převratu v zemi. Zprávu o zatčení prvního Gülenova příbuzného od potlačení…

Jul 19

Turecko žádá o vydání údajného strůjce puče Gülena i bez důkazů

Ankara oficiálně požádala Spojené státy o vydání duchovního Fethullaha Gülena, jehož považuje za strůjce nedávného neúspěšného převratu v Turecku.

Jul 18

Turecko: může přijít další převrat

Pokus o převrat v Turecku měl velmi podivný průběh. Do ulic vyrazilo jen několik tisíc vojáků, zatímco velká část armády dala od akce ruce pryč. V co jeho iniciátoři doufali a kdo skutečně mohl za převratem stát? A dá se předpovědět, co se…

Jul 16

Vydejte duchovního Gülena, vyzval Erdogan USA

www.tyden.cz

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan požaduje po Spojených státech, aby vydaly duchovního Fethullaha Gülena, kterého Ankara viní ze zorganizování pátečního vojenského převratu. Erdogan to prohlásil na shromáždění se svými stoupenci v…