English

"Dodržte své sliby!" Čína reaguje na prohlášení ústavních činitelů ČR

Čína vzala na vědomí prohlášení vrcholných ústavních činitelů České republiky z minulého týdne o vztazích s Pekingem. Čína si cení závazků, které z toho vyplývají, a čeká, že země dodrží své sliby. Prohlásil to mluvčí čínského ministerstva…

More from Týden.cz / Zahraničí

Jun 19

Blinken během návštěvy Pekingu jednal s čínským prezidentem

Americký ministr zahraničí Antony Blinken se dnes v Pekingu setkal s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem. Si podle agentury Reuters uvedl, že během návštěvy šéfa americké diplomacie bylo dosaženo pokroku ve vztazích obou zemí. Blinken je…

Oct 26

Na ZOH v Pekingu by mohlo startovat až 130 českých sportovců

Týden.cz / Sport

Až 130 českých sportovců by mohlo příští rok startovat na zimních olympijských hrách v Pekingu, do jejichž zahájení zbývá sto dnů.

Sep 27

Bitcoin smazal ztráty z minulého týdne, kdy Peking zakázal kryptotransakce

Týden.cz / Byznys

Trh s kryptoměnami se vzpamatoval z propadu, který minulý týden způsobila čínská centrální banka, upozornila v pondělí agentura Bloomberg.

Aug 26

Cena paliva šla v České republice od minulého týdne nepatrně dolů

Týden.cz

Pohonné hmoty v Česku v uplynulém týdnu nepatrně zlevnily. Litr nejprodávanějšího benzinu Natural 95 se aktuálně u čerpacích stanic v Česku prodává v průměru za 33,79 koruny, před týdnem byl o haléř dražší.

May 14

Čínský okres zakázal členům strany a veřejným činitelům narozeninové oslavy

Okres v jihozápadní Číně zakázal členům komunistické strany a veřejným činitelům pořádat narozeninové večírky a další oslavy.

Oct 17

Davy českých turistů ve Vysokých Tatrách jsou kvůli omezením minulostí

Týden.cz

Čeští turisté se po zařazení své země na slovenský seznam rizikových států v souvislosti s šířením nového koronaviru vytratili z Vysokých Tater. Pro cestovní ruch v nejvyšším pohoří Slovenska to znamená značný výpadek návštěvnosti, Češi…

Aug 7

Čínský činitel: Hongkong čelí největší krizi od roku 1997

Hongkong čelí největší krizi od roku 1997, kdy se tato bývalá britská kolonie vrátila pod čínskou správu.

Dec 14

Čína varovala Tibeťany před lživými prohlášeními dalajlamy

Čínská vláda před březnovým 60. výročím neúspěšného tibetského povstání proti čínské nadvládě varovala Tibeťany, aby "se nenechali oklamat lživými prohlášeními dalajlamy a pochopili důležitost vlády komunistické strany v regionu".

Jun 19

Vůdce KLDR Kim se v Pekingu sešel s čínským prezidentem

Severokorejský vůdce Kim Čong-un dnes přicestoval do Číny na dvoudenní návštěvu. Informovala o tom čínská státní televize. Kim letos klíčového spojence navštívil již potřetí.

Jun 8

Putin je v Pekingu, aby upevnil vztahy Ruska s Čínou

Ruský prezident Vladimir Putin přiletěl na třídenní návštěvu Číny, během níž hodlá především potvrdit dobré bilaterální vztahy.

Dec 20

Čínské lodě pod palbou Jihokorejců. Peking je ve střehu

Na 250 varovných výstřelů vypálila v úterý jihokorejská pobřežní stráž ve snaze zahnat čínské rybářské lodě, které se podle Soulu dostaly neoprávněně do jihokorejských vod. Peking vyzval ke zdrženlivosti, informovala agentura Reuters.…

Aug 12

Trump volal do Pekingu. Pro Čínu měl prý pochopení

Americký prezident Donald Trump v noci na dnešek telefonicky hovořil s prezidentem Číny Si Ťin-pchingem o nejnovější krizi kolem Severní Koreje.

Jan 12

Čína si došlápla na znečišťovatele. Smog dusí Peking

Čína v uplynulém roce zadržela 720 osob v rámci pokračující "války proti znečištění". Hlavní město Peking loni udělilo pokuty dosahující v přepočtu 21,8 milionu dolarů (téměř 556 milionů korun) za porušování zákonů na ochranu životního…

Oct 26

"Dodržte své sliby!" Čína reaguje na prohlášení ústavních činitelů ČR

Čína vzala na vědomí prohlášení vrcholných ústavních činitelů České republiky z minulého týdne o vztazích s Pekingem. Čína si cení závazků, které z toho vyplývají, a čeká, že země dodrží své sliby. Prohlásil to mluvčí čínského ministerstva…

Oct 25

Čína vzala na vědomí prohlášení činitelů ČR po návštěvě dalajlamy

Čína vzala na vědomí prohlášení vrcholných ústavních činitelů České republiky z minulého týdne o vztazích s Pekingem. Čína si cení závazků, které z toho vyplývají, a čeká, že nezůstane jen u slov, ale že se to projeví i v činech.

May 14

V Hongkongu přilepují dlažební kostky, přijede čínský činitel

Hongkongské úřady nařídily přilepit k chodníkům stovky dlažebních kostek, aby předešly opakování násilných střetů mezi policií a demonstranty z období kolem čínského Nového roku. Podle deníku The Guardian se úřady tohoto autonomního…

Apr 27

Čím dál víc Poláků dává děti do českých škol. Cení si kvality

Stále více Poláků raději zapisuje své děti do českých škol a školek. Na Těšínsku, kde působí školy s vyučováním v polštině, je již každý třetí žák z polského Těšína a okolí, upozornil polský list Gazeta Wyborcza.

Mar 30

Česká a čínská strana podepsaly na 30 obchodních dohod

Týden.cz / Byznys

Účastníci ekonomického fóra na pražském Žofíně podepíší za účasti prezidentů Česka a Číny na 30 obchodních dohod v nejrůznějších oblastech. Jedna z nich se týká i analytické spolupráce na přípravách kanálu Dunaj-Odra-Labe.

Sep 19

České lázně pro čínské děti? Projekt přinese miliony korun

Týden.cz / Domácí

Je to oficiální. Podle domluvy České republiky a Číny přijedou v příštích letech do tuzemských lázní stovky malých Číňanů. Budou si zde léčit zejména respirační onemocnění.

Aug 17

Peking nechává v USA sledovat čínské uprchlíky

Týden.cz

Washington si údajně stěžoval v Pekingu, že do Spojených států vysílá agenty, kteří se pokouší přimět uprchlé Číňany k návratu. Tito lidé přicházejí do USA pravděpodobně jako turisté nebo na obchodní víza, informoval deník New York Times s…