English

Merkelová, nebo zásadní změny? Německo čekají příští rok volby

Týden.cz

Zásadní změny na politické scéně, posílení populistů a hlasů volajících po radikálních řešeních, ale také pokračování dosavadní vlády velké koalice a další volební vítězství dlouholeté kancléřky Angely Merkelové může Německu přinést rok…

More from Týden.cz

Aug 26

Strana kancléřky Angely Merkelové míří k propadáku

Týden.cz

K nejhorším výsledkům od znovusjednocení Německa v roce 1990 směřuje v zemských volbách v Sasku a Braniborsku Křesťanskodemokratická unie (CDU) kancléřky Angely Merkelové.

Jul 19

Merkelová se cítí zdravotně způsobilá k výkonu funkce kancléřky

Německá kancléřka Angela Merkelová se cítí být plně zdravotně způsobilá k výkonu své funkce. Uvedla to na páteční tiskové konferenci, kterou uspořádala krátce před svou letní dovolenou. Merkelovou v minulých týdnech při oficiálních…

May 26

Německé vládní strany CDU/CSU a SPD v eurovolbách propadly

Německé vládní strany CDU/CSU a SPD v dnešních eurovolbách propadly. Konzervativní unie kancléřky Angely Merkelové získala podle aktualizovaných odhadů 28,3 procenta hlasů a sociální demokraté dokonce jen 15,6 procenta.

Nov 1

Odchod Merkelové z čela CDU dopadne i na AfD

Na blížící se odchod kancléřky Angely Merkelové z čela Křesťanskodemokratické unie (CDU) se vedle její vlastní strany začínají chystat i opoziční uskupení, včetně protestní a protiimigrační Alternativy pro Německo (AfD).

Jan 7

Merkelová optimistická. Začaly hovory CDU/CSU a SPD o vládě

V Berlíně začaly sondovací rozhovory o nové vládě mezi konzervativní unií CDU/CSU kancléřky Angely Merkelové a sociální demokracií (SPD). Merkelová, která v čele spolkové republiky stojí už 12 let, do nich jde s optimismem a odhodláním…

Dec 13

Německo: CDU/CSU a SPD začaly jednat o nové vládě

V Německu ve středu večer začalo jednání o vytvoření nové vlády mezi konzervativní unií CDU/CSU a sociální demokracií (SPD). Předpokládá se, že na něm strany zváží různá východiska ze současné komplikované situace. Konkrétnější rozhovory…

Oct 20

CDU/CSU, FDP a Zelení jednají o vládě. Merkelová: Začínáme

K prvnímu společnému jednání o nové německé vládě se v Berlíně odpoledne sešli představitelé konzervativní unie CDU/CSU, Svobodné demokratické strany (FDP) a Zelených.

Oct 8

Merkelová může slavit. CDU a CSU se dohodly na kompromisu

Německé vládní strany CDU a CSU se podle agentury DPA na dnešním několikahodinovém jednání v Berlíně dohodly na stanovení horní hranice pro přijímání uprchlíků na 200 tisíc ročně.

Sep 24

Úspěch CDU/CSU znamená kontinuitu německé ekonomiky

Týden.cz / Byznys

Vítězství konzervativní unie CDU/CSU kancléřky Angely Merkelové v německých parlamentních volbách znamená kontinuitu a pokračování dosavadního směru nejsilnější evropské ekonomiky, která má zásadní vliv i na české hospodářství.

Aug 27

Merkelová je povýšená, pustil se do kancléřky Schulz

Šéfka německé vlády Angela Merkelová je podle svého vyzyvatele v boji o kancléřský post a předsedy sociální demokracie Martina Schulze povýšenecká.

Jun 13

Merkelová je favorit. CDU/CSU vede nad SPD o 14 procent

Zhruba sto dnů před německými parlamentními volbami zůstává jasným favoritem hlasování konzervativní unie CDU/CSU kancléřky Angely Merkelové, která má náskok 14 procentních bodů nad druhými sociálními demokraty (SPD).

May 8

CDU Angely Merkelové ovládla zemské volby ve Šlesvicku-Holštýnsku

V nedělních zemských volbách v německé spolkové zemi Šlesvicko-Holštýnsko zvítězila s 32 procenty Křesťanskodemokratická unie kancléřky Angely Merkelové. Dosud vládnoucí sociální demokraté skončili druzí s 27,2 procenta.

Feb 27

Uvnitř CDU/CSU se ozývají hlasy, aby Merkelová zahájila kampaň

Uvnitř německé konzervativní unie CDU/CSU se stále častěji ozývají hlasy, aby kancléřka Angela Merkelová zahájila volební kampaň a začala se jasně vymezovat vůči kandidátovi sociální demokracie na kancléře Martinu Schulzovi. Od oznámení…

Feb 6

Merkelová je oficiálně kandidátkou CDU/CSU

Týden.cz

Angela Merkelová se oficiálně stala kandidátkou konzervativní unie CDU/CSU na německou kancléřku. Na setkání špiček obou stran v Mnichově ji podle německých médií podpořila i bavorská CSU, která se k tomu dlouhé měsíce neměla.

Oct 27

CDU Angely Merkelové opět čelí aféře se sponzorskými dary

Křesťanskodemokratická unie kancléřky Angely Merkelové čelí ve spolkové zemi Porýní-Falc několika finančním aférám.

Sep 5

Výprask Merkelové. Protimigrační AfD porazila její CDU

V nedělních zemských voleb v Meklenbursku-Předním Pomořansku zvítězila sociální demokracie (SPD), která podle konečných výsledků obdržela 30,6 procenta hlasů.

Aug 29

(Ne)zvládnutý rok německé kancléřky

Zvládneme to – od památného výroku německé kancléřky o uprchlické krizi uplynul rok. Za tu dobu ho několikrát zopakovala, naposledy před několika dny. Jakou šanci má Německo migranty skutečně zvládnout?

May 9

Migrace dělí sesterské CDU a CSU. Merkelová nenahraditelná?

Vztahy mezi Křesťanskodemokratickou unií (CDU) německé kancléřky Angely Merkelové a bavorskou Křesťanskosociální unií (CSU) jsou napjatější než kdy dřív a je otázka, zda sesterské strany dokážou vytvořit společný program pro parlamentní…

Dec 4

Merkelová se nadechuje. Posiluje i protimigrační AfD

Týden.cz

Bez ohledu na přetrvávající migrační krizi opět roste podpora německé vládě. V průzkumu televize ARD s ní vyslovilo spokojenost 48 procent dotázaných, což je o šest procentních bodů více než v listopadu. Naopak nespokojenost vyjádřilo v…

Sep 29

Merkelová "sklízí" za migranty. Obliba CDU/CSU padá

Týden.cz

Podpora konzervativců německé kancléřky Angely Merkelové klesla na nejnižší úroveň za poslední rok. I tak by ale blok dvou křesťanskodemokratických stran nyní volby suverénně vyhrál ziskem 38,5 procenta hlasů.