English

OTÁZKY A ODPOVĚDI: Může Řecko vůbec někdy splatit dluhy?

Týden.cz

Situace okolo splátek dluhů Řecka věřitelům se před klíčovým nedělním summitem členských států Evropské unie mění tak rychle, až se dá snadno zapomenout na základní otázky. Kde se problémy vzaly? Jaké výše dluhy dosahují, komu se mají…

More from Týden.cz

May 14

Evropská komise žaluje Rakousko u soudu EU

Evropská komise zažalovala Rakousko u Soudního dvora Evropské unie kvůli takzvané indexaci přídavků na děti pracujících cizinců. Podle ní je opatření diskriminační a v rozporu s unijním právem. Sdělila to mluvčí komise.

Apr 17

Evropská komise a státy EU nebrání technologiím Huawei

Týden.cz / Byznys

Evropská komise vydala letos 29. ledna soubor nástrojů ke zmírnění rizik, tzv. EU Toolbox on 5G Cybersecurity. Do 30. dubna musejí členské státy přijmout první opatření plynoucí z Toolboxu. Státy EU si podle Evropské komise mohou samy…

Apr 1

Audit ke střetu zájmů Babiše: Evropská komise prodloužila termín pro odpověď

Evropská komise prodloužila termín pro odpověď na audit ohledně střetu zájmů premiéra Andreje Babiše (ANO) o dva měsíce, tedy do 5. června.

Aug 11

Salvini: Itálie neuvažuje o odchodu z eurozóny

Týden.cz

O odchodu Itálie z eurozóny se neuvažovalo a neuvažuje. Novinářům to dnes řekl šéf krajně pravicové strany Liga Matteo Salvini.

May 7

Komise snížila odhad letošního růstu ekonomiky EU i eurozóny

Týden.cz / Byznys

Evropská komise (EK) mírně snížila odhad letošního růstu ekonomiky eurozóny i celé Evropské unie. V EU by se měl hrubý domácí produkt (HDP) podle nové prognózy zvýšit o 1,4 procenta a v eurozóně o 1,2 procenta.

Mar 31

Zeman: Evropská komise by si neměla hrát na vládu EU

Týden.cz / Domácí

Evropská komise by si podle podle prezidenta Miloše Zemana neměla hrát na vládu EU, ale měla by poskytovat pouze úřednický servis. Skutečnou unijní vládu by měla představovat Evropská rada, která je složena zejména z předsedů vlád a hlav…

Jun 12

Evropská komise ztrojnásobí prostředky na ochranu hranic EU

Téměř ztrojnásobit chce v příštím dlouhodobém rozpočtu EU pro roky 2021 až 2020 Evropská komise prostředky vynakládané na správu hranic a řešení migrační problematiky.

Feb 14

Evropská komise nastínila možnosti dlouhodobého rozpočtu EU

Evropská komise představila různé možnosti dlouhodobého rozpočtu Evropské unie po roce 2020 včetně variant budoucího využívání peněz ze strukturálních a investičních fondů EU.

Nov 30

Jednání s EU. Británie klade důraz na dohodu o hranici s Irskem

Británie se v jednáních o brexitu blíží dohodě s Evropskou unií o režimu na hranici mezi Irskem a Severním Irskem. Zástupci Londýna tento týden předložily návrhy, které mají zabránit vzniku "tvrdé hranice" mezi Severním Irskem a Irskem.

Nov 9

Evropská komise zlepšila výhled růstu ekonomiky EU

Týden.cz / Byznys

Evropská komise zlepšila výhled vývoje ekonomiky Evropské unie. Ve své pravidelné podzimní makroekonomické předpovědi uvedla, že letošní růst hrubého domácího produktu (HDP) dosáhne 2,3 procenta, zatímco na jaře počítala s růstem o 1,9…

May 23

Dohodu o pomoci Řecku ministři financí eurozóny ještě "neupekli"

Týden.cz / Byznys

Ministři financí členských zemí eurozóny se v pondělí nedokázali dohodnout na uvolnění další části finanční pomoci pro silně zadlužené Řecko.

Jul 29

Řecko a Itálie získá 11 milionů eur jako pomoc od Evropské komise

Týden.cz / Byznys

Evropská komise rozhodla o poskytnutí 11 milionů eur (téměř 300 milionů korun) pro Řecko a Itálii. Peníze z Fondu vnitřní bezpečnosti (ISF) mají Řecku pomoci zlepšit především registraci migrantů a Itálii námořní vyhledávací a záchranné…

Dec 15

Babiš: Řecko nepatří do eurozóny ani do "schengenu"

Týden.cz / Byznys

Řecko podle ministra financí a šéfa hnutí ANO Andreje Babiše nepatří do eurozóny ani do schengenského prostoru volného pohybu osob.

Nov 13

Evropská komise: Migrační krizi EU bez Turecka nevyřeší

Týden.cz / Domácí

Uprchlickou krizi Evropská unie nevyřeší bez Turecka, ale ani Turecko uprchlíky nezvládne bez spolupráce s unií. Řekl to místopředseda Evropské komise (EK) Frans Timmermans při zahájení druhého dne Pražského evropského summitu (PES), na…

Jul 17

Evropská komise projedná záchranný program s Řeckem

Týden.cz / Byznys

Evropská komise začne jednat s Řeckem o detailech třetího záchranného programu ze záchranného fondu Evropský stabilizační mechanismus, uvedl místopředseda komise pro euro Valdis Dombrovskis poté, co začátek jednání formálně odsouhlasily…

Jul 13

Klaus: Pusťte Řecko z eurozóny

Týden.cz

Exprezident Václav Klaus napsal exkluzivně pro pondělní vydání časopisu TÝDEN komentář k problematice Řecka. On-line deník TÝDEN.CZ přináší celé jeho znění.

Jul 11

OTÁZKY A ODPOVĚDI: Může Řecko vůbec někdy splatit dluhy?

Týden.cz

Situace okolo splátek dluhů Řecka věřitelům se před klíčovým nedělním summitem členských států Evropské unie mění tak rychle, až se dá snadno zapomenout na základní otázky. Kde se problémy vzaly? Jaké výše dluhy dosahují, komu se mají…

Jun 29

Země eurozóny: Jsme ochotny s Řeckem jednat

Jednání s Řeckem o jeho záchraně před bankrotem a odchodem z eurozóny lze kdykoli obnovit. Řekli to v pondělí vládní činitelé Francie a Španělska. Nová jednání s Aténami nevyloučila ani německá kancléřka Angela Merkelová.

Jun 18

Tusk svolal mimořádné jednání lídrů eurozóny k Řecku

Prezidenti a premiéři zemí platících eurem se kvůli vrcholící řecké krizi mimořádně sejdou v pondělí večer v Bruselu. Schůzku svolal předseda Evropské rady Donald Tusk.

Jun 17

OTÁZKY A ODPOVĚDI: Řecký (ne)odchod z eurozóny

Týden.cz / Byznys

Pokud se Aténám a jejím mezinárodním věřitelům nepodaří najít dohodu o uvolnění zbývajících peněz pro Řecko, mohlo by to vést k platební neschopnosti země a jejímu odchodu z eurozóny.