English

Syřan za Syřana. "Atraktivní" plán Turků k migraci zaskočil EU

Týden.cz

Státy Evropské unie "vřele uvítaly" nové turecké návrhy na řešení současné migrační krize, kterými společný summit EU-Turecko překvapil turecký premiér Ahmet Davutoglu.

More from Týden.cz

Jun 18

Lídři EU se na neformálním summitu v Bruselu napoprvé neshodli na jménech šéfů unijních institucí

www.tyden.cz

Lídři zemí Evropské unie se na neformálním summitu v Bruselu napoprvé neshodli na pokračování Ursuly von der Leyenové v pozici předsedkyně Evropské komise ani na obsazení dalších vrcholných unijních funkcí. Po skončení více než…

Jul 17

Jak bude vypadat krizový fond a rozpočet na příštích sedm let? Evropští lídři se sjeli do Bruselu

www.tyden.cz

První tvrdá vyjednávání o balíku krizové pomoci ekonomikám a příštím sedmileté rozpočtu Evropské unie čekají prezidenty a premiéry členských zemí.

Mar 27

Evropské akcie klesají. Příspěly k tomu neshody lídrů EU

Týden.cz / Byznys

Evropské akcie oslabují, vliv na ně má zejména postoj představitelů Evropské unie, kteří se neshodli na podobě podpůrných opatření pro ekonomiky sužované koronavirovou krizí. Panevropský index STOXX 600 kolem 14.00 SEČ ztrácel zhruba 3,2…

Mar 22

Lídři EU nevyhověli Mayové. Brusel připouští dvě varianty

Lídři 27 zemí Evropské unie ve čtvrtek nevyhověli středeční žádosti britské premiérky Theresy Mayové odložit brexit do 30. června.

Dec 14

V Bruselu bylo dusno. Mohl za to řecký návrh k řešení migrace

Řecký premiér Alexis Tsipras svým kolegům ze zemí Evropské unie navrhl, aby se unie do května příštího roku dohodla na dočasném "mechanismu solidarity" pro řešení vysokých počtů žadatelů o azyl.

Dec 14

Migrace a dezinformace. Lídři EU už o brexitu nejednají

www.tyden.cz

V Bruselu v pátek začal druhý, závěrečný den vrcholné schůzky lídrů zemí Evropské unie, které do této chvíle dominovalo zejména téma brexitu.

Sep 20

Migrace i brexit. Lídři zemí EU ke konkrétním závěrům nedošli

Týden.cz

Až po půlnoci skončila v Salcburku večeře premiérů a prezidentů 28 zemí Evropské unie. Podle diplomatických zdrojů naprostou většinu času diskutovali o migrační problematice, byť podle očekávání bez konkrétních závěrů.

Sep 28

Co s EU? Lídři hovořili o tom, jak dál s evropskou integrací

Neformální večeře šéfů států a vlád, která ve čtvrtek večer v estonské metropoli Tallinnu předchází pátečnímu "digitálnímu summitu" EU, bude pro unijní politiky příležitostí k diskusi o budoucí podobě evropské integrace.

Mar 15

Knaus: Za pár migrantů miliardy od EU? Ankara necukne

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan přes občasné hlasité výhrůžky nevypoví dohodu o migraci mezi Evropskou unií a Tureckem, protože je pro něj výhodná.

Jun 22

EU chce dát další miliardy eur na omezení migrace

Evropská unie chce během příštích pěti let investovat dalších šest miliard eur do zemí Blízkého východu a severní Afriky, aby omezila migraci, uvedl německý deník Süddeutsche Zeitung.

Mar 30

Indický premiér přiletí do Bruselu jednat o volném obchodu s EU

Týden.cz / Byznys

V Bruselu je ve středu odpoledne očekáván indický premiér Naréndra Módí, který se má setkat s vrcholnými představiteli Evropské unie. Rozhovory se mají zaměřit mimo jiné na možnosti oživení jednání o vzájemné dohodě o volném obchodu.

Mar 18

Lídři zemí EU a Davutoglu potvrdili dohodu o migraci

Týden.cz

Premiéři a prezidenti zemí Evropské unie a turecký premiér Ahmet Davutoglu potvrdili dohodu o vracení migrantů z řeckých ostrovů do Turecka. Na twitteru to oznámila litevská prezidentka Dalia Grybauskaitéová a informaci vzápětí potvrdil…

Mar 15

Orbán: K zastavení migrace je nutné nejprve zastavit Brusel

Maďarský premiér Viktor Orbán potvrdil důrazný vzdor své vlády vůči migrační politice Evropské unie. Předseda maďarské vlády odmítá "diktát" z Bruselu a řekl také, že prvním krokem k zastavení migrační vlny je "zastavit Brusel".…

Mar 7

ŽIVĚ: Davutoglu chce od EU další miliardy a rychlejší uvolnění víz

Týden.cz

Turecký premiér Ahmet Davutoglu v pondělí Evropskou unii požádal o další tři miliardy eur (přes 80 miliard korun) do roku 2018 ke stejné částce, domluvené už loni v listopadu.

Mar 5

Ať EU slíbí Turkům další miliardy na udržení běženců, zní z Bruselu

Evropská unie by měla začít vyčleňovat další finanční pomoc pro Turecko za to, že na svém území udrží miliony syrských běženců. V rozhovoru s německým magazínem Der Spiegel to prohlásil eurokomisař pro digitální ekonomiku a společnost…

Jan 22

Premiér Francie: EU s migranty riskuje, nelze přijmout všechny

Týden.cz

Migrační vlna, která přivádí do Evropy statisíce uprchlíků, ohrožuje samu podstatu fungování Evropské unie. Ta si nemůže dovolit přijmout všechny běžence, a musí proto bezodkladně zpřísnit kontrolu hranic unie. V rozhovoru to řekl…

Dec 9

Brusel: My čekáme, že migranti vstoupí do EU nelegálně

Trvalý mechanismus přerozdělování uprchlíků by měl zohledňovat možnosti jednotlivých členských států Evropské unie. Kritérii by měl být například hrubý domácí produkt, míra nezaměstnanosti nebo počet imigrantů, které už daná země přijala.

Nov 12

EU pošle tři miliardy eur Turecku na zastavení migrace

Týden.cz

Lídři Evropské unie se na neformálním summitu na Maltě podle premiéra Bohuslava Sobotky dohodli, že v příštích dvou letech pošlou do Turecka na zastavení uprchlické vlny tři miliardy eur (81 miliard Kč).

Oct 15

Lepší ostraha hranic a vracení migrantů. Lídři EU jednají

Migrační krize bude podle očekávání hlavním tématem dnešního summitu Evropské unie. Lídři unijních zemí proberou zahraniční souvislosti migračního tlaku, ale diskutovat budou také o snaze posílit vnější hranici Evropské unie a zlepšit její…

May 15

Lucemburský premiér si jako první lídr v EU vzal gaye

www.tyden.cz

Lucemburský premiér Xavier Bettel se podle agentury AFP stal v Evropské unii prvním vrcholným představitelem, který v době výkonu své funkce uzavřel sňatek s osobou stejného pohlaví. Stalo se tak podle agentury Reuters navíc v silně…