English

Spor o irské hranice: zpomalí vyjednávání o brexitu?

Spor o budoucí podobu hranice mezi Irskem a Severním Irskem, která se po odchodu Británie z Evropské unie stane vnější hranicí EU, nabírá na síle. Vláda v Dublinu požaduje garance, že hranice zůstane i po brexitu propustná, jinak hrozí, že…

More from Týden.cz / Zahraničí

Oct 2

Británie podle velvyslance usiluje o dohodu s EU o brexitu

www.tyden.cz

Britská vláda se snaží dosáhnout dohody s Evropskou unií o brexitu a kdyby se podařilo najít alternativu k takzvané irské pojistce, britský parlament by dohodu schválil.

Aug 30

Johnson: Británie bude s EU o brexitu jednat dvakrát týdně

Britští vyjednavači budou s činiteli Evropské unie v nadcházejícím měsíci jednat dvakrát týdně s cílem přepracovat brexitovou dohodu, kterou britský parlament třikrát odmítl. Ve čtvrtek to podle agentury Reuters řekl britský premiér Boris…

Nov 25

"Střeva" brexitu: hlavní body dohody o odchodu Británie z EU

Premiéři a prezidenti 27 zemí Evropské unie v neděli podpořili návrh dohody o odchodu Británie z EU i politickou deklaraci o budoucích vztazích.

Aug 28

Odchod z EU bez dohody? Jedná se o taktiku, zní z Irska

Pravděpodobnost, že Británie opustí Evropskou unii bez uzavření dohody o podmínkách rozluky, je podle irského ministra zahraničí Simona Coveneyho velmi malá.

Jul 9

Británie skončí po brexitu jako kolonie EU, varoval Johnson

Britský ministr zahraničí Boris Johnson ve svém rezignačním dopise adresovaném premiérce Therese Mayové varoval, že se Británie stane po brexitu kolonií Evropské unie.

Mar 8

Tusk čeká na návrhy Británie ohledně budoucí hranice v Irsku

Předseda Evropské rady Donald Tusk čeká na návrhy Británie ohledně toho, aby po jejím odchodu z EU nebyly obnoveny kontroly na hranici mezi Irskem a Severní Irskem.

Nov 30

Jednání s EU. Británie klade důraz na dohodu o hranici s Irskem

Británie se v jednáních o brexitu blíží dohodě s Evropskou unií o režimu na hranici mezi Irskem a Severním Irskem. Zástupci Londýna tento týden předložily návrhy, které mají zabránit vzniku "tvrdé hranice" mezi Severním Irskem a Irskem.

Aug 16

Jednání o vztahu Británie a EU po brexitu prý bude odloženo

Jednání o vztahu mezi Spojeným královstvím a Evropskou unií po odchodu Británie z osmadvacítky bude zřejmě nutné odložit na prosinec.

Jun 15

EU a Británie se dohodly. Jednání o brexitu brzy začne

Evropská unie a Británie se oficiálně dohodly, že jejich vyjednávači Michel Barnier a David Davis zahájí rozhovory o britském odchodu z EU v pondělí 19. června.

Mar 29

Británie spouští odchod z EU. Co bude s přistěhovalci?

Výběr hlavních událostí kolem chystaného britského odchodu z Evropské unie.

Feb 8

Další krok k brexitu. Poslanci posvětili vyjednávání o odchodu z EU

Poslanci Dolní sněmovny britského parlamentu ve třetím, závěrečném čtení schválili návrh zákona, který vládě premiérky Theresy Mayové umožní aktivovat článek 50 lisabonské smlouvy, a zahájit tak jednání o odchodu Británie z Evropské unie.

Jun 27

Cameron: Británie je dál součástí EU, vystoupení ale řešíme

Týden.cz

Britský premiér David Cameron považuje aktivaci článku 50 unijní smlouvy, který řeší vystoupení z Evropské unie, za suverénní rozhodnutí. Po jednání britské vlády to oznámil Cameronův úřad s tím, že Spojené království až do svého odchodu…

Jun 15

Steinmeier: Odchod Británie z EU by uvrhl Evropu do další krize

Odchod Británie z osmadvacítky by Evropu uvrhl do další krizové situace, kterou by nebylo jednoduché zvládnout. Uvedl to v Berlíně německý ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier po schůzce se šéfem české diplomacie Lubomírem Zaorálkem.

May 9

Odchod Británie z EU ohrozí mír v Evropě, varuje Cameron

Týden.cz

Britský premiér David Cameron varoval před izolacionismem a řekl, že případné vítězství zastánců odchodu Británie z unie v červnovém referendu by ohrozilo mír v celé Evropě.

Jan 31

Cameron a Tusk se nedohodli na reformě vztahu Británie s EU

Rámcovou dohodu o reformě vztahu Británie s Evropskou unií se zatím uzavřít nepodařilo.

Jan 18

Duda: Odchod Británie z EU? To by mohlo znamenat kolaps

Týden.cz

Polsko si přeje, aby Velká Británie v Evropské unii zůstala, řekl dnes v Bruselu polský prezident Andrzej Duda. Odchod ostrovní země by podle něj vedl k velké krizi a možná až kolapsu EU. Změna podoby vzájemných vztahů, o které Londýn…

Nov 12

Odchod Británie z EU by byl ztrátou pro všechny

Evropský tisk v reakci na požadavky britského premiéra Davida Camerona na reformu Evropské unie vesměs konstatuje, že by britský odchod z unie byl ztrátou pro všechny. Cameron pohrozil, že odchod v referendu podpoří, pokud unie jeho…

Nov 10

Cameron chce reformu EU, jinak Británie odejde

Týden.cz

Britský premiér David Cameron v úterý oznámí požadavky reforem Evropské unie, které budou podmínkou pro setrvání Británie v unii. Měl by tak učinit v dopise předsedovi Evropské rady Donaldu Tuskovi. Dopis má připravit cestu k podrobným…

Nov 9

Cameron: Chce to reformu EU, jinak Británie nezůstane

Pokud Evropská unie chce, aby Británie zůstala jejím členem, musí být v budoucnu flexibilnější, řekl v pondělí britský premiér David Cameron. Zdůraznil, že svá slova ohledně možného odchodu své země z unie myslí "smrtelně vážně".

May 29

Cameron: EU najde způsob, jak splnit britské požadavky

Evropská unie umí být flexibilní a dokáže najít řešení pro splnění britského požadavku na změnu vztahů mezi Londýnem a Bruselem. Při návštěvě Berlína to na tiskové konferenci řekl britský premiér David Cameron. Německá kancléřka Angela…