English

EU od konference k Sýrii čeká peníze i podporu politického řešení

Týden.cz

Mezinárodní dárci by se měli příští týden v Bruselu zavázat, že na pomoc milionům syrských uprchlíků přímo v zemi i v okolních státech poskytnou nejméně stejně jako loni, kdy se sešly nabídky za 5,6 miliardy eur (přes 140 miliard korun).

More from Týden.cz

Mar 23

Islámský stát (IS) ovládal v Iráku a Sýrii území o rozloze Maďarska

Základní údaje o teroristické organizaci Islámský stát (IS), která byla před pěti lety (23. března) poražena na posledním zbytku svého území na východě Sýrie (to znamenalo definitivní konec samozvaného chalífátu, který IS vyhlásil v červnu…

Mar 23

Další koalice. Do voleb jde Aliance pro budoucnost

Týden.cz / Domácí

Půl roku před volbami se do koalic nesdružují jen větší strany, ale také ty mimoparlamentní. Probojovat se do příští sněmovny hodlá nové uskupení Aliance pro budoucnost, jejímiž členy jsou zatím politici bývalé Občanské demokratické…

Dec 3

Teroristé z IS ohrožují Kurdy v Iráku

Teroristická organizace Islámský stát (IS), poražená v Iráku už před dvěma lety, nyní ohrožuje vesničany v iráckých kurdských oblastech

Aug 7

Islámský stát v Sýrii i Iráku obnovuje síly

Teroristická organizace Islámský stát využívá stahování amerických vojáků ze Sýrie, aby tam obnovila své síly. Uvádí to poslední pravidelná zpráva generálního inspektora pro ministerstvo obrany USA, který dohlíží na operace Pentagonu.

Jun 2

Trest smrti pro další dva Francouze bojující za Islámský stát

Týden.cz

Irácký soud v neděli odsoudil k trestu smrti další dva francouzské občany za příslušnost k teroristické organizaci Islámský stát (IS). Hrdelní trest tak během týden trvajícího procesu vynesl už nad devíti francouzskými džihádisty a jedním…

Aug 29

Arabská koalice bojující v Jemenu zkritizovala zprávu OSN

Arabská koalice v čele se Saúdskou Arábii, která bojuje proti šíitským povstaleckým Húsíům v Jemenu, ve středu zkritizovala novou zprávu o Jemenu, kterou zpracovali experti pověření OSN. Podle Rijádu je zpráva nepřesná.

Jul 25

Islámský stát v Iráku se chová jako guerilla

Týden.cz

Teroristická organizace Islámský stát, jejíž porážku v Iráku loni oznámila irácká vláda, začala využívat partyzánskou taktiku s cílem podlomit autoritu úřadů. V uplynulých měsících se tak znásobil počet vražd a únosů.

May 19

Aliance klerika Sadra vyhrála parlamentní volby v Iráku

Politický blok vlivného šíitského duchovního Muktady Sadra zvítězil v parlamentních volbách, které se v Iráku konaly před týdnem. Sadrova protiamerická aliance, která se staví proti íránskému vlivu v zemi, bude mít v parlamentu 54 křesel.

Mar 1

Irák odhlasoval rezoluci o opuštění vojsk mezinárodní koalice

Irácký parlament odhlasoval rezoluci, která žádá vládu, aby stanovila termín, do nějž z Iráku odejdou vojska mezinárodní koalice, jež bojovala proti radikálům z Islámského státu (IS).

Feb 13

Tillerson chce, aby koalice bojující proti IS nyní pomáhala Iráku

Americký ministr zahraničí Rex Tillerson požádal členské státy koalice bojující spolu se Spojenými státy proti teroristické organizaci Islámský stát (IS), aby se zapojily do obnovy Iráku.

Sep 1

Mezinárodní koalice přiznává 685 civilních obětí v Iráku a Sýrii

Mezinárodní letecká koalice vedená Spojenými státy, která pomáhá v boji proti samozvanému Islámskému státu (IS) v Iráku a Sýrii, oznámila, že si její nálety vyžádaly mezi civilisty o 61 životů více, než se původně předpokládalo.

Aug 26

IS se přihlásil k zodpovědnosti za útok v Bruselu

Teroristická organizace Islámský stát se dnes přihlásila k zodpovědnosti za páteční útok v centru belgické metropole Bruselu. Útočník v pátek napadl nožem vojenskou hlídku, která ho zastřelila. Agentura Amak, kterou islamisté využívají…

Jun 2

Koalice: Při úderech na IS zahynulo v Sýrii a Iráku 484 civilistů

Od zahájení úderů koalice pod vedením Spojených států na pozice radikálů z Islámského státu (IS) v Sýrii a Iráku v roce 2014 zahynulo pravděpodobně 484 civilistů.

May 25

NATO se zapojí do široké koalice bojující proti IS

Týden.cz

Severoatlantická aliance se jako organizace stane součástí mezinárodní koalice bojující v Iráku a Sýrii s teroristickou organizací Islámský stát (IS).

Jul 21

Islámský stát kontroluje desetinu území Iráku

Osvobození severoiráckého Mosulu je dosažitelné, ale operaci je třeba pečlivě připravit. Ve Washingtonu to řekl zmocněnec USA v koalici, která bojuje proti Islámskému státu (IS), Brett McGurk.

Jun 23

Mezi jednotkami bojujícími proti IS panují neshody

V Sýrii se zvyšuje napětí mezi opozičními skupinami bojujícími proti radikálům z takzvaného Islámského státu (IS).

Jan 26

Auditoři: Brusel nebyl při záchraně členských zemí konzistentní

Týden.cz / Byznys

Způsob, jakým Evropská komise prováděla záchranné programy pro členské státy zasažené finanční krizí byl "všeobecně slabý" a nekonzistentní. Uvedl to Evropský účetní dvůr (ECA).

Jan 2

Britským vojákům bojujícím v Iráku hrozí stíhání i za vraždy

Některým britským vojákům, kteří bojovali za války v Iráku, hrozí trestní stíhání za různé zločiny včetně vražd. Sdělil to šéf zvláštního vyšetřovacího týmu IHAT Mark Warwick. Počet údajných obětí členů britské armády se podle něj oproti…

Aug 23

Desítky mrtvých vojáků při útoku Islámského státu v Iráku

www.tyden.cz

Po útoku ozbrojenců z hnutí Islámský stát padlo v neděli v západoirácké provincii Anbár dalších nejméně 23 iráckých vojáků a členů místních provládních milic.

Feb 9

Irák chystá pozemní ofenzivu proti Islámskému státu

www.tyden.cz

Irácké síly v nejbližších týdnech podniknou pozemní ofenzivu proti Islámskému státu. V neděli to v jordánském Ammánu prohlásil americký koordinátor mezinárodní koalice proti IS John Allen. Koalice vedená Američany má operaci poskytnout…