English

Další mírový krok. Šéf diplomacie KLDR přiletěl do Švédska

Týden.cz

Do Švédska ve čtvrtek přímým letem z Pekingu přicestoval na dvoudenní návštěvu severokorejský ministr zahraničí Ri Jong-ho.

More from Týden.cz

Jul 8

Do KLDR přeběhl syn bývalého jihokorejského šéfa diplomacie

S přáním trvale se usadit v Severní Koreji dorazil do Pchjongjangu syn bývalého jihokorejského ministra zahraničí, který v minulosti společně s manželkou rovněž uprchl do KLDR.

May 9

Diplomacie netřeba. Severní Korea odpálila další střelu

Týden.cz

Severní Korea ve čtvrtek pravděpodobně odpálila dvě rakety krátkého doletu, z nichž jedna urazila vzdálenost 420 kilometrů a druhá 270 kilometrů. Informovala o tom jihokorejská armáda. Jedná se o druhý obdobný zbrojní test KLDR za necelý…

Mar 2

Kim Čong-un se vrací do KLDR

Severokorejský vůdce Kim Čong-un strávil poslední den v Hanoji, kde po skončení neúspěšného summitu s americkým prezidentem Donaldem Trumpem od čtvrtka pokračovala jeho státní návštěva Vietnamu. Nyní je Kim již na cestě zpět do KLDR.

Aug 25

Jihokorejská diplomacie lituje odložení cesty Pompea do KLDR

Jihokorejská diplomacie označila za nešťastné rozhodnutí amerického prezidenta Donalda Trumpa, který dal svému ministru zahraničí Mikeovi Pompeovi pokyn, aby odložil cestu do Severní Koreje plánovanou na příští týden.

Jul 31

KLDR jednala s Jižní Koreou. Zásadní oznámení se nečekají

Generálové z Jižní Koreje a KLDR jednali v demilitarizované zóně mezi oběma Korejemi. Cílem setkání bylo snížit napětí na Korejském poloostrově. S odkazem na sdělení jihokorejského ministerstva obrany o tom informovala agentura AP.

Jun 28

Kvůli vraždě Kim Jong-nama stojí před soudem dvě ženy

Malajsijský soud vyslechl závěrečnou řeč obžaloby v případě Indonésanky a Vietnamky, které jsou obviněné, že loni 13. února zavraždily Kim Jong-nama, bratra severokorejského vůdce Kim Čong-una.

Apr 30

Nejbližší spojenec. Šéf čínské diplomacie se vydá do KLDR

Čínský ministr zahraničí Wang I přijede tento týden do Severní Koreje, oznámilo podle agentury AFP čínské ministerstvo zahraničí. Návštěva se uskuteční po historickém summitu Jižní Koreje a KLDR minulý pátek.

Apr 19

Protijaderná skupina ICAN chválí Jižní Koreu za jednání s KLDR

Mezinárodní kampaň za zrušení jaderných zbraní (ICAN), jež za svůj boj proti jaderným arzenálům loni získala Nobelovu cenu za mír, ve čtvrtek ocenila Jižní Koreu za její podíl na vyjednávání mezi Spojenými státy a KLDR.

Apr 8

KLDR je připravena jednat o denuklearizaci

Týden.cz

KLDR poprvé sdělila Spojeným státům, že je připravena jednat o denuklearizaci Korejského poloostrova na setkání severokorejského vůdce Kim Čong-una s americkým prezidentem Donaldem Trumpem. Řekl to nejmenovaný americký představitel.

Mar 15

Další mírový krok. Šéf diplomacie KLDR přiletěl do Švédska

Týden.cz

Do Švédska ve čtvrtek přímým letem z Pekingu přicestoval na dvoudenní návštěvu severokorejský ministr zahraničí Ri Jong-ho.

Feb 25

KLDR je ochotna jednat s USA i Jižní Koreou, tvrdí Soul

Severní Korea je ochotna jednat se Spojenými státy a zlepšit vzájemné vztahy, uvedl úřad prezidenta Jižní Koreje. Prohlášení vydal poté, co se jihokorejský prezident Mun Če-in setkal se severokorejskou delegací KLDR, která přijela na…

Feb 10

KLDR pozvala jihokorejského prezidenta na jednání s Kim Čong-unem

Jihokorejský prezident Mun Če-in přijal v prezidentském paláci v Soulu delegaci vysokých představitelů KLDR, včetně sestry severokorejského diktátora Kim Čong-una.

Feb 5

Delegaci KLDR povede Kim Jong-nam. Soul chce celé hry jednat

Týden.cz

Politickou delegaci Severní Koreje, která v nadcházejícím týdnu u příležitosti začátku zimních olympijských her přicestuje do Jižní Koreje, povede formálně nejvyšší představitel KLDR, předseda stálého výboru Nejvyššího lidového shromáždění…

May 10

Jižní Korea má nového prezidenta, je ochotný navštívit KLDR

Týden.cz

Novým jihokorejským prezidentem se stal liberál Mun Če-in. Po sečtení všech hlasů to uvedla místní volební komise. Liberální politik už v parlamentu složil i slavnostní přísahu, a oficiálně se tak ujal své funkce. V proslovu následně uvedl…

Jan 13

Jižní Korea varovně střílela na bezpilotní letoun KLDR

www.tyden.cz

Jižní Korea vypálila varovné výstřely na údajný severokorejský bezpilotní letoun, který byl spatřen na společné hranici. Jde o další vyostření vzájemných vztahů po severokorejském jaderném testu, který Pchjongjang uskutečnil minulý týden.

Jan 7

Jižní Korea obnoví propagandistické vysílání na hranici s KLDR

Jižní Korea v pátek obnoví propagandistické vysílání z tlampačů na hranici se Severní Koreou. Soul uvedl, že jde o odvetné opatření po oznámení Pchjongjangu, že KLDR úspěšně otestovala miniaturizovanou vodíkovou bombu.

Nov 20

Dohoda. KLDR a Jižní Korea projednají zmírnění napětí

www.tyden.cz

KLDR v pátek navrhla uspořádat příští týden jednání s Jižní Koreou, s níž má od srpnové eskalace napětí velmi vyhrocené vztahy. Jednání by podle mohlo připravit schůzku předních činitelů, první od zmíněného letního konfliktu.

Aug 25

Jižní Korea vypnula tlampače s propagandou proti KLDR

Jižní Korea vypnula mohutné tlampače, které vysílaly do KLDR jihokorejskou propagandu. Splnila tak svou část dohody, kterou v pondělí obě země uzavřely ve snaze zmírnit napětí na Korejském poloostrově.

Aug 10

Jižní Korea: KLDR nás provokuje, tvrdě zaplatí

Jižní Korea obvinila sousední KLDR, že její vojáci v hraničním demilitarizovaném pásmu umístili miny a ty minulý týden zmrzačily dva jihokorejské vojáky. Soul pohrozil komunistickému režimu v Pchjongjangu, že na jeho činy tvrdě odpoví.

Dec 20

Jižní Korea se přidala k obvinění KLDR z hackerských útoků

www.tyden.cz

Jižní Korea se připojila k americkému obvinění Severní Koreje, že stojí za útokem na počítačové servery filmové společnosti Sony Pictures. Soul v této souvislosti připomněl podobné útoky proti jihokorejským bankám a médiím z loňského roku.…