English

Trump šokoval svět. Mayová mu volala, Macron lákal z USA vědce

Týden.cz

Britská premiérka Theresa Mayová dala v telefonátu s americkým prezidentem Donaldem Trumpem najevo zklamání z jeho rozhodnutí odstoupit od pařížské klimatické dohody. Smlouva je podle Mayové důležitá pro prosperitu a bezpečí příštích…

More from Týden.cz

Jun 7

Mayová už není lídryní britské Konzervativní strany

Britská premiérka Theresa Mayová oficiálně skončila jako vůdkyně vládních konzervativců. O své rezignaci informovala poslanecký klub strany známý jako Výbor 1922, který očekávaný vývoj potvrdil v tiskové zprávě.

Mar 12

Britští poslanci i na podruhé odmítli brexitovou dohodu Mayové

Dolní sněmovna britského parlamentu i při druhém hlasování odmítla dohodu o odchodu Spojeného království z Evropské unie, kterou s Bruselem vyjednala premiérka Theresa Mayová.

Feb 7

Ocitla se Mayová v pekle? Premiérka přešla dotaz mlčením

Britskou premiérku Theresu Mayovou při příchodu na čtvrteční jednání s předsedou Evropské komise Jeanem-Claudem Junckerem v Bruselu čekal dotaz novinářů, zda nynější stav považuje za peklo.

Jan 17

Plán B představí premiérka Mayová v pondělí

Týden.cz

Návrh dalšího postupu v otázce plánovaného odchodu Británie z Evropské unie představí premiérka Theresa Mayová britskému parlamentu příští pondělí. Potvrdila to Andrea Leadsomová, která organizuje vládní agendu v Dolní sněmovně

Dec 18

Brexit bez dohody? Kabinet Mayové zintenzivní jednání

Týden.cz

Sto a jeden den před odchodem Spojeného království z Evropské unie v úterý budou ministři britské vlády diskutovat o významném zintenzivnění příprav na brexit bez dohody.

Dec 15

Dohoda o brexitu je "mrtvá". A co teď? táží se členové kabinetu

Týden.cz

Většina členů britské vlády považuje brexitovou dohodu premiérky Theresy Mayové za mrtvou a otevřeně diskutuje o dalších možnostech, včetně nového referenda. Napsal to v sobotu britský deník The Times s odvoláním na své zdroje.

Dec 13

Kritik Mayové vyzval premiérku, aby znovu zvážila rezignaci

Konzervativní poslanec Jacob Rees-Mogg, který se stal jednou z hlavních tváří odpůrců premiérky Theresy Mayové, opět vyzval ministerskou předsedkyni, aby znovu zvážila odchod z funkce.

Dec 13

Premiérka Mayová netriumfovala, píše britský tisk

Týden.cz

Britská premiérka Theresa Mayová dokázala obhájit důvěru svých konzervativních poslanců, opozice proti ní ve vlastních řadách je ale příliš silná a poškozuje ji. Ve čtvrtečních vydáních se na tom shodla většina předních britských deníků.

Dec 12

Mayová ustála hlasování o nedůvěře. Zůstává premiérkou

Britská premiérka Theresa Mayová ustála hlasování poslanců své vlastní strany o nedůvěře, ve kterém se rozhodovalo, zda bude dál vůdkyní Konzervativní strany a potažmo i předsedkyní vlády. Informoval o tom poslanec Graham Brady, předseda…

Nov 14

Spokojená Mayová. Kabinet podpořil dohodu o brexitu

Britská premiérka Theresa Mayová získala podporu svých ministrů pro připravený text dohody o odchodu Británie z Evropské unie. Předsedkyně vlády to novinářům sdělila po zhruba pětihodinovém mimořádném zasedání kabinetu.

Oct 9

Mayová: Míč je na straně EU. Premiérka je pod tlakem

Britská premiérka Theresa Mayová v projevu v britském parlamentu opět položila důraz na vyjednání podmínek budoucího vztahu své země s Evropskou unií poté, co Británie evropský blok opustí. Znovu hovořila o tom, že brexit by mělo provázet…

Jun 11

"Dohoda o podpoře Mayové ještě není hotová"

Dohoda severoirských unionistů s britskými konzervativci o podpoře jejich menšinové vládě zatím nebyla dojednána. I když rozhovory byly zatím pozitivní, budou pokračovat příští týden.

Jun 1

"Mayová je lhářka," píseň napadající premiérku boří hitparády

UVNITŘ VIDEO: Píseň útočící na britskou premiérku boří britské hitparády. Ačkoliv se skladba umístila na přední příčky v žebříčku iTunes, rozhlasové stanice odmítly hit odvysílat.

Mar 13

Skotská premiérka trvá na referendu. Mayová je "proti"

Skotská první ministryně Nicola Sturgeonová chce příští týden požádat parlament o svolení, aby se mohlo konat nové referendum o nezávislosti Skotska.

Jan 19

Mayová: Po brexitu chceme ambiciózní dohodu s EU

Týden.cz / Byznys

Británie si přeje mít po brexitu "odvážnou a ambiciózní" obchodní dohodu s Evropskou unií. Prohlásila to na ekonomickém fóru v Davosu britská premiérka Theresa Mayová. Oznámila přitom, že v očekávání dohody s unii Británie již začala…

Oct 2

Brexit spustíme do konce března, řekla premiérka Mayová

Británie spustí článek 50 unijní smlouvy ohledně vystoupení z Evropské unie do konce března příštího roku. Řekla to stanici BBC premiérka Theresa Mayová. Při vyjednávání v následující dvouleté lhůtě o podmínkách odchodu Británie z unie…

Sep 20

Mayová: Ficova hrozba veta? Dohoda bude i v zájmu Slováků

Týden.cz

Britská premiérka Theresa Mayová odmítla pohrůžku svého slovenského kolegy Roberta Fica, že by země visegrádské čtyřky mohly vetovat dohodu o brexitu. Podle něho by tak učinily v případě omezení práv občanů těchto zemí na pobyt a práci v…

Jul 13

Británie má druhou premiérku. Camerona střídá Mayová

Do čela britské vlády nastoupila Theresa Mayová, která je po Margaret Thatcherové druhou ženou v tomto úřadu v dějinách Británie.

Jul 11

Nová premiérka Mayová: Udělám vše, aby se z brexitu stal úspěch

Britský premiér David Cameron ve středu odstoupí a uvolněné funkce se ujme nynější ministryně vnitra Theresa Mayová. Cameron to oznámil s tím, že Mayová má jeho plnou podporu.

Jul 11

Brity vyvede z EU Theresa Mayová. Její sokyně kandidaturu vzdala

Ministryně vnitra Theresa Mayová se nejspíš bez boje stane novou předsedkyní britské Konzervativní strany a příští britskou premiérkou. Šéf konzervativních poslanců Graham Brady totiž oznámil, že poté, co svou kandidaturu v pondělí stáhla…