English

Merkelová jde do koaličních rozhovorů optimisticky a odhodlaně

Týden.cz

Kancléřka Angela Merkelová (CDU) jde do koaličních rozhovorů o německé vládě optimisticky a odhodlaně. Vyjednávání mezi konzervativní unií CDU/CSU a sociálními demokraty (SPD), které ráno začalo v Berlíně, by podle ní mělo být rychlé.

More from Týden.cz

Nov 16

Německo chce přísnější karanténu, do médií to řekla kancléřka Merkelová

Týden.cz

Německá kancléřka Angela Merkelová by kvůli stále vysokým počtům nových případů nemoci covid-19 ráda zpřísnila stávající karanténní opatření.

Feb 20

Merkelová se do volby nového předsedy CDU nechce vměšovat

Týden.cz

Německá kancléřka Angela Merkelová tvrdí, že se do výběru budoucího předsedy své Křesťanskodemokratické unie a příštího kandidáta na kancléře neplete. Na tiskové konferenci po setkání s finskou premiérkou Sannou Mariovou ve středu řekla,…

Dec 22

Merkelová jako kancléřka překoná Adenauera

Týden.cz

Německá kancléřka Angela Merkelová dnes dohnala prvního kancléře poválečné spolkové republiky Konrada Adenauera co do počtu dní v úřadě.

May 26

Německé vládní strany CDU/CSU a SPD v eurovolbách propadly

Německé vládní strany CDU/CSU a SPD v dnešních eurovolbách propadly. Konzervativní unie kancléřky Angely Merkelové získala podle aktualizovaných odhadů 28,3 procenta hlasů a sociální demokraté dokonce jen 15,6 procenta.

Mar 10

Německá CDU odmítá Macronovu vizi. Nechce budovat evropský superstát

Týden.cz

Předsedkyně nejsilnější německé strany Křesťanskodemokratické unie (CDU) Annegret Krampová-Karrenbauerová nesouhlasí s budováním evropského superstátu, naopak vítá snahy reformovat schengenský systém Evropy bez vnitřních hranic či azylovou…

Jul 2

Bavorský premiér: CSU nechce ohrozit německou vládu

Bavorský premiér Markus Söder prohlásil, že bavorská Křesťanskosociální unie (CSU) nechce ohrozit stabilitu německé vlády. Řekl to ke sporům v německé vládní koalici ohledně migrační politiky den poté, co šéf CSU a německý ministr vnitra…

Jan 7

Merkelová optimistická. Začaly hovory CDU/CSU a SPD o vládě

V Berlíně začaly sondovací rozhovory o nové vládě mezi konzervativní unií CDU/CSU kancléřky Angely Merkelové a sociální demokracií (SPD). Merkelová, která v čele spolkové republiky stojí už 12 let, do nich jde s optimismem a odhodláním…

Oct 20

CDU/CSU, FDP a Zelení jednají o vládě. Merkelová: Začínáme

K prvnímu společnému jednání o nové německé vládě se v Berlíně odpoledne sešli představitelé konzervativní unie CDU/CSU, Svobodné demokratické strany (FDP) a Zelených.

Oct 19

Šéf FDP: Merkelová ztratila na autoritě

Německá kancléřka Angela Merkelová (CDU) utrpěla po volbách výraznou ztrátu autority a je těžké říci, jestli zůstane ve funkci celé další čtyři roky, je přesvědčen šéf svobodných demokratů (FDP) Christian Lindner.

Oct 8

Merkelová může slavit. CDU a CSU se dohodly na kompromisu

Německé vládní strany CDU a CSU se podle agentury DPA na dnešním několikahodinovém jednání v Berlíně dohodly na stanovení horní hranice pro přijímání uprchlíků na 200 tisíc ročně.

Sep 24

Úspěch CDU/CSU znamená kontinuitu německé ekonomiky

Týden.cz / Byznys

Vítězství konzervativní unie CDU/CSU kancléřky Angely Merkelové v německých parlamentních volbách znamená kontinuitu a pokračování dosavadního směru nejsilnější evropské ekonomiky, která má zásadní vliv i na české hospodářství.

Jun 13

Merkelová je favorit. CDU/CSU vede nad SPD o 14 procent

Zhruba sto dnů před německými parlamentními volbami zůstává jasným favoritem hlasování konzervativní unie CDU/CSU kancléřky Angely Merkelové, která má náskok 14 procentních bodů nad druhými sociálními demokraty (SPD).

Feb 27

Uvnitř CDU/CSU se ozývají hlasy, aby Merkelová zahájila kampaň

Uvnitř německé konzervativní unie CDU/CSU se stále častěji ozývají hlasy, aby kancléřka Angela Merkelová zahájila volební kampaň a začala se jasně vymezovat vůči kandidátovi sociální demokracie na kancléře Martinu Schulzovi. Od oznámení…

Feb 6

Merkelová je oficiálně kandidátkou CDU/CSU

Týden.cz

Angela Merkelová se oficiálně stala kandidátkou konzervativní unie CDU/CSU na německou kancléřku. Na setkání špiček obou stran v Mnichově ji podle německých médií podpořila i bavorská CSU, která se k tomu dlouhé měsíce neměla.

Oct 15

Kancléřka Merkelová chce zpřísnit sankce vůči Rusku

Německá kancléřka Angela Merkelová se chce v Evropské unii zasadit o zpřísnění sankcí vůči Rusku kvůli jeho vojenským aktivitám v Sýrii. Informoval o tom německý list Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung s odvoláním na zdroje z…

Sep 9

Německé volby: jak dopadne Merkelová v Berlíně?

Volby v Berlíně, který je kromě hlavního města také jednou ze šestnácti německých spolkových zemí, podle aktuálního průzkumu veřejného mínění vyhraje sociální demokracie. Úspěch pravicově populistické Alternativy pro Německo ji ale zřejmě…

May 9

Migrace dělí sesterské CDU a CSU. Merkelová nenahraditelná?

Vztahy mezi Křesťanskodemokratickou unií (CDU) německé kancléřky Angely Merkelové a bavorskou Křesťanskosociální unií (CSU) jsou napjatější než kdy dřív a je otázka, zda sesterské strany dokážou vytvořit společný program pro parlamentní…

Jan 18

Bavorská CSU chce v ústavě "německé hodnoty"

Týden.cz

Bavorská Křesťanskosociální unie chce do ústavy největší německé spolkové země zakotvit tradiční německé hodnoty a zásady německé kultury. Podle strany by to mělo přispět k lepší integraci běženců, kteří do Bavorska přicházejí.

Dec 9

Osobností roku je "kancléřka svobodného světa" Merkelová

Osobností letošního roku amerického časopisu Time byla vyhlášena německá kancléřka Angela Merkelová. Redakce ocenila její roli morální vůdkyně či vstřícný přístup k uprchlíkům.

Sep 29

Merkelová "sklízí" za migranty. Obliba CDU/CSU padá

Týden.cz

Podpora konzervativců německé kancléřky Angely Merkelové klesla na nejnižší úroveň za poslední rok. I tak by ale blok dvou křesťanskodemokratických stran nyní volby suverénně vyhrál ziskem 38,5 procenta hlasů.