English

Česko půjde "na kobereček" kvůli médiím. Co čekat od EU?

Čtvrtečního jednání pléna europarlamentu o rizicích politického zneužívání médií v České republice se za Evropskou komisi zúčastní komisařka pro obchod Cecilia Malmströmová.

More from Týden.cz / Zahraničí

Jun 28

Prezidenti a premiéři zemí EU navrhli do čela Evropské komise opět Ursulu von der Leyen

www.tyden.cz

Prezidenti a premiéři zemí Evropské unie navrhli do čela Evropské komise opět Ursulu von der Leyenovou, potvrdily diplomatické zdroje. Novým předsedou Evropské rady bude portugalský premiér António Costa a šéfkou unijní diplomacie estonská…

Jun 26

Česko plní jen jedno z kritérií pro zavedení eura, uvedla Evropská komise

Týden.cz / Byznys

Česká republika plní pouze jedno ze čtyř kritérií nutných pro vstup do eurozóny a zavedení eura. Ve své Konvergenční zprávě za rok 2024 to dnes uvedla Evropská komise (EK). Česko plní kritérium konvergence dlouhodobých úrokových sazeb,…

Jun 19

Evropská komise zahajuje řízení se sedmi členskými zeměmi EU, které překračují stanovené rozpočtové deficity, patří mezi ně i Slovensko

Týden.cz

Evropská komise (EK) zahajuje řízení se sedmi členskými zeměmi Evropské unie, které překračují stanovené rozpočtové deficity. V tiskové zprávě dnes uvedla, že doporučí unijním orgánům zahájit disciplinární řízení s Belgií, Francií, Itálií,…

May 1

Česká republika před 20 lety vstoupila do Evropské unie

Česká republika před 20 lety vstoupila do Evropské unie. Kromě ní se od 1. května 2004 staly členskými zeměmi bloku také Estonsko, Kypr, Litva, Lotyšsko, Maďarsko, Malta, Polsko, Slovensko a Slovinsko.

Apr 17

Ruské ovlivňování českých voleb bude tématem summitu EU

www.tyden.cz

Jedním z témat dnešního summitu Evropské unie v Bruselu budou ruské pokusy ovlivnit evropské volby prostřednictvím dezinformací. Novinářům to před začátkem jednání potvrdil belgický premiér Alexander De Croo. K zahájení vyšetřování…

May 3

Evropská komise mluví o podpoře výroby munice na území členských zemí EU

Týden.cz

Evropská komise plánuje kvůli válce na Ukrajině podpořit výrobu munice v členských zemích Evropské unie částkou 500 milionů eur (11,8 miliardy korun) ze společných fondů. Počítá s tím plán, který dnes představil eurokomisař pro vnitřní trh…

Jun 22

Ekonomové a další osobnosti kritizují přípravu na české předsednictví v EU

Týden.cz

Ekonomové, investoři a další osobnosti kritizují plánovaný rozpočet na předsednictví České republiky v Evropské unii i malou pozornost, kterou mu premiér a ministři věnují.

May 3

Evropská komise navrhuje rozšířit seznam zemí, odkud lze cestovat do EU

Evropská komise (EK) v pondělí doporučila, aby obyvatelé zahraničních zemí plně očkovaní proti covidu-19 nebo přijíždějící ze zemí s dobrou epidemickou situací mohli vstoupit na území EU bez dodatečných restrikcí.

Oct 31

České dráhy porušují antimonopolní pravidla Unie, upozorňuje Evropská komise

Evropská komise (EK) dospěla k předběžnému závěru, že České dráhy porušují antimonopolní pravidla, a to tím, že účtují ceny pod úrovní nákladů.

May 14

Evropská komise žaluje Rakousko u soudu EU

Evropská komise zažalovala Rakousko u Soudního dvora Evropské unie kvůli takzvané indexaci přídavků na děti pracujících cizinců. Podle ní je opatření diskriminační a v rozporu s unijním právem. Sdělila to mluvčí komise.

Aug 4

Evropská komise vytkla Česku několik věcí. Ministr má výhrady

Týden.cz

Evropská komise vytkla Česku zdlouhavé posuzování vlivů staveb na životní prostředí i způsob hospodaření se zemědělskou půdou. Uvedla to ve zprávě, kterou projednal Senát. Ministr životního prostředí Richard Brabec uvedl, že vláda měla k…

Jun 12

Evropská komise ztrojnásobí prostředky na ochranu hranic EU

Téměř ztrojnásobit chce v příštím dlouhodobém rozpočtu EU pro roky 2021 až 2020 Evropská komise prostředky vynakládané na správu hranic a řešení migrační problematiky.

Feb 14

Evropská komise nastínila možnosti dlouhodobého rozpočtu EU

Evropská komise představila různé možnosti dlouhodobého rozpočtu Evropské unie po roce 2020 včetně variant budoucího využívání peněz ze strukturálních a investičních fondů EU.

Jan 4

Evropská komise podala na Česko žalobu kvůli uprchlíkům

Evropská komise podala u Soudního dvora Evropské unie žalobu proti Česku, Maďarsku a Polsku kvůli jejich odmítání programu přerozdělování žadatelů o azyl.

Dec 9

Muslimové v Česku čelí útokům. Jsou vzdělanější než česká populace

Týden.cz

Muslimská komunita v Česku je mnohotvárnější a etnicky pestřejší, než jak ji vidí většinová společnost. Její členové se také liší v přístupu k víře a pravidlům.

Jul 6

Evropská komise vyšetřuje možný železniční kartel, údajně i v Česku

Evropská komise vyšetřuje několik železničních přepravců kvůli možným kartelovým dohodám. Komise ve středu oznámila, že koncem června uskutečnila ve vyšetřovaných firmách neohlášené prohlídky.

Mar 22

České bezpečnostní složky přešly kvůli Bruselu do pohotovosti

Týden.cz / Domácí

České bezpečnostní složky přešly po útocích v Belgii do pohotovosti, uvedl na twitteru ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). V souladu s krizovými plány začínají podle něj platit zvýšená bezpečnostní opatření.

Sep 26

Každé 40. dítě narozené v Česku nemá české občanství

Týden.cz / Domácí

Každé čtyřicáté dítě, které se v Česku v posledních deseti letech narodilo, nemělo české občanství. Od roku 2004 do loňska přišlo v ČR na svět 28.550 cizinců a cizinek.

Jul 15

České "ne" nezabralo. Brusel chce, aby za Řecko ručili všichni

Evropská komise navrhuje řešit okamžité finanční potřeby zadluženého Řecka ve výši asi sedmi miliard eur (asi 189 miliard korun) půjčkou ze staršího krizového fondu, který v minulosti společně vytvořily všechny země Evropské unie.

May 26

České plány s jádrem u soudu EU? Rakousko hrozí žalobou

Rakousko nevylučuje podání žaloby na Českou republiku u Soudního dvora Evropské unie kvůli plánům postavit nové reaktory. Zatím však Vídeň čeká na to, zda česká vláda pro takový projekt schválí státní podporu. Řekl to rakouský ministr…