English

Brusel si došlápne na Česko kvůli neochotě brát migranty

Evropská komise v úterý velmi pravděpodobně zahájí s Českou republikou, Polskem a Maďarskem řízení pro porušení unijní legislativy v souvislosti s takzvanými kvótami na uprchlíky.

More from Týden.cz / Zahraničí

Apr 2

Evropská komise se obává vývoje situace v Maďarsku

Evropská komise se znepokojením sleduje vývoj v Maďarsku, kde vláda získala v rámci nouzového stavu časově neohraničenou možnost řídit zemi pomocí dekretů.

May 15

Českem, Polskem a Maďarskem se začne zabývat soud EU

Soudní dvůr Evropské unie se začne zabývat žalobou Evropské komise na Česko, Polsko a Maďarsko kvůli jejich odmítání podílet se před několika lety na přerozdělování žadatelů o azyl z Řecka a Itálie podle stanovených kvót.

Feb 4

Kvůli závadnému hovězímu přiletí do Polska inspektoři Evropské komise

Do Polska přiletí v pondělí inspektoři Evropské komise, aby se na místě seznámili s případem porážení nemocných krav a následného prodeje jejich masa. Hovězí z problematických polských jatek se dostalo do řady členských zemí Evropské unie,…

Jan 24

Evropská komise stupňuje právní kroky proti Maďarsku

Evropská komise ve čtvrtek oznámila, že stupňuje právní kroky proti Maďarsku kvůli rozhodnutí Budapešti zavést tresty za podporu nelegální migrace.

Nov 14

Brexit? Česko, Polsko či Maďarsko mohou dostat tvrdý direkt

Týden.cz

Česko, Polsko a Maďarsko by mohly být těžce zasaženy plánovaným odchodem Británie z Evropské unie, a to kvůli výraznému poklesu finančních prostředků z EU, změnám v klíčových dodavatelských řetězcích a menšímu přílivu peněz od lidí z…

Jul 1

Po dementi z Česka, Maďarska a Polska panuje v CSU skepse

V bavorské Křesťanskosociální unii (CSU) panuje skepse ohledně změn v přístupu k migraci, na kterých se německá kancléřka Angela Merkelová dohodla s partnery v Evropské unii.

Jun 28

Evropská komise zažaluje Polsko, půjde o justiční reformu

Evropská komise (EK) zažaluje Polsko u unijního soudu, a to kvůli kontroverznímu zákonu, na jehož základě bude začátkem července nuceno odejít do důchodu asi 40 procent soudců polského nejvyššího soudu.

Jun 20

Evropská komise se i nadále obává situace v Polsku

Týden.cz

Přes pokračující dialog mezi Evropskou komisí a Varšavou hrozí podle názoru unijní exekutivy nadále jasné riziko vážného narušení kvality právního státu v Polsku.

Mar 1

Polsku hrozí porušení evropských hodnot, míní Brusel

V Polsku hrozí kvůli tamní justiční reformě jednoznačné riziko porušení evropských hodnot, včetně vlády práva, míní Evropský parlament. Vyplývá to z přijatého usnesení k měsíce se vlekoucímu sporu mezi EU a Varšavou o reformu soudního…

Jan 4

Evropská komise podala na Česko žalobu kvůli uprchlíkům

Evropská komise podala u Soudního dvora Evropské unie žalobu proti Česku, Maďarsku a Polsku kvůli jejich odmítání programu přerozdělování žadatelů o azyl.

Aug 31

Českem hozené "vidle" do kvót na migranty? Brusel analyzuje

Evropská komise nyní posuzuje odpovědi Maďarska, Polska a České republiky na její měsíc staré stanovisko v pokračujícím řízení kvůli přerozdělování žadatelů o azyl z Itálie a Řecka podle kvót. Podle mluvčí komise Tove Ernstové není nyní…

Jul 22

Maďarsko podpořilo Polsko. Označilo Evropskou komisi za inkvizici

Týden.cz

Maďarsko použije všechny právní prostředky, aby v Evropské unii prokázalo solidaritu s Polskem. Řekl to maďarský premiér Viktor Orbán v souvislosti s kontroverzním polským zákonem o nejvyšším soudu, který prosazuje národně-konzervativní…

Jul 19

Brusel ostře varoval Polsko kvůli reformě soudnictví

Poslední návrhy změn soudního systému v Polsku, které projednává polský parlament, výrazným způsobem zvyšují ohrožení vlády práva v zemi, domnívá se Evropská komise. Informoval o tom její první místopředseda Frans Timmermans.

Jun 13

Brusel si došlápne na Česko kvůli neochotě brát migranty

Evropská komise v úterý velmi pravděpodobně zahájí s Českou republikou, Polskem a Maďarskem řízení pro porušení unijní legislativy v souvislosti s takzvanými kvótami na uprchlíky.

Jun 12

Česko čeká trest kvůli nedodržování migračních kvót

Týden.cz / Domácí

UVNITŘ ANKETA. Evropská komise v úterý kvůli porušení unijní legislativy zahájí řízení s Českou republikou, Polskem a Maďarskem za nedodržování migračních kvót.

May 16

Brusel: Česko patří mezi nejhorší v dodržování kvót

Týden.cz

Evropská komise v úterý upozorní Českou republiku na její nedostatečný přístup k unijnímu programu přerozdělování žadatelů o azyl podle kvót. V nejnovější zprávě o průběžnému stavu programu, kterou by komise měla dnes zveřejnit ve…

Mar 23

Polsko nebude kvůli útokům v Bruselu brát migranty

Polsko od nynějška přestává na svém území přijímat uprchlíky v rámci programu přerozdělení migrantů v Evropské unii. V reakci na úterní teroristické útoky v Bruselu to řekla premiérka Beata Szydlová.

Jan 3

Uvalíme nucený dohled! Brusel hrozí Polsku kvůli válce o média

Týden.cz

Eurokomisař Günther Oettinger pohrozil Varšavě, že komise vyvolá proti Polsku mimořádnou proceduru pro porušení základních hodnot EU. Německý politik tak reagoval na čtvrteční schválení sporné novely zákona o veřejnoprávních médiích v…

Sep 23

Slovensko podá žalobu kvůli kvótám. Česko už nechce dělat potíže

Týden.cz

Slovensko podá u soudu Evropské unie žalobu proti rozhodnutí o přerozdělování uprchlíků v členských zemích společenství na základě kvót. Novinářům to ve středu řekl premiér Robert Fico.

Sep 21

Úleva pro Česko? Brusel couvá od povinných kvót na migranty

Týden.cz

UVNITŘ ANKETA. Povinné kvóty k přerozdělování migrantů v rámci Evropské unie možná nebudou. Podle blogu listu Financial Times s nimi totiž nepočítá aktuální návrh dohody pro úterní jednání ministrů vnitra členských zemí EU, na němž pracují…