English

Napětí v Íránu. Demonstranti chtějí, aby armáda opustila Sýrii

Týden.cz

V uplynulém týdnu Íránem otřásly demonstrace motivované především nedostatkem pracovních míst a vysokými životními náklady.

More from Týden.cz

Apr 1

Írán: Při útoku Izraele na konzulát v Damašku zemřeli dva íránští generálové

Íránské revoluční gardy uvedly, že dnešní útok na íránský konzulát v syrském hlavním městě Damašku zabil dva generály a pět důstojníků této vojenské organizace. Informovala o tom agentura AP s odvoláním na oficiální komuniké. Teherán dříve…

Jan 13

Do demonstrantů jsme ostrými nestříleli, tvrdí Írán

Týden.cz

Íránská policie zasahovala slzným plynem i ostrou municí proti nedělní demonstraci pořádané kvůli sestřelení ukrajinského letadla u Teheránu. Tvrdí to účastníci, kteří to dokládají záběry z protestu, jež se v neděli večer objevily na…

Apr 23

Americká armáda je v Íránu oficiálně považována za teroristy

Íránský parlament schválil zákon, který označuje armádu Spojených států za teroristickou. Informoval o tom server televize Al-Džazíra.

Jan 21

Izraelská armáda přiznala ostřelování íránských cílů v Sýrii

Izraelská armáda v noci na pondělí oznámila, že ostřelovala íránské cíle v Sýrii. V prohlášení zároveň varovala syrskou vládu, aby neútočila na izraelské území.

Jan 14

Írán popřel tvrzení Izraele o stovkách úderů v Sýrii

Íránské ministerstvo zahraničí popřelo tvrzení izraelského premiéra Benjamina Netanjahua, že Izrael za poslední dva roky zasáhl "stovky" íránských cílů v Sýrii. Teherán rovněž odmítl informace o své vojenské přítomnosti v regionu,…

Sep 3

Můžeme zasáhnout íránská zařízení v Iráku, vyhrožuje Izrael

Izrael je schopen zasáhnout íránská vojenská zařízení v Iráku stejně, jako to udělal v Sýrii. Podle agentury Reuters to řekl izraelský ministr obrany Avigdor Lieberman. V uplynulých měsících se napětí mezi úhlavními nepřáteli - Íránem a…

Aug 22

Americký útok na Írán? Odnesou to i s Izraelem, hrozil duchovní

Pokud Spojené státy zaútočí na Írán, tak se terčem protiútoku stanou Spojené státy a Izrael. Podle agentury Reuters to řekl vysoce postavený íránský duchovní Ahmad Chátamí. Mezi USA a Íránem se v uplynulých měsících vyostřilo napětí.

Jul 23

Izrael nepřijal ruský návrh o íránských silách působících v Sýrii

Izrael odmítl ruský návrh, aby se íránské síly působící v Sýrii držely 100 kilometrů od izraelsko-syrské hranice na Golanech.

May 28

Pakt o neútočení. Írán a Izrael jednaly v Jordánsku o Sýrii

Představitelé Íránu a Izraele spolu údajně minulý týden tajně jednali skrze prostředníka v Jordánsku. Oba státy se domluvily, že do očekávaných bojů na jihu Sýrie nebudou zasahovat. Informaci s odkazem na nejmenovaný zdroj v pondělí…

May 11

Izrael se chystá na odvetu za útok na íránská zařízení v Sýrii

Bezpečnostní opatření kolem izraelských zastupitelských úřadů a židovských institucí ve světě byla zpřísněna kvůli možné odvetné akci Íránu za čtvrteční izraelské útoky na íránská zařízení v Sýrii.

May 10

Mezi Íránem a Izraelem vládne napětí. Rusko žádá o zdrženlivost

Spojené státy ve čtvrtek odsoudily a označily za provokativní raketový útok íránských jednotek v Sýrii na izraelské cíle na Golanských výšinách

May 8

Sýrie hlásí izraelský nálet, Izrael přesuny íránských sil v Sýrii

Izraelské vojenské letectvo podniklo nálet na cíle jižně od syrské metropole Damašku, informovala večer syrská státní televize, podle níž se protiletecké obraně podařilo sestřelit dvě rakety. Izrael předtím projevil znepokojení nad…

Apr 8

Izraelský tank střelbou zaháněl demonstranty

Týden.cz

Izraelský tank v neděli 8. 4. vypálil střelu na tři muže, kteří přešli z Pásma Gazy na izraelské území. Palestinci u hranice uspořádali minulé dva pátky demonstrace, při nichž přišlo o život přes třicet demonstrantů.

Feb 10

Izraelská armáda útočila v Sýrii na 12 cílů syrské armády a Íránu

Syrská protivzdušná obrana zasáhla proti izraelskému útoku na syrskou základnu a zasáhla několik letadel. S odvoláním na syrskou armádu to oznámila syrská státní televize. Izraelská armáda tvrdí, že sestřelila íránské bezpilotní letadlo a…

Jan 26

Írán velí v Sýrii 82 tisícům ozbrojenců! tvrdí Izrael

Írán ze Sýrie vytváří největší vojenskou základnu světa a jeho cílem je destabilizovat region, ohrozit Izrael a terorizovat svobodný svět. V Radě bezpečnosti OSN to tento týden prohlásil izraelský vyslanec při OSN Danny Danon.

Jan 5

Napětí v Íránu. Demonstranti chtějí, aby armáda opustila Sýrii

Týden.cz

V uplynulém týdnu Íránem otřásly demonstrace motivované především nedostatkem pracovních míst a vysokými životními náklady.

Nov 13

Zemětřesení v Íránu a Iráku má už přes 400 obětí

Na 407 stoupl v Íránu počet obětí nedělního zemětřesení, které mělo epicentrum na irácko-íránském pomezí. Dalších zhruba 6700 lidí utrpělo zranění. S odkazem na íránský výbor pro řešení krizových situací o tom informovala agentura Tasním.

Mar 26

Írán uvalil sankce na americké firmy, podporovaly Izrael

Týden.cz / Byznys

Írán zavedl sankce proti 15 americkým společnostem za jejich údajnou podporu Izraele a "teroristických akcí tohoto režimu". S odvoláním na prohlášení íránského ministerstva zahraničí o tom informovala státní agentura Irna.

Dec 21

Hizballáh v Sýrii používá americkou výzbroj, zní z Izraele

www.tyden.cz

Izrael získal informaci, že libanonská šíitská skupina Hizballáh v Sýrii používá obrněná vozidla, která USA dodaly libanonské armádě.

Sep 21

Írán reaguje na dohodu USA a Izraele: posílí svou armádu

Po uzavření dohody o americké vojenské pomoci Izraeli je Írán ještě více odhodlaný posílit svou armádu. Prohlásil to íránský generál Mohammad Bagherí. Washington poskytne Izraeli během deseti let celkem 38 miliard dolarů.