English

O muzejní noci Vídeň a Rakousko otevřou 700 bran

Pokud plánujete tento víkend výlet do Rakouska, vyrazte raději už v sobotu. Důvod je prostý. Nejen v hlavním městě, ale v celé zemi se koná už pošestnácté Dlouhá muzejní noc (Die lange Nacht der Museen), během níž se vám otevře celkem sedm…

More from Týden.cz / Zahraničí

Jan 7

Sebastian Kurz je znovu rakouským kancléřem

Tehdy sedmadvacetiletý Sebastian Kurz se před šesti lety jako nejmladší šéf diplomacie v členské zemi EU stal novou hvězdou rakouské i evropské politiky. V roce 2017 dovedl vídeňský rodák tradiční lidovce – byť v lehce pozměněném hávu – k…

Sep 17

Rakousko chce v Evropě zavést horní hranici pro běžence

Rakousko, které nyní předsedá Radě EU, by podle magazínu Spiegel chtělo zavést celoevropskou horní hranici pro příjem uprchlíků a centra k vracení migrantů ve třetích zemích.

May 7

Pellegrini navštíví Rakousko, setká se s Kurzem

Týden.cz

Slovenský premiér Peter Pellegrini, který se úřadu ujal v březnu, navštíví Rakousko. Kromě jiného se setká se svým rakouským protějškem, lidovcem Sebastianem Kurzem.

Apr 27

Do Řecka přichází víc běženců z Turecka přes pozemní hranici

Úřad OSN pro uprchlíky (UNHCR) vyzval řeckou vládu, aby zřídila více ubytovacích zařízení pro uprchlíky na východě země u hranic s Tureckem. V oblasti totiž roste počet migrantů, kteří tam přicházejí z Turecka přes pozemní hranici.

Feb 3

V Německu se přou o horní hranici pro příjem běženců

Týden.cz

Konzervativní unie CDU/CSU a sociální demokraté SPD se sice dohodli, že do Německa nebude přicházet více než 180 tisíc až 220 tisíc běženců ročně, neshodují se ale na tom, jestli jde o horní hranici pro příjem uprchlíků, či nikoliv.

Oct 20

Rakouský prezident pověřil lidovce Kurze sestavením nové vlády

Rakouský prezident Alexander Van der Bellen pověřil předsedu Rakouské lidové strany (ÖVP) Sebastiana Kurze sestavením nové rakouské vlády. Jedenatřicetiletý Kurz by se tak mohl stát nejmladším premiérem v Evropě.

Oct 19

Rakouský prezident pověří Kurze sestavením vlády

Rakouský prezident Alexander Van der Bellen pověří v pátek předsedu lidové strany (ÖVP) Sebastiana Kurze sestavením příští rakouské vlády.

Oct 15

Rakouský prezident: Jsem připraven pověřit Kurze sestavením vlády

Rakouský prezident Alexander Van der Bellen oznámil, že pokud se potvrdí odhady výsledků parlamentních voleb, pověří šéfa lidové strany (ÖVP) Sebastiana Kurze sestavením příští vlády.

Sep 20

Rakousko chystá plot pro zastavení běženců

Rakousko začalo budovat základy, na kterých by mohl být rychle vztyčen plot pro zastavení migrantů, kteří by do země přicházeli z Maďarska. Země ale zatím stále nerozhodla, zda nakonec ke stavbě plotu přistoupí.

Aug 5

K běžencům na jordánské hranici se konečně dostala pomoc

Týden.cz

OSN mohla poprvé po více než měsíci dopravit jídlo a hygienické potřeby syrským uprchlíkům, kteří uvázli u jordánské hranice. Podle zprávy OSN byly k uprchlíků v Rukbánu a Hadalatu dopraveny zásoby, které pro 75 tisíc lidí vydrží asi měsíc.

Feb 7

Pobouřená Vídeň. Irácký běženec znásilnil 10letého chlapce

Velké pobouření v Rakousku vyvolal případ iráckého žadatele o azyl, který ve veřejném bazénu ve Vídni znásilnil desetiletého chlapce. Případ se stal v prosinci, ale zveřejněn byl údajně s ohledem na ochranu identity oběti až v závěru…

Feb 4

Nechcete běžence? Zavřeme penězovod! Vídeň navádí Evropu

Týden.cz

Evropská unie by měla zcela zastavit nebo výrazně omezit rozvojovou pomoc těm zemím, které odmítají zpět přijímat své občany, kteří neuspěli v unijních zemích s žádostí o azyl, prohlásil to rakouský ministr zahraničí Sebastian Kurz.

Jan 22

Orbán: Rakouský plán na limit pro běžence je vítězství rozumu

Rozhodnutí stanovit limity na počet přijímaných žadatelů o azyl, k němuž dospěla ve středu rakouská vláda, je podle předsedy maďarské vlády Viktora Orbána "vítězstvím rozumu". Orbán, který za své postoje k nynější migrační krizi čelí…

Nov 13

Vídeň usměrní běžence plotem. Další tisíce v Srbsku a Slovinsku

Týden.cz

Rakousko postaví plot na krátkém, necelé čtyři kilometry dlouhém úseku, své hranice se Slovinskem, aby usměrnilo migrační tok. Zároveň zahájilo přípravy na případné vztyčení původně plánovaného 25kilometrového plotu.

Oct 30

Německo přijme běžence jen na pěti přechodech s Rakouskem

Německo bude od nynějška přijímat běžence jen na pěti hraničních přechodech mezi Bavorskem a Rakouskem. Podle prohlášení německého ministerstva vnitra se na tom Berlín dohodl s Vídní. Jména přechodů zveřejněna zatím nebyla.

Oct 1

O muzejní noci Vídeň a Rakousko otevřou 700 bran

Pokud plánujete tento víkend výlet do Rakouska, vyrazte raději už v sobotu. Důvod je prostý. Nejen v hlavním městě, ale v celé zemi se koná už pošestnácté Dlouhá muzejní noc (Die lange Nacht der Museen), během níž se vám otevře celkem sedm…

Sep 18

Chorvati vozí běžence k hranici, Maďaři je převážejí k Rakousku

Týden.cz

Na chorvatsko-maďarskou hranici dorazily první autobusy převážející uprchlíky, vystoupilo z nich asi 1700 běženců. Na druhé straně hranice u přechodu Beremend se shromáždili maďarští vojáci a policisté, na místě byly i dva obrněné vozy.

Sep 15

Otevřít hranici! křičí běženci. Maďaři postaví další plot

Týden.cz

Migrační krize zůstává ústředním politickým tématem pro řadu zemí Evropské unie. V Maďarsku dnes bude vláda jednat o návrhu ministra vnitra vyhlásit kvůli přílivu utečenců krizový stav. V Berlíně bude problematice migrace věnováno…

Aug 27

Rakouská policie našla desítky mrtvých běženců v dodávce

Týden.cz

Policie na východě Rakouska nedaleko hranic s Maďarskem našla v odstaveném nákladním voze možná až padesát mrtvých běženců. Na tiskové konferenci to řekl policejní ředitel rakouské spolkové země Burgenland Hans Peter Doskozil.

Jul 27

Rakouská policie ve vlaku zadržela 201 ilegálních běženců

Rakouská policie v neděli na vídeňském hlavním nádraží zadržela v nočním vlaku z Budapešti do Mnichova 201 migrantů bez řádných dokladů. Podle listu Kronen Zeitung bylo mezi běženci 27 dětí. Většinou šlo o válečné uprchlíky, informoval…